torstai 1. lokakuuta 2015

Lavalta: Swan of Tuonela (WHS / Verkatehdas)

Juhee Lee ja joutsen. Kuva: WHS

Syksyn kalenteri alkaa olla jo varsin täysi kulttuuririentojen osalta, mutta jotain neuvotteluvaraa siellä edelleen on. Etenkin, jos armoitetut bloggaajakollegat suosittelevat jotain erittäin painavasti. Näillä puhein lähdimme siipan kanssa ajamaan kohti Hämeenlinnan Verkatehdasta nähdäksemme WHS:n ja Sungsoo Ahn Pick-up Groupin yhteisproduktion Swan of Tuonela.

Sibeliuksen sävellyksistä innoittunut esitys yhdistää lavalle monenlaista osaamista. Sungsoo Ahn on loihtinut lavalle komeita koreografioita ja Ville Walo huolehtinut ohjauksesta. Esiintyjiä nähdään estradilla yhteensä kuusi (Juhee Lee, Huyn Kim, Jeeyeun Kim, Heehwon Yang, Noora Juppi ja Ville Walo), heidän lisäkseen musiikista vastaavat Hauschka, Samuli Kosminen ja Markus Hohti. Matti Niinimäen projisoinnit voitaneen myös laskea yhdeksi esiintyjäksi.

Esitys teki sellaisen vaikutuksen, että huomaan turvautuvani tässä lähinnä luettelointiin ja teknisten asioiden läpikäyntiin. Yritän nyt kuitenkin ja aloitan sillä, että WHS on aikaisemmilla esityksillään onnistunut vakuuttamaan ja täten odotuksen Swan of Tuonelaa kohtaan olivat korkealla. Pettymään ei onneksi tosiaan joutunut, sillä lavalle oli tälläkin kertaa tuotu visuaalisesti komeaa, anteeksipyytelemätöntä, paikoin tummasävyistä ja paikoin tavattoman huvittavaa osaamista.

Heehwon Yang & Noora Juppi. Kuva: WHS

Kerrankin olisi tosin ollut hyötyä lukaista läpi käsiohjelma ennen esityksen alkua. Lemminkäisen ja Tuonelan joutsenen tarina ei suoraan sanottuna ollut aivan tuoreessa muistissa ja esityksestä olisi tarinallisesti saanut ehkä enemmän irti lukemisen jälkeen. Toisaalta Swan of Tuonela oli komeaa katsottavaa myös ilman referenssejä, joten eipä tässä paljoa hävitty.

Nykytanssin ja -sirkuksen liitto toimii joka tapauksessa esityksessä hienosti. Jo alun koreografia painovoimaa uhmaavine liikkeineen saa mielen hämmentymään; onko katossa lankoja tai piilossa tukipylväitä? Jäi selvittämättä. Kauan ei kuitenkaan ehdi miettiä, kun kohtaukset vaihtuvat ja lavalla nähdään muun muassa tankotanssia, akrobatiaa, upeita viuhkoja niin lavasteissa kuin tanssijoillakin, joutsenia monissa muodoissa, hiustenkuivaajia, koreografioita jotka tasapainottelevat hallitun kaaoksen rajamailla, absurdeja näkyjä.

Kiitos. Nautimme joka hetkestä.

Jos esitys palaa vielä kiertämään Suomeen, suosittelen erittäin lämpimästi sen katsomista. Esityksiä Verkatehtaalla on 3.10. asti ja sen jälkeen sitä esitetään Seoulissa, Koreassa 25.-28.10.

Swan of Tuonelan voi nähdä tammikuussa 2016 Espoon kaupunginteatterissa. Lisätietoa täältä.

4 kommenttia:

 1. Harmittaa niin paljon, että missasin tämän! Toivottavasti tulee vielä uusintakierros Suomessa.

  http://www.lily.fi/blogit/nuotin-vieresta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja että pääset näkemään tämän, Maiski!

   Poista
 2. Tammikuussa Espoon Kaupunginteatterissa....www.espoonteatteri.fi

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...