maanantai 6. helmikuuta 2012

PNG: Maailma mustavalkoinen


Miten voivatkin yksinkertaiset kuvat saada kyyneleet silmiin ja palan kurkkuun. Kirjoitan nimimerkki PNG:n teoksesta Maailma mustavalkoinen - sarjakuvia lapsettomuuden surusta (Otava, 2010) joka on koottu samaisen tekijän blogiteksteistä.

Sarjakuvassa esiintyvät pingviinit ovat kokeneet lapsettomuushoidot, keskenmenot ja adoptioprosessin harkinnan ja aloittamisen. Itse en ole samaisia teemoja henkilökohtaisesti kokenut, mutta aiheet koskettavat läheltä muista syistä.

Maailma mustavalkoinen koskettaa ja sattuu mutta välillä myös hymyilyttää. Se avaa verhoa suruun, jota tuskin voi täysin ymmärtää kokematta sitä itse. Se myös toivottavasti auttaa kohtaamaan heitä, jotka lapsettomuuden ovat kokeneet, kohtaamaan heidät reilusti ja ymmärtämään joskus silloinkin, kun ei jaksaisi ymmärtää. Surun keskeltä löytyy välillä toivoa, huumoriakin. Vielä jaksaa.

Joskus maailma on mustavalkoinen. Itsellä tai muilla.

Kuva: PNG

Tämä on tärkeä kirja. Sanon samoin kuin Adoptiomatkan luettuani: nyt minun on palautettava tämä pian kirjastoon, sillä ehkä se lähtee seuraavaksi jollekulle, joka tarvitsee tätä kirjaa enemmän kuin minä. Ja kiitos.

Samaisesta teoksesta kirjoittaneet myös ainakin Hanna ja anni.M.

PNG: Maailma mustavalkoinen - sarjakuvia lapsettomuuden surusta
Otava, 2010. 112 s.

15 kommenttia:

 1. Hieno kirjoitus.
  Itse koin koskettavaksi saman teeman käsittelyn elokuvassa UP, jossa käydään erään parin lapsettomuus ja elämäntarina läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! UP on kyllä todella hieno elokuva; harvoin sitä ryhtyy itkemään heti elokuvan alun aikana mutta sen tapauksessa kyllä kävi niin. Kiitos kun muistutit, pitäisi hankkia elokuva ihan omaksi.

   Poista
  2. Katsoin filmin vielä DVD:ltä ja tehosi uudestaankin.

   Poista
 2. Tämä on hieno ja tärkeä kirja. Lueskelin/katselin näitä kuvia jo blogissa, myös kirjan olen lukenut läpi. Vaikkei aihe kosketa henkilökohtaisesti juuri minua, pidän todella tärkeänä sitä, että siitä puhutaan. Niin monen elämästä ja surusta on kuitenkin kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla siis kanssasi, Suketus, Hyvähenkinen keskustelu on parhaimmillaan todella voimaannuttavaa, oli aihe lähes mikä tahansa.

   Poista
 3. Olen nähnyt näitä sarjakuvia blogissa, mutta kirja ei ole tullut vastaan. Kauniisti kirjoitit; tämä on tosiaan kipeä ja tärkeä aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria kauniista sanoista. Suosittelen kirjaa, jos tulee vastaan. Minä ihan hain eri kirjastosta kuin tuosta lähimmästä, jostain syystä tuntui että tämä on luettava vaikka sattuikin.

   Poista
 4. Minäkin olen näitä blogin kautta lukenut - ja itkenyt. Kauniisti ja osuvasti kirjoitettu, mustaa huumoria unohtamatta. Suosittelen kyllä kaikille, jotka tavalla tai toisella joutuvat lapsettomuuden kanssa tekemisiin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustalla huumorilla voi joskus päästä eteenpäin, varsinkin lempeällä sellaisella niin kuin tässä. Kiitos kommentista, kaima.

   Poista
 5. Blogissa joskus tätä seuranneena yhdyn suosituksiin. Tärkeä kirja, tärkeästä asiasta, eikä kumminkaan sellainen kuivasta paatoksellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei kyllä yhtään ollut sellaista valistamisen tai paatoksen tuntua vaan ihan sitä että tältä tuntuu tällä hetkellä. Kiva että sinäkin olet näitä lukenut, Booksy.

   Poista
 6. Minä bloggasin tästä joskus myös. Kirja on tosi upea, osuva ja tarpeen - toivoisin tosiaan kaikkien tarvitsevien sen löytävän. Miten hienosti sarjakuvan keinoin pingviineillä voi kertoa tämän tarinan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi niinpä anni.M olitkin, kävin katsomassa. Kauniisti olet kirjoittanut, linkitän tähän omaan juttuuni myös. <3

   Poista
 7. Maailma mustavalkoisen aihepiiri on niin tärkeä itselleni monestakin syystä ja ilahdun aina kun näen siitä juttua somessa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla Susa, siis että ilahduttaa <3 Tämä on todella tärkeä aihe.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...