keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Grant Morrison & Frank Quitely: All-star Superman (volume 1)

Superman ei ole koskaan ollut minulle mitenkään läheinen sarjakuvasankari; en ole katsonut yhtään hänestä kertovaa elokuvaa tahi katsonut Smallvilleä, joitakin piirrettyjä jaksoja tai elokuvia lapsena kyllä. Ei mitenkään yllätyksellisesti tämä on siis taas sarjakuva, jonka mies lainasi kirjastosta ja kehotti lukemaan, eikä vähiten siksi että sarjakuva on voittanut Yhdysvalloissa Eisner Awardin joka annetaan luovista saavutuksista amerikkalaisen sarjakuvan alalla. Tässä siis All-star Superman, volume 1 (DC Comics, 2009).

"...the measure of a man lies not in what he says but what he does."

All-star Superman alkaa, kun Superman pelastaa ensimmäisen miehitetyn aurinkolennon miehistön - tuhoisin seurauksin. Lähes voittamaton Superman nimittäin saa matkalla liian suuren annoksen auringonsäteilyä ja hänen solunsa aloittavat apoptoosin eli tuhoutuvat itsestään. Yhtäkkiä Supermanissa on paljon enemmän jotain inhimillistä, kun hänen yllään leijailee kuoleman mahdollisuus.

Näistä lähtöasetelmista seikkaillaan kuuden episodin verran, jossa Superman muun muassa joutuu pohtimaan omaa kuolevaisuuttaan, haastattelee Clark Kentinä kuolemantuomiotaan odottavaa Lex Luthoria  ja keskittyy, edelleen, Lois Lanen piirittämiseen.

Sarjakuva on Grant Morrisonin käsikirjoittama ja Frank Quitelyn piirtämä. Digitaalisesta tussauksesta ja värityksestä on puolestaan vastannut Jamie Grant. Pidin sarjakuvan piirrostyylistä; ihmishahmot ovat sopivan ihmismäisiä mutteivät liian huoliteltuja. Toinen huomioonotettava seikka on se, että ns. mieslukijoille suunnattuja ruutuja oli melkoisen vähän eivätkä nekään saaneet minua tuhahtelemaan paheksuvasti.

All-star Superman on mielenkiintoinen paketti ja tällainen Superman-aloittelija kuten minä sai myös tarinasta paljon irti. Sarjakuvan seuraaminen vaatii ehkä jonkin verran pohjatietoja Superman, mutta suurimman osan siitä minä ainakin olen saavuttanut ihan populaarikulttuurin tuntemuksen avulla enkä kokenut olevani mitenkään pihalla tarinan edetessä.

Kuva : Frank Quitely / Jamie Grant (Fair Use)

Sarjakuva jäi sen verran kesken (siis kuoleeko Superman?) tässä ykkösosassa että kaipa tuo toinenkin osa on nyt luettava, onneksi sitäkin saa meidän kirjastostamme.

2 kommenttia:

  1. Hmm, kuulostaa kiinnostavalta ja tekijätkin ansiokkaita. Olen tästä nimikkeestä kyllä kuullutkin tuon että se on kirjoitettu sillä periaatteella että se on luettava vaikka ei tiedä Teräsmiehestä mitään (muuta kuin populaarikulttuurin kautta sen mitä "kaikki" tietävät), sen massiivisen jatkumon raahaaminen on usein helmasynti supersankarisarjakuvissa...

    VastaaPoista
  2. hdcanis, tässä oli hienosti tiivistetty Teräsmiehen historia neljään ruutuun ja sitten mennään päätarinaan, Ei hassumpaa. Hieno tämä on, kohta kakkososaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...