torstai 6. joulukuuta 2012

Lavalta: Eduskunta II (Ryhmäteatteri)

Kuva: Mitro Härkönen / Ryhmäteatteri

Itsenäisyyspäivänä sopinee kirjoittaa myös kotimaisesta teatterista. Kävin eilen miehen kanssa Ryhmäteatterissa katsomassa Susanna Kuparisen ohjaaman Eduskunta II -näytelmän näin viime tingassa. Näytelmästä on esitys Ryhmiksen tiloissa vielä perjantaina 7.12. Lisäksi 10.12. alkavalla viikolla se vierailee Espoon Kulttuuritalolla, eli jos mielit katsojaksi varaa liput nyt.

Itse en ehtinyt aikoinaan nähdä ensimmäistä Eduskunta -näytelmää, mutta eivätpä nämä jatkuvajuonisia olekaan. Eduskunta II pureutuu siihen, mitä työeläkerahastojen takaa oikein löytyy. Kuka saa bonukset, kuka päättää minne rahat menevät? Ja mitenkäs tämä Finnairin ja Ilmarisen asuntokohu? Nii-in.

Kuten edeltävässäkin näytelmässä, ovat käytännössä kaikki elokuvan dialogit suoraan julkisista pöytäkirjoista tai sitten taustatutkimustiimin tekemistä haastatteluista. Vaikka politiikan ajoittaisen absurdiuden tiedostaa jo ihan arkielämässä, nostaa Ryhmäteatteri tämän kummallisuuden aivan uuteen valoon. Näytelmässä esitellyt poliitikot esitetään hyvin karikatyyrimaisina, mikä auttaa siinä ettei perin informaatiopitoisesta näytelmästä tule liian raskasta. Ja toisaalta tekijät ansaitsevat oikeuden karikatyrisointiin sillä, että laittavat myös itsensä likoon: ohjaaja Susanna Kuparista esittää näytelmässä Noora Dadu ja taustatutkija / näyttelijä Jari Hanskaa esittää Santtu Karvonen. Eivätkä näyttelijät päästä esikuviaan helpolla, vaan meininki vedetään yli ja ympäri myös heidän rooleissaan.

Eduskunta II tykittää lavalla järjettömän määrän dataa ja esitys on myös varsin pitkä, väliaikoineen noin 3h 40 min. Onneksi tekijätiimissä on mainioita näyttelijöitä. Lavalla nähdään Dadun, Hanskan ja Karvosen lisäksi Pihla Penttinen, Martina Myllylä, Matti Onnismaa ja Robin Svartström. Kaikki hoitavat oman siivunsa roolikavalkadista ja hyvin hoitavatkin. Erityiskiitokset lähtevät tällä kertaa Svartströmin esittämille limaisille miehille ja Penttisen Heidi Hautalalle.

Simsala-vitun-bim. Jari Hanska esittää Pekka Korpista. Kuva : Mitro Härkönen / Ryhmäteatteri

Vaikka lavalla hommat vedetäänkin melkoisen överiksi ja yleisö nauraa paljon, laittaa esitys myös mietteliääksi. Keitä nämä hyvä veli -tyypit oikeasti ovat ja mitä jos itse olisi tuossa tilanteessa? Siis tilanteessa, jossa voisi muiluttaa itselleen miljoonia ja sitten selitellä asian niin, että kukaan ei saisi sinua ehkä koskaan kiinni. Käyttäisitkö tilaisuuden? Ja että pääseeköhän tässä koskaan eläkkeelle? Ja mikäköhän se minun eläkefirmani oli? Ja saankohan minä niitä rahoja koskaan enää takaisin?

Koen nyt olevani ainakin vähän enemmän kartalla, että mitä tämä mystinen työeläkerahastokohu koskee ja osaanpa namedroppaillakin, siellä olisi Laatunen, Taxell, Vartia.. Hurjaa.

Kiitoksia Ryhmikselle ajatuksia nostattavasta esityksestä.

2 kommenttia:

  1. Kävin itsekkin katsomassa tuon Eduskunta II jonkin aikaa sitten. Oli kyllä erikoinen esitys, mutta ihan hauska :D Näyttelijät ainakin olivat hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allekirjoitan saman, Culturelle. Erikoinen, taidokkaat näyttelijät, hauska ja toisaalta pohdituttava.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...