maanantai 25. helmikuuta 2013

Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet ja Mustasuon mysteeri


Kati Närhen kahta orvosta Agnes-tytöstä kertovaa sarjakuvakirjaa, Saniaislehdon salaisuuksia (WSOY, 2010) ja Mustasuon mysteeriä (WSOY, 2012), on kehuttu blogistaniassa useampaan otteeseen. Kehut olivat sen verran uskottavia, että pitihän nämä opukset lainata sitten meillekin lukuun. Mies ehti lukea ensin ja piti, minä menin perässä.

Saniaislehdon salaisuuksissa esitellään Agnes ja hänen isoäitinsä. Orpo Agnes asustaa isoäidin kanssa Saniaislehdossa, sillä hänen arkeologivanhempansa ovat saaneet surmansa merkillisessä onnettomuudessa tutkiessaan Pariisin katakombeja. Vai ovatko sittenkään? Tässä ensimmäisessä albumissa Agnes muun muassa käy koulua, saa uuden ystävän, käy työharjoittelussa ja selvittää perhesalaisuuksia.

Mustasuon mysteereissä Agnes on alkanut käydä Mustasuon koulua, josta mystisesti katoaa surullisia tyttöjä. Eikä ihme, koulun säännöissä kun muun muassa mainitaan että Mustasuon tytöt ovat aina iloisia! Turhilla huolilla ei tule rasittaa muita. Katoavien tyttöjen mysteerin lisäksi Agnes pohtii tulevaisuuttaan ja jatkaa vanhempiensa katoamisen selvittämistä.

Piirrosjälki ja musta-sini-valosävyinen väritys sopivat sarjakuvan tunnelmaan oivasti ja Närhen kynänjälkeä katselee mielellään. Maailma on jollain tavalla hellyttävän timburtonmainen, vähän kuin Painajainen ennen joulua tai Corpse Bride. Huumori on lempeän mustaa, eivätkä kaikki vitsit varmasti aukea nuoremmille lukijoille. Toisaalta albumit eivät ole mitenkään varsinaisen pelottavia, mutta kyllä vanhempi lukija saa näistä enemmän irti. Agnes on täpäkkä päähenkilö, joka ei vähästä hätkähdä. Agnesissa on määrätietoisuutta ja omapäisyyttä, joka takaa sen että lukija ei hänen seurassaan pitkästy. Myös sivuhenkilöihin on panostettu ja esimerkiksi isoäiti viehättää minua hahmona kovasti.

Tulen varmasti tarttumaan Närhen sarjakuviin myös jatkosssa.

Villasukka kirjahyllyssä piti molemmista myös kovasti.

Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet
WSOY, 2010. 114 s.


Kati Närhi: Mustasuon mysteeri
WSOY, 2012. 133 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...