keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Kate Atkinson: Elämä elämältä


Kate Atkinsonin Elämä elämältä (Schildts & Söderström, 2014) pokkasi pari vuotta sitten Blogistanian Globalia -palkinnon eikä suotta. Mittaa on yli 500 sivua, mutta suomennos on tasokas ja tarina omaa luokkaansa. Tunnelma on peribrittiläinen, hienostunut ja hieman kuivakka muttei missään nimessä tylsä vaan sellainen, joka kuin hiipien ottaa omakseen.

Tarina alkaa lumisena iltana vuonna 1910, kun Ursula syntyy. Ja syntyy uudelleen. Ja uudelleen. Ihmiselämä kertaantuu alkaen samalla tavalla, katketen välillä yllättäen ja toisella kerralla jatkuen ja löytäen uusia uomia kululleen. Valinnat muuttavat tulevaisuutta ja Ursula näkee maailman moneen otteeseen löytäen välillä ajatuksistaan kaikuja jo olleesta ja tulevista, joista kukaan muu ei tunnu tietävän saati ymmärtävän mitään. Kuinka paljon ihminen voi valita oman elämänsä suuntaa? Ja millaisia vaikutuksia sillä on muihin?

Tarinaa aloittaessani päässä hyrisi onnesta, kieli rullasi ja tarina vei mukanaan. Siksi harmittaa vietävästi, että toisten kirjastolainojen puskiessa päälle keskeytin tämän lukemisen pidemmäksi aikaa. Toistuvien elämien flow ja yhtenevyys ehti katketa ja punainen lanka jokseenkin hukkua, vaikka viehätys oli tallella. Kaikkia sivuhahmoja ja edellisiä elämiä ei enää muistanut ja takaisin ei jaksanut selata, kun ei tiennyt mihin asti pitäisi hypätä. Valintojen maailma.

Laadukas romaani tämä on joka tapauksessa ja monisäikeisyydessään hieno. Atkinson onnistuu upeasti pitämään käsissään elämien kudelmaa ja tuomaan hahmoja esiin milloin minkäkin nurkan takaa herättäen muistamaan muita mahdollisia kohtaloita ja ihmettelemään ihmiselämän haurautta.

Lue vielä vaikka Saran ihastunut arvio ja lainaa sitten kirja itsellesi.

HelMet-lukuhaasteessa olkoon tämä kirja, jossa on yli 500 sivua.

Kate Atkinson: Elämä elämältä (Life After Life)
Schildts & Söderströms. 595 s.
Suomentanut: Kaisa Kattelus

2 kommenttia:

  1. Tämä oli upea kirja. Sen juonen rakentelu oli jotain niin erilaista, mihin olen koskaan törmännyt. Silti kaikki pysyi hyvin koossa ja lukeminen oli vaivatonta. Aivan huippu lukukokemus. Mukava että sinäkin pidit tästä :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on todella hyvä kirja, äänestin itsekin ;)
    Tuo on harmi, että joskus olosuhteet pakottavat pitämään taukoa lukemisesta tai muuten sotkevat hyvän lukutahdin. Joskus tulee ärsyttävä kiire, kun eräpäivä lähestyy, eikä lainaa saa uusittua.

    Siinä missä tämä Elämä elämältä oli todella koukuttava, en ole tuohon sisarteokseen (Hävityksen jumala) saanut mitään otetta. Olen aloittanut sen kahdesti ja hyytynyt jo parinkymmenen sivun jälkeen. :/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...