tiistai 27. toukokuuta 2014

Lavalta: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (NT Live)

Luke Treadaway. Kuva: Manuel Harlan

Ensimmäisestä NT live -kokemuksesta innostuneina haalimme liput myös toiseen esitykseen. Kevään näytännöistä Mark Haddonin samannimiseen kirjaan perustuva The Curious Incident of the Dog in the Night-Time vaikutti kiinnostavimmalta, joten sinne sitten. Lähtötiedot olivat esityksen suhteen melko nollissa lukuunottamatta sitä, että juuri tätä versiota oli minulle kehuttu.

Tarina alkaa, kun 15-vuotias Christopher löytää naapurin pihalta kuolleen koiran. Christopher päättää selvittää, kuka tappoi koiran, ja alkaa opettajansa Siobhanin kannustamana kirjoittaa tapauksesta kirjaa. Christopherin isä tuntuu vain olevan jostain syystä tutkimuksia vastaan, ja mitä enemmän Christopher saa selville sitä vastahankaisemmaksi isä muuttuu. Juoni tuntuu hyvin tavalliselta, kunnes lisätään se että tapahtumat nähdään Christopherin kautta. Christopherin, joka on matemaattisesti äärimmäisen lahjakas, mutta jolle ihmisten tunteiden tulkitseminen on vaikeaa ja ympäristön viestit huumaavia.

Eniten kiitosta näyttelijöistä saa ehdottomasti pääosaa, Christopheria, esittänyt Luke Treadaway. Treadaway oli niin uskottava, että ei tuntenut katsovansa näyteltyä roolia. Autistisen pojan mielenmaisema tuntuu tulevan käsinkoskeltavaksi ja arvostan kovasti työtä, jota roolia varten oli selvästi tehty.

Roolitus oli muutenkin kaikin puolin mainio. Näyttelijät muuntuivat luontevasti roolista toiseen ja koreografiat olivat hallittuja ja näyttäviä. Erityisesti toisen puoliajan alussa olevat tapahtumat Lontoon rautatie- ja metroasemilla ihastuttivat.

Koko homma ei toki toimisi ilman nerokasta lava-, valo- ja äänisuunnittelua. Esiintymistilan muodostava kehikko ja sen lattia muuttuvat niin liukuportaiksi kuin erilaisiksi asunnoiksi. Christopherin mielenmaisema herää eloon äänin, kuvin ja numeroin. Oivallista. Täytyy myös kehua elokuvateatteriversion leikkausta: kohtauksista sai hyvän kokonaiskuvan ja huomio tuntui kiinnittyvän oikeisiin asioihin ja vaikka kuvakulma vaihtui en tuntenut olevani elokuvissa vaan nimenomaan teatterissa. Ilmeisesti vaikutelma välittyi myös muihin katsojiin, sillä esityksen loppuessa myös Maximin salissa taputettiin.

Paul Ritter ja Luke Treadaway. Kuva: Manuel Harlan

Jossain määrin odotin ehkä jotain komediallisempaa, kuten mieskin, mutta tämä odotus joutui pian romukoppaan. Ensimmäisestä kuvasta, jossa nähdään kaikesta alkanut kuollut koira, alkaen ensimmäinen puoliaika tuntuu kulkevan koko ajan kohti synkempiä vesiä. Näytelmä kuitenkin tasapainottelee oivallisesti humoristisen ja vakavan välimaastossa kertoen samalla jotain tärkeää. Lyhyesti sanottuna voisin kuvata näytelmää erinomaiseksi nykyteatteriksi, josta jää hyvä mieli.

Mark Haddonin kirja menee myös pikapikaa lukulistalle. Teatterikokemus oli upea, nyt haluan tietää millainen oli alkuperäinen teksti.

7 kommenttia:

 1. Vau! Muistilistalle menee nyt NT-live lippujen hankinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainiota! Odottelen kieli pitkällä syksyn ohjelmistoa, heinäkuussa mennään katsomaan oikeasti livenä Monty Pythoneita Maximiin!

   Poista
  2. Oikeasti livenä = elokuvateatterin ruudulla näkyy käynnissä oleva esitys. Tämä Curious Incident oli siis tallenne. (pääsiskin Lontoosen katsomaan)

   Poista
 2. Olen kuullut juuri tuosta produktiosta valtavasti kehuja, joten kävin itsekin leffassa. Kirja on aika nopealukuinen ja suomennos oli mielestäni hyvä, joten voin sitäkin suositella. Luin sen itse lauantaina yhdeltä istumalta, joten tapahtumat olivat teatterissa vielä tuoreina mielessä, muttei mukana pysymisessä olisi muutenkaan tullut ongelmia. Esitys vei aika hyytävästi katsojan toisen ihmisen pään sisälle ja esimerkiksi suoraan keskelle hyvin realistisesti simuloitua ahdistuskohtausta. Hrr. Mutta oli se hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Laura! Nyt pitää vaan tilata vielä se kirja. Esitys oli kyllä tehty harvinaisen nerokkaasti, tässä olisi voitu helposti mennä pieleen ja pahasti. Nyt ei menty. Iski.

   Poista
 3. No niin, sitä on kaikki oltu taas samaan aikaan penkissä mutta eri puolilla! Minä olin Plevnassa (kuten Laurakin) ja juuri parhaillaan kirjoitan näkemästäni. Hieno oli! Ja Pythonia menen katsomaan Tennispalatsiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, mahtavaa, pitää tulla siis blogivierailulle, Talle! Ja voihan Python :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...