sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Riemua lähikirjastosta ja haastevastauksia


Eilen lauantaina avattiin noin vuoden kestäneen remontin jälkeen taas meidän lähikirjastomme, Tapanilan kirjasto. Aikoinaan kirjastoa yritettiin lakkauttaa useampaan kertaan, mutta aktiiviset asukkaat protestoivat ja saivat kirjaston pidettyä sijoillaan. Nyt viihtyisä kirjasto oli saanut uuden ulkoasun ja sitähän juhlistettiin avajaisilla.

Kirjaston uusi ilme olikin todella valoisa ja kiva. Erityisesti pidin värikkyydestä ja siitä, että sisustuksessa oli käytetty lasten ideoimia kuvia. Esimerkiksi kirjahyllyjen päältä löytyy yläkuvassa näkyviä otuksia ja alakuvassa on hieno lukunurkkaus.


Hyllytkin olivat kauniita ja tummapuisia. Hyllyjen sisältöä itsessään en vielä kauheasti tutkinut, minulla kun on tämä kirjastolakko vielä käynnissä, mutta olihan sitä nyt jotain lainattava joten nappasin mukaani Italo Calvinon Kosmokomiikkaa-kirjan. Eikä nyt tule unohtaa sitä, että saihan sieltä myös tosi hyvää kakkua ja mehua. Tervetuloa takaisin Tapanilan kirjasto!


Lisäksi sain Luettua elämää -blogin Elinalta (kiitos) tällaisen hauskan haasteen. Haasteen speksit ovat seuraavat:

Tämän pienen haasteen tarkoitus on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä, joilla on alle 200 lukijaa:

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.

2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa jolla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.


11 satunnaista mieleen tulevaa asiaa.

1. Kun ole stressaantunut, leipominen helpottaa. Lauantaina tein kugelhopfin.
2. Olen nyt harrastanut aikuisbalettia puolisen vuotta ja vaikka joka tunnilla löydän oman rajallisuuteni olen myös viehättynyt lajiin kovasti. Tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen lähden taas hyppelehtimään tunnille.
3. Sovitin viime viikolla hääpukuani ja se on i-ha-na.
4. Meille tulee ehkä kesällä pieni koiranpentu, onni!
5. Minusta piti tulla eläinlääkäri, mutta minusta tulikin opettaja. Tällä hetkellä olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen.
6. Olen todella huono päässälaskussa, seikka jolle oppilaani säännöllisin väliajoin hymistelevät.
7. Teen töitä nyt talviaikaan kotona todella hitaasti, koska huomaan katseeni jatkuvasti kääntyvän seuraamaan lintulaudan elämää.
8. Haaveeni on päästä reppureissaamaan ympäri Eurooppaa ja ajaa halki Yhdysvaltojen.
9. Olen todella onnellinen siitä, että myös mies lukee paljon. Toisinaan yhteisillä työ- tai kotimatkoilla katseemme kohtaavat ja sitten toinen kysyy: Voidaanks lukea?
10. Rakastan valokuvia ja minulla on jatkuvasti kesken niiden liimaaminen albumiin.
11. Soitin aikoinaan seitsemän vuotta poikkihuilua ja nyt kutkuttaisi aktivoida tämä harrastus uudelleen.

Elinan kysymykset minulle olivat seuraavat:

1. Mikä oli lapsuuden lempikirjasi, ennen kuin itse osasit lukea?
Äidin mukaan osasin ainakin Kristiina Louhen Aino-kirjat sujuvasti ulkoa. Pidin myös kovasti Mauri Kunnaksen teoksista, esimerkiksi Suuri urheilukirja oli melkoisen kova juttu.


2. Mihin kirjasarjaan olet ollut koukussa nuorena?
Näitä kirjasarjoja voisi luetella vaikka kuinka monta. Silloin, kun minulla oli päällä ns. etsivävaihe haalin kirjastosta Neiti Etsiviä ja Mystery Club-kirjoja. Toisaalta pidin myös Tuija Lehtisen Mirkka- ja Laura-kirjoista, hurmaannuin David Eddingsin fantasiakirjoita ja..


3. Mikä oli nuoruutesi vaikuttavin kirja?
En suorilta muista, luinko Pierre La Muren Punaisen myllyn ollessani yläasteella vai lukiossa, mutta esimerkiksi se oli silloin äärimmäisen vaikuttava lukukokemus, yksi vaikuttavimmista joka tapauksessa.


4. Onko joku joskus kritisoinut lukuharrastustasi? Kuka ja miksi?
Kaipa sitä on joskus joku ihmetellyt, että miten minä luen niin paljon ja miksi ihmeessä. Perhepiirissä harrastukseen on pikemminkin kannustettu.


5. Mikä on mielestäsi paras kirja-filmatisointi?
Michael Cunninghamin Tunnit-teoksesta on tehty hieno ja vaikuttava elokuvaversio, mutta mainitsen tähän nyt kuitenkin Daniel Wallacen kirjan pohjalta tehdyn Big Fish -elokuvan. Siinä elokuvassa on onnea, taikaa ja hieno tarina.

