maanantai 26. joulukuuta 2011

Stephen Fry: Making History

Lontooseen täytyi tietenkin saada jotain paikallisväriin sopivaa lukemista, joten nappasin hyllystä mukaan Pariisin reissulta miehelle hankitun Stephen Fryn Making Historyn (Arrow Books, 1997). Stephen Fry on eräitä suosikkinäyttelijöistäni ja pidän myös hänen julkisuuskuvastaan.

It starts with a dream. This story, which can start everywhere and nowhere like a circle starts, for me - and it is after all, my story and no one else's, never could be anyone else's but mine - it starts with a dream one night in May.

Michael Young on historianopiskelija, joka on juuri saanut valmiiksi väitöskirjansa, Das Meisterwerkin, eli tutkielman Adolf Hitlerin varhaislapsuudesta. Erinäisten sattumien kautta, joihin liittyy sekä kiukustunut tyttöystävä että ikävät tuulenpuuskat, Michael tutustuu Leo Zuckermanniin, joka toimii samassa yliopistossa fysiikan professorina. Myös Leolla on omat syynsä olla kiinnostunut natsi-Saksan historiasta.

Yllättäen syntynyt parivaljakko yrittää kokeilla hurjaa koetta, jonka lopputuloksena olisi maailma ilman Hitleriä. Historian muuttaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista ja seuraukset kokeesta ovat moninaiset. Ja oliko maailma sitten parempi paikka ilman Hitleriä? No, ei varsinaisesti.. Ja mitä muita eroavaisuuksia rinnakkaismaailmassa on verrattuna meidän maailmaamme?

Tarina liikkuu kahdessa aikatasossa. Välillä ollaan nykyhetkessä, siis jossain kohtaa 1990-lukua, ja toisinaan luetaan Michaelin väitöskirjan tarinallisia osia Hitlerin nuoruusvuosista. Lukija pääsee myös tutustumaan elämään juoksuhaudoissa saksalaisten puolella ensimmäisen maailmansodan aikaan. Vaikka en historioitsija olekaan, uskallan väittää Fryn tehneen aikamoisen määrän taustatutkimusta tätä teosta varten ja ottanut selvää myös historiankirjoituksen perusteista (tai miten sitä nyt pitäisi kutsua).

MICHAEL
So who wants to be a rat?

LEO
You didn't let me finish. The difference is that a rat does good or evil by changing things around him, by acting. The mouse does good or evil by doing nothing, by refusing to interfere. Which do you want to be?

Stephen Fry sekoittaa kirjassaan taitavasti historiantutkimusta ja science fictionia. Vaikka Fryn teksti onkin pääosin humoristista, on tämä silti enemmän vakava kirja. Välillä se muistuttaa vakavampaa seikkailuelokuvaa (mieleen tulee esimerkiksi Inception) ja osa kirjan luvuista onkin kirjoitettu käsikirjoitusmuotoon. Huomaa, että Fry on ennenkin tehnyt käsikirjoituksia; homma nimittäin toimii ja juoni kulkee sekä perinteisenä tekstinä että käsikirjoituksena.

Michael Young on kiinnostava päähenkilö, ja hänessä saattaa jopa olla kaikuja kirjailijan omasta persoonasta. Tämä on tietysti täysin oma tulkintani. Michael on samalla innokas, nuori opiskelija, fiksukin vielä, mutta silti nuori mies, koheltaen silloin tällöin alkoholin ja naisten kanssa. Zuckermann on myös kiinnostava hahmo, jonka taustatarinaan paneudutaan pikkuhiljaa. Sivuhahmot on rakennettu taiten ja rinnakkaismaailman luomisessa on ollut paljon tekemistä.

Making History on kiinnostava teos historiankirjoituksesta ja valinnoista ja niiden vaikutuksista. Joutunen tässä vielä lainaamaan Eureka Street, Belfastin kirjailijaa Robert McLiam Wilsonia: Kaikki tarinat ovat rakkaustarinoita. Toteamus sopii myös tämän kirjan kuvaamiseen. Making History sai minua arvostamaan Fryn kirjoitustaitoa vielä enemmän, vaikka tämä ei olisikaan parhaita tänä vuonna lukemiani kirjoja. Aion ehdottomasti lukea myös Fryn muut kirjat.

Suosittelen luettavaksi pimenevinä iltoina, kun kaipaa vähän jännitystä. Seuraksi kuppi teetä (tietenkin) ja vaikkapa joulukonvehteja.

Aiemmin olen lukenut (Mrs) Stephen Fryn opuksen Mrs Fry's Diary.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa sangen kiinnostavalta kirjalta, jos ihan totta puhutaan. Vaikka vähän tuntuu siltä, että tämä kirja saattaisi minulta jäädä kesken, jos se on osittain scifiä :D

    VastaaPoista
  2. Hanna, rohkeasti vaan kokeilemaan! Sci-fiä tässä on ainoastaan tuo aikamatkailun / historian manipuloinnin osuus, ja se on tarinasta vain pieni osa. :)

    VastaaPoista
  3. Wau, nyt kiinnostukseni heräsi kyllä ihan tosissaan! Vaikuttaa kirjalta, jonka avulla voisin selättää pienimuotoisen natsikammoni, jolla siis lähinnä tarkoitan sitä, että natsiteema on sen verran kulunut ja kaluttu, että se harvemmin saa minua innostumaan. Nyt voisi olla toisin :)

    VastaaPoista
  4. Suketus, lue ihmeessä! Natseja tosiaan on vähän joka paikassa, tänään juuri katsottiin Sound of Music ja mies yllättyi kun siinäkin on natseja. Oh well. Mutta mainio kirja kyllä, ja Fry! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...