lauantai 26. toukokuuta 2012

Anni Sinnemäki & Milka Alanen: Sokeana hetkenä


Anni Sinnemäen ja Milka Alasen runoista ja valokuvista koostuva teos Sokeana hetkenä (Nemo, 2003) joutui odottelemaan yöpöydällä luvattoman pitkään. Runojen ja kuvien muodostamiin tuokioihin oli hankala upota, kun päässä pyörivät graduasiat.

Nyt halveksin haaveita
joita rakastin silloin
se mitä toivoin oli vailla
todellista syvyyttä
eikä edes maksanut mitään

Halusin lapsia ja rapistuneen talon
minuun vetosivat runot
joista en ymmärtänyt mitään

Runosta Minä olin nuorena niin kypsä

Useimmille Anni Sinnemäki lienee tutuin pesteistään sekä Ultra Bran että eduskunnan riveissä, minulle enemmän Ultra Bran kautta. Osaan monta UB:n kappaletta ulkoa ja Vesireittejä-kappaletta oli mahtava kuunnella sinä kesänä, jona ajoin joen vartta ennen aamukuutta töihin. Sen sijaan Ultra Bran keikalla en ole koskaan ollut, eikä yhtye sijoittune ihan suosikkieni top kymmeneen, mutta aika lähelle kuitenkin.

Sokeana hetkenä on kiinnostava kokoelma Sinnemäen tekstejä, joita kuvittavat Milka Alasen häikäisevän värikkäät valokuvat. Ultra Bran levyttämiä runoja tai tekstejä oli minulle selkeästi hankalampi lukea, ne kun eivät tuntuneet samalta luettuina kuin kuultuna. Sen sijaan ne, joita en ollut koskaan kuullut, niin, osa niistä hiipi jonnekin mielen kulmaan ja teki sinne pesän.

Miehillä on suuret
kämmenet
joilla aivan vastasyntynyt
voi levätä
vaikka he lapsena käyttäisivät
sukkahousuja
eivät he enää tee niin

Runosta Leveä selkä

Sinnemäen esikoisrunokokoelma sisältää kiinnostavia ajatuksia elämästä, etenkin rakkaudesta. Runot ovat omalla tavallaan kovin arkisia, joskus puhekielisiäkin (Hei tuu jo takain / ja sitten vastaisit / mustakin on ollut tosi / kurjaa ilman sua). Juodaan kahvia, poltetaan tupakkaa ja käännetään tyynyjä.

Myönnän, keskityin tähän teokseen huonosti. Mutta sanon että lukekaa, tai kuunnelkaa. Vaikka runo kerrallaan, kesämökin laiturilla tai ratikkapysäkillä.

Sokean hetken ovat kokeneet myös ainakin Hanna ja Sara.

Anni Sinnemäki & Milka Alanen: Sokeana hetkenä
Nemo, 2003. 117 s.
Ulkoasu: Ilona Ilottu / dog design.

10 kommenttia:

 1. Kuulitko musiikin lukiessasi? Mie melkein lauloin kun luin, toisaalta olin jo valmiiksi niin Ultra Bran keikasta innoissani, että kirjan lukeminen oli valmistautumista tulevaan.

  Miellyttävä kuva postauksessasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, kuulin! Se oli melkein häiritsevää, koska rytmitys muuttui päässä heti eriksi. Luinkin nuo tutummat laulamalla, siis päässäni. Ja kiitos paljon, uudelta kotitieltä.. :)

   Poista
 2. kivoja runoja ..mukavaa tulevaa kesäkuuta

  VastaaPoista
 3. Oi ihanat Anni Sinnemäen tekstit. Minulla on omanani Aleksis Kiven katu, mutta tämä Sokeana hetkenä olisi vielä niin paljon täydellisempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minä olen yrittänyt myös etsiskellä tätä koska tuntuu että tämä ansaitsisi rauhallisemman tutustumisen. Ehkäpä se joskus tulee sopivana hetkenä vastaan. Ja tuon Aleksis Kiven kadun voisin myös lukea.

   Poista
 4. Minä rakastan Sinnemäen tekstejä ja osaan varmaan melkein kaikki Ultra Bran biisit ulkoa. Olen laulanut niitä niin paljon. En varmaan voisi lukea runoja kuulematta musiikkia, en mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjailijatar, tässä oli mielestäni hienosti tasapainotettu teos "tuttujen" ja vieraiden tekstien kesken. Jos et ole lukenut ja pidät Sinnemäen teksteistä suosittelen tätä ehdottomasti sinulle.

   Poista
 5. Tämä on ihana kirja, jonka olen lukenut melkein puhki. Ainoa runokirja, joka on sellaisen kunnian käytössäni saanut. ;)

  Kuvat ovat upeita ja toimivat hyvin tekstin kanssa, ihana kokonaisuus. Snif! Ihan liikutun!

  Tästä kirjasta löysin blogilleni nimenkin, silloin joskus tuhat vuotta sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis Suketus, minä huomasin sen kohdan ja ajattelin sinua mutta unohdinpa sitten. Ei hassumpi lähtökohta blogin nimelle, sanon. :)

   Kyllä minun on varmaan lainattava tämä uudestaan tai ostettava jos tulee vastaan. Ihan että ehtisi tutustua paremmin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...