lauantai 10. syyskuuta 2011

Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (äänikirja)


Aloitin äänikirjakokeiluni rempseästi Douglas Adamsin sci-fi-hupailuklassikolla The Hitchhiker's Guide  to the Galaxy (Pan Books, 1979; suom. Linnunradan käsikirja liftareille 19), lukijanaan ihana Stephen Fry. Koska The Hitchhiker's Guide to the Galaxy on alunperin esitetty radio-ohjelmana lienee ymmärrettävää, että teos sopii erittäin hyvin myös äänikirjaksi.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy aloittaa Douglas Adamsin viisiosaisen Linnunrata-trilogian. Opus alkaa Maan päältä, jossa Arthur Dentillä on huono päivä; hänen talonsa aiotaan purkaa ohitustien tieltä. Ja päivä vain pahenee, sillä muutamaa tuntia myöhemmin koko maapallo tuhotaan intergalaktisen pikatien tieltä. No, onneksi Arthur ei suinkaan tuhoutunut pallomme mukana, vaan sai tuttunsa Ford Prefectin kanssa kyydin avaruusalukselta liftaamalla.

Hitchhiker's alkaa siis vauhdikkaasti ja suurinpiirtein samanlaista tykitystä mennään koko kirjan mitalta. Mukaan mahtuu niin vihamielisiä vogoneita, ihmeellinen Babel Fish, iloisesti tervehtiviä ovia, huimia paljastuksia Maapallon todellisesta tarkoituksesta kuin masentunut robottikin.

Stephen Fry sopii Linnunradan lukijaksi täydellisesti. Rauhallista ja selkeää brittienglantia on helppo kuunnella, ja Fryn äänenmuuntelu hahmojen kohdalla ei häiritse lainkaan (mikä mielestäni on yksi tärkeimpiä ääneenlukijan piirteitä). Viilenevinä syysaamuina tarpoessani pää jumissa aamuluennoille Stephen piti minut huomattavan paljon paremmalla tuulella. Tai vastaavasti hereillä ajellessani Kissojen yöstä kotiin.

Seuraavaksi kuunteluun pääsevätkin sarjan neljä seuraavaa osaa. Tätä viisiosaista trilogiaa ei muuten kannata aloittaa keskeltä kirjasarjaa vaan lukea tai kuunnella opukset suosiolla järjestyksessä. Sillä tavalla voi välttää pihalla olemista ainakin vähän.

Ja toistettakoon tässä nyt vielä rakkaalle miehelleni, joka lukee tämän kuitenkin; ei, en vaihtaisi Stephen Fryta sinuun, edelleen on mukavinta että juuri sinä luet minulle ääneen.

Luettu, tai siis kuunneltu, osana Totally British: Children's Britain - haastetta.

4 kommenttia:

 1. Linnunradan käsikirja... on yksi mieheni ikisuosikeista, mutta itse en ole sitä lukenut. Mutta ihanan Stephen Fryn lukemana tämän voisin hyvinkin kuunnella. <3

  Ja miten kauniisti kommentoit omalle ääneenlukijallesi. :)

  VastaaPoista
 2. Tämä klassikko on äänikirjana kokematta... kuulostipa ihanalta! Fry on varmasti mahtava lukija :-)

  VastaaPoista
 3. Olen kuullut tätä joskus suomenkielisenä radiokuunnelmana (aikana ennen äänikirjojen vallankumousta), ja muistaakseni lukijoita oli useampi. Ainakin lapsuuden superääni Pekka Autiovuori oli mukana. Huipputrilogia muodossa kuin muodossa!

  VastaaPoista
 4. Katja, kuuntele ihmeessä. Kirjan kesto on 5,8 tuntia eli aika kiva ja jos tykkää niin jatkoa on luvassa se neljä osaa.

  Ja pitihän tuota omaa ääneenlukijaa vähän lohduttaa kun hän oli vähän loukkaantuneen oloinen kehuessani Fryta. ;> Mutta nyt on tänään vuorossa mieheni lukemana yksi kirja loppuun josta ehkä huomenna lisää.

  Booksy, Fry on aivan loistava tässä. Suosittelen lämpimästi, jo ihan kirjan alkuperäisen formaatin vuoksi.

  Suketus, oi, tämä olisi kyllä hyvillä lukijoilla myös suomeksi varmaan tosi hieno! Olin miettinyt näiden lukemista uusiksi pitkään mutta tämän äänikirjaformaatin kautta saa vähän erilaisen näkökulman.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...