maanantai 3. joulukuuta 2012

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista

Kanadalaisen sarjakuvapiirtäjä Guy Delislen uusinta albumia, Merkintöjä Jerusalemista (WSOY, 2012) sai odottaa tovin ja kiireisimmät ehtivät lukea sen jo englanniksi. Itse odottelin suomenkielistä painosta ja onneksi odotus palkittiin: Delisle tuo jälleen kerran hankalasti lähestyttävät ja jopa pitkäveteisen oloiset aiheet sujuvasti lukijan silmien eteen.

Tällä kertaa Delislen kaksilapsinen perhe on matkustanut Jerusalemiin vaimon työn vuoksi. Kun Nadége taistelee byrokratiaa vastaan Lääkärit ilman rajoja -järjestössä, hoitaa Delisle lapsiaan, yrittää piirtää ja matkustaa ympäri Jerusalemia.

Kuva: Guy Delisle (Jerusalem: Chronicles from the Holy City)

Kuten aikaisemmatkin Delislen albumit on Merkintöjä Jerusalemista täynnä teräviä havaintoja osiin jakautuneen maan elämästä ja politiikasta. Vaikeatajuisetkin asiat selitetään fiksusti, tosin huomaan itse että täydellinen ymmärtäminen vaatisi vähintään toisen lukukerran. Joka tapauksessa on ilahduttavaa, että monikulttuurisen ja uskonnoiltaan jakautuvat maan menosta on mahdollista lukea muualtakin kuin kapulakielisistä tiedotteista.

Elämää Jerusalemissa kuvataan varsin objektiivisten silmien takaa. Uskonnoton Delisle tekee huomioita niin arabeista, juutalaisista kuin kristityistäkin ja ihmettelee kaupungin värikästä elämää tyynesti. Ketään ei laiteta erityisesti valokeilaan, mikä lienee ainoastaan hyvä asia kun aihe on näinkin arka. Delisle ei opeta tai saarnaa, vaan kertoo nimenomaan omista kokemuksistaan ja lyö faktoja tiskiin silloin kun se on tarpeen.

Delislen piirrosjälki on edelleen ilahduttavan selkeää ja on huikeaa, kuinka paljon erilaisia nyansseja saa kuviinsa mahdutettua käyttäen käytännössä ainoastaan mustan ja harmaan sävyjä sekä valkoista. Vaikka Delisle piirtää ihmishahmonsa pääasiassa hyvin yksinkertaistetusti, ovat hänen lahjansa erityisesti näkyvillä myös arkkitehtuuria esittelevissä piirroksissa.

Delislen teoksia uskaltaa suositella kaikille. Ne toimivat niin kirjamatkailua halajaville, politiikasta kiinnostuneille kuin hienon sarjakuvan ystävillekin.

Guy Delisle: Merkintöjä Jerusalemista (Chroniques de Jérusalem, 2011)
WSOY, 2012. 334 s.
Suomentanut: Saara Pääkkönen

4 kommenttia:

 1. Luin tämän vähän aikaa sitten, ja pidin yhtä paljon kuin aiemmistakin, vaikka etukäteen ajattelin, että Jerusalem ei olisi niin inspiroiva kuin Aasian hassut ja pimeät maat. Mutta oli tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon ihmeteltävää löytyi tosiaan myös Jerusalemista, vaikka se ei noussutkaan suosikikseni Delislejen joukossa. Mutta hieno on! Kiitos Mari a kommentista.

   Poista
 2. Peukutan... Delisle on hyväksi mielenterveydelle ja suhteellisuudentajulle. :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...