6. Mikä sitaatti tai ajatus on jäänyt mieleesi jostain kirjasta?
Mieleeni tulee kaksi sitaattia, jotka olen kirjoittanut teini-ikäisenä muistiin. Ensimmäinen on Katarina Mazettin kirjoittama, muistaakseni kirjasta Herttasotilas:
Koskaan ei eksy niin, ettei löydä jonnekin.
Toisaalta jostain syystä olen myös äärimmäisen viehättynyt Anna Gavaldan Viiniä keittiössä -teoksesta löytyvästä lauseparista:
Kreivitär ei pysty liikkumaan. Hänellä on liikaa hattuja päässään.

7. Mitkä kolme kirjaa haluaisit lastesi lukevan elämässään?

Jos joskus saan lapsia toivoisin että he lukisivat Bill Brysonin Lyhyen historian lähes kaikesta, Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintyttären ja Will Fergusonin OnniTM:n. 


8. Eino Leino vai Pentti Saarikoski?
Jaa-a, pahapaha. Eino Leino on jäänyt mieleen lähinnä äidinkielen analyysikurssilta, Pentti Saarikosken runoja minulla on hyllyssä mutten ole lukenut. Jään tämän kysymyksen suhteen aidalle istumaan.
9. Missä luet mieluiten?
Bussissa, ratikassa, sohvalla, sängyssä.. Ehkä nykyään mieluiten sohvalla.
10. Dekkari vai romanttinen kirja? 
Fiiliksestä riippuen molemmat käyvät. Yhdistän molemmat genret erityisesti kesään ja rentoutumiseen.
11. Ketä kirjailijaa arvostat aivan erityisesti?
Yllätänköhän taas ketään blogiani pitempääjn seurannutta, jos sanon Jonathan Carroll? Toisaalta arvostan jokaista kirjailijaa, joka on osannut kirjoittaa sellaisen kirjan, joka vie minut toiseen todellisuuteen.

Tuntuu, että tämä haaste on taas kiertänyt blogistanian kolkkia melkoisen ahkerasti, joten en nyt tällä kertaa haasta ketään eteenpäin. Suosittelen kuitenkin lämpimästi tutustumaan esimerkiksi tuolta sivupalkista löytyviin linkkeihin toisten blogien juttuihin. Kaikki ne ovat hyviä blogeja, jotka ansaitsevat lukijoita.

Ihanaa sunnuntai-iltaa!

10 kommenttia:

  1. Minäkin luin joskus nuorempana Punaisen myllyn! Tartuin siihen aluksi vain siksi, että Toulouse-Lautrec on yksi lempitaiteilijoistani ja olen muutenkin kiinnostunut tuosta ajasta Pariisin historiassa, mutta kirja osoittautuikin oikein hyväksi. Taisin jopa itkeä, joka on minulle lukiessa harvinaista. Itse asiassa, nyt alkoi tehdä mieli lukea se uudestaan, onneksi on omassa hyllyssä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suvi, olemme siis ns. samiksia! Minä nimittäin ihastuin Toulouse-Lautrecin taiteeseen katsottuani Moulin Rouge!-elokuvan ja sitten oli pakko lukea myös Punainen mylly. Se on älyttömän koskettava ja hieno kirja, pitäisi tosiaan lukea uudelleen. <3

      Poista
  2. Ai täällä on muitakin lukevia huilisteja! Kiva :) Itse soitin 11 vuotta kotona asuessani, mutta sen jälkeen harvemmin. Silti yhä vieläkin soittaminen on kiva tapa rentoutua ja laittaa aivot hetkeksi narikkaan. Liian harvoin tulee kuitenkaan huiluun tartuttua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymit lukevat huilistit. ;) Minä olen soittanut viimeksi kai ystävän lapsen ristiäisissä ja siitäkin on jo kauan, hui! Veikkaan kyllä että sitten kun sorminäppäryyden saisi taas haltuunsa, olisi tuo rentoutuminen taattu. Kiitos Valpuri!

      Poista
  3. Hyvä aktiiviset asukkaat! Todella hienoa, että Tapanilan kirjasto jäi (ja sovitaanko poliitikot, että niitä lakkautuslistoja ei enää edes vilautella). Näyttää todella mukavalta. :)

    Aikuisbaletti kuulostaa kiinnostavalta. Baletti jäi lapsuudessa kokematta, mutta koskaan ei taida olla liian myöhäistä. Olen vain auttamattoman jäykkä, sinänsä ehkä ihan hyvä etten ole aivan älyttömästi unelmoinut balettiurasta pienenä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö niin, Pihi nainen! Muistan, kun asukkaat kärräsivät kirjoja käytännössä kottikärryillä jotta saatiin lainauslukuja ylös. :)

      Aikuisbaletti on tosi kivaa! En ole itsekään mikään maailman taipuisin, mutta kyllä se sujuu ihan riittävän hyvin.

      Poista
  4. Oi miten upealta näyttää kirjastossa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös, Susa! Lapset ja nuoret saivat olla mukana suunnittelussa, nyt se on vielä enemmän koko "kylän" kirjasto.

      Poista
  5. Näyttääpä kivalta! Tapanilan kirjasto on Suomessa ollessani myös minun lähikirjastoni, ja olenkin sitä jo kaipaillut. Tapulin kirjastossa ei vain kertakaikkiaan ole samanlaista tunnelmaa. Odotan siis innolla seuraavaa reissuani, että pääsen ihan paikanpäälle uudistunutta pikkukirjastoa ihailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Oona, hauskaa että täällä on muitakin (osa-aika)tapanilalaisia! Tapulin kirjasto on ihan kiva mutta ei se vaan ole sama.. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...