tiistai 20. toukokuuta 2014

Lavalta: The Outsider (Kansallisteatteri)

Kuva: Jari Kippola

Kansallisteatterissa nähtiin tänään taikoja, kun vierailuesitys The Outsider saapui Suurelle näyttämölle. Itse olin odottanut esitystä jo useamman kuukauden, oikeastaan siitä asti kun sähköpostiin kilahti esityksestä kertonut uutiskirje. Vuoden taikuriksiki valittu Janne Raudaskosken yhden miehen esityksen luvattiin teatteria ja elokuvaa yhdistelevä aikuisten satu.

Pelkistetyllä lavalla nähdään kaksi videoruutua ja valkoinen ovi. Avaruusmatkan seurauksena sinne tupsahtaa myös kummallinen mies, ulkopuolinen, joka alkaa tutkia maan asukkaiden tapoja ja tottumuksia. Toisinaan tämä vihreähiuksinen ja jatkuvasti hämmentyneen näköinen mies monistuu, hyppii ruuduista sisään ja ulos.

Janne Raudaskoski muuntuu saumattomasti moneen. Lavalla nähdään lukuisia hahmoja niin livenä kuin videokuvan kautta, kaikkia esittää sama mies. Ajoitukset ja rytmiikka ovat tarkkaan mietittyjä ja harjoiteltuja. Yhteistyö muiden näyttelijöiden, siis tässä tapauksessa oman itsen, kanssa on mainiota. Päässä raksuttaa: kuinka kauan tätä oikein on täytynyt harjoitella?

Visuaalisesti The Outsider on näyttävä. Temput ja illuusiot ovat pääosin pienieleisiä, mutta sitäkin tehokkaampia. Enempää ei tarvita. (Vaikka välillä kyllä on myös valoa ja loistetta!) Paikoin esitys on myös hurmaavan kaunis. Taustalla soi Céline Dionin My Heart Will Go on ja kerrankin se ei tunnu ylitsevuotavan pateettiselta kun muukalainen löytää rakkauden yllättävällä tavalla. Kokekaa itse.

Kuva: Heikki Toivanen

Toiselta planeetalta tullut mies ihmettelee nykymaailman menoa, tutkii ja kokeilee. Käsittelyyn joutuvat raha, parisuhde ja väkivalta, näin muutamia mainitakseni. Jokapäiväisen elämän tavalliset piirteet muuttuvat ulkopuolisen silmin varsin absurdeiksi ja avaavat samalla omia silmiä: kaikessa mitä teemme ei ole aina kovinkaan paljon järkeä.

Tätä kautta The Outsider on myös jopa yllättävän kantaaottava. Vakavat asiat käsitellään kuitenkin sen verran kevyesti, että ahdistusta ei synny, ajatuksia kyllä. Muukalaismies on myös oikealla asialla.

The Outsiderin jälkeen olo on toiveikas. Maailmassamme on paljon kummallisia asioita, mutta toisaalta myös paljon hyvää. Sellaista arvokasta, joka kannattaisi säilyttää.

Peace, love and bubbles!

Esitys nähtävillä vielä huomenna Kansallisteatterissa ja syyskuussa Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Kuulumisia The Outsiderista voi seurata esityksen facebook- ja kotisivuilta.

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...