keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Lavalta: Jälkeenjäävät (Q-teatteri)

Kuva: Pate Pesonius / Q-teatteri

Q-teatterin Jälkeenjäävät on näytelmä, jota olemme siipan kanssa odottaneet viime keväästä asti. Jani Volasen ohjaama ja koko työryhmän käsikirjoittama esitys lupaa tarjota episodeja elämän ja kuoleman hankaluudesta ja sen se myös tekee. Reilut kaksi tuntia väliaikoineen kestävä esitys vie välittömästi mukanaan ja päästää otteestaan vasta katsomon valojen syttyessä, tyhjäkäyntiä ei ole.

Oivallisen työryhmän muodostavat tällä kertaa Lotta Kaihua, Tommi Korpela, Elena Leeve, Pirjo Lonka, Jussi Nikkilä ja Eero Ritala sekä Ola Blick. Tältä kaartilta osasi jo odottaa mainiota lavatyöskentelyä, mutta jaksaa se silti ilahduttaa kun odotukset täytetään korkojen kanssa. On hämmentävää, kuinka päällisin puolin kammottavat tilanteet saadaan näyteltyä niin, että katsomo mylvii naurusta vaikkei ehkä pitäisi ja toisaalta se keskittyminen, jolla absurdin tyhjänpäiväisistä huolista saadaan tehtyä pysäyttävän kaameita ja vakavia sekä hauskoja. Matkustaisin koska tahansa Kaihuan roolihahmon kanssa lähijunalla tai menisin Nikkilän hahmon kera Alepaan (jossa muuten käytiin esityksen jälkeen ja nauratti). On myös mahtava tunne, kun Korpelan hahmo soittaa viisikymppisillään puhelua ja tajuan purskahtavani nauruun vieressä istuvan siipan kanssa siksi että lavalla on tahaton impersonaatio tuntemastamme ihmisestä.

Q-teatterin katsomo on kuin jokin toinen ulottuvuus. Siellä istuessa on ihan ok, että lavalla tapahtuu jos jonkinlaisia absurdeja ja kamaliakin asioita ja yhteisestä sopimuksesta niille saa nauraa. Toki osa kohtauksista on niin hiljentäviä, että niille ei tee edes mieli hymyillä. Sekunnin päästä hypätään taas kuitenkin sellaiseen kyytiin, että katsomo raikuu ja hauskimmissa kohtauksissa monelta oli tuolilta tippuminen lähellä ja vettä piti pyyhkiä pois silmistä.

Väistämättä esitystä tuli verrattua kahden vuoden takaiseen Häiriötekijään, jossa lähes samaisella näyttelijäkaartilla esitettiin myös välähdyksinä erilaisia synkkiä, humoristisia ja häiritseviä kohtauksia. Häiriötekijästä pidimme tavattomasti, mutta Jälkeenjäävät onnistuu silti parantamaan. Kerronta on jollain tavalla koherentimpaa ja järjestäytyneempää, vaikka kohtauksesta toiseen hypitään hurjaa vauhtia ja näyteltyjen hetkien lisäksi taustalla pyörivissä screeneissä nähdään milloin mitäkin.

Ylistämiseksihän tämä nyt meni, mutta annettakoon kunniaa sinne minne se kuuluu. Q-teatterin Jälkeenjäävät on tavattoman hyvä ja anteeksipyytelemätön esitys ja olen iloinen, että tällaista teatteria tehdään.

Jäitkö ilman lippuja? Q-teatteri on onnistunut järjestämään kaksi lisäesitystä Jälkeenjäävistä joulukuulle ja niiden lipunmyynti alkaa ensi tiistaina 20.10. Käykää kiinni!

2 kommenttia:

  1. Jess! Ja entäs se Nikkilän laulu Jarkosta eiku Erkosta eiku mikä sen nimi nyt oli :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...