tiistai 21. kesäkuuta 2011

Ihanat, kamalat mieskirjailijat

Valkohäntäkauris Hummerheimin pihamaalla.
Tänään Maria Sinisen Linnan kirjastosta julkaisi haasteen listata 100 mieskirjailijaa. Kuten Mariakin esipuheessaan toteaa, on myös minun listani hyvin subjektiivinen ja osaa kirjoista en ole lukenut aikoihin. Kaikki nämä miehet ovat kuitenkin olleet tai ovat edelleen minulle hyvin tärkeitä syystä tai toisesta. Listan miehet ovat aakkosjärjestyksessä Katjan esimerkin mukaisesti. 
Olin itse asiassa vähän hämmentynyt miesten "vähyydestä", sillä pääsin hädintuskin viiteenkymmeneen. Ajattelin nimittäin, että koska mututuntumalla minulle rakkaissa kirjailijoissa on enemmän miehiä olisi listakin täyttynyt suit sukkelaan. No, toisin kävi. Mutta eipä sillä, toisaalta on hirvittävän ihanaa että listallani on vielä niin paljon tilaa uusille salamarakkauksille ja pidemmille suhteille.
Douglas Adams: Linnunradan käsikirja liftareille
Richard Adams: Ruohometsän kansaa
Paul Auster: Illuusioiden kirja
Richard Bach: Lokki Joonatan
Jonathan Carroll: Sleeping in Flame
Paulo Coelho: Yksitoista minuuttia
Michael Cunningham: Tunnit
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmesin seikkailut
Alexandre Dumas: Kolme muskettisoturia
Bob Dylan: Chronicles
David Eddings: Althalus
Hans M. Enzenberg: Numeropiru
Jeffrey Eugenides: Middlesex
Will Ferguson: OnniTM
Jostein Gaarder: Sofian maailma
John Grisham: Firma
Jan Guillou: Arn-trilogia
John Grogan: Marley ja minä
Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
James Herriot: Elämäni koirat
Åke Holmberg: Yksityisetsivä Totte Svensson
Nick Hornby: Fever Pitch
Viktor Hugo: Kurjat
John Irving: Oman elämänsä sankari
Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän
Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa
Robert Jordan: Ajan pyörä-sarja
Guy Gavriel Kay: Fionavarin kuvakudos-trilogia
Tomi Kontio: Keväällä isä sai siivet
Eric Knight: Lassie palaa kotiin
Gösta Knuttson: Pekka Töpöhäntä
A.A.Milne: Nalle Puh
Pierre La Mure: Punainen mylly
Hugh Laurie: The Gun Seller
Stieg Larsson: Millennium-trilogia
Erlend Loe: L
Alistair MacLean: Pelko on aseeni
Peter Mayle: Mainio vuosi
Pablo Neruda: 100 Love Sonnets
Jukka Parkkinen: Suvi Kinos-kirjat
Terry Pratchett: The Colour of Magic
Philip Pullman: Kultainen kompassi
Risto Rasa: Metsän seinä on vain vihreä ovi
Antoine de Saint-Exupery: Pikku prinssi
William Shakespeare
Petri Tamminen: Piiloutujan maa
J.R.R.Tolkien: Hobitti
F.X.Toole: Miljoonan taalan tyttö (novelleja)
Jules Verne: Matka maailman ympäri
Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
Jokainen kirjailija sai nyt peräänsä joko yhden kirjoistaan tai kirjoittamistaan sarjoista. Osasta olisi voinut laittaa useammankin esimerkin. Lihavoin listasta vielä kaikki tällä hetkellä rakkaimmilta tuntuvat miekkoset/kirjat. Syyt olivat vaihtelevia enkä ryhdy niitä tässä sen enempää ruotimaan. Olin myös aika yllättynyt siitä fantasiakirjailijoiden määrästä, joita listalle pääsi, mutta esimerkiksi David Eddings oli aikanaan sen verran suuressa asemassa kirjaelämässäni että paikka on hyvinkin ansaittu.


Ajattelin tähän vielä listata muutamia miehiä, joilla on potentiaalisia mahdollisuuksia päästä kipuamaan listalleni:


Kazuo Ishiguro
Andreï Makine
Chris Cleave
Ian McEwan ja James Ellroy (neuvottelemme vielä, kuinka paljon pidämme toisistamme)
Neil Strauss
Leonard Cohen
Pasi Ilmari Jääskeläinen
Joel Haahtela


Who's your man?

8 kommenttia:

 1. Sinäkin olit nopea listaaja :). Hups, olen unohtanut Nalle Puhin, Pekka Töpöhännän ja Jostein Gaarderin! Ja Westön ja Jääskeläisen pitäisi olla TBR-listallani. Kiitos muistutuksesta!

  Yksitoista minuuttia on ainoa Coelho, jonka olen lukenut, ja kyllä se ihan tempaisi mukaansa. Coelhon viisauskirjallisuuteen en kuitenkaan välitä tutustua.

  Sata kirjailijaa on kyllä todella paljon, jos haluaa mainita vain niitä, joita on itse lukenut ja joista pitää. Hyvä että jäi tilaa uusille kirjasuhteille ;)

  VastaaPoista
 2. Minullakaan eivät listaan mahtuneet mm. Pekka Töpöhännät, vaikka niiden avulla aikoinaan, muinoin, opettelin lukemaan ihan itse kokonaisia kirjoja. Verneäkin ajattelin listalleni, mutta putosi sitten kuitenkin täpärästi. Oma suosikkini on Matka maan keskipisteeseen.

  VastaaPoista
 3. Maria: No, olihan sitä kerrankin "ehdittävä aaltoon mukaan": :) Kiitos myös sinulle muistutuksesta, olin unohtanut Jääskeläisen täysin!

  Minä(kään) en perusta Coelhon kaikista töistä mutta Yksitoista minuuttia osui elämässäni sellaiseen vaiheeseen että siitä, niin kornilta kuin se kuulostaakin, oli minulle oikeasti apua eräässä ongelmassa ja se on siksi tärkeä kirja.

  Kirsi: Minä en ole lukenut Verneä aikoihin mutta muistaakseni tuo Maailman ympäri on ensimmäinen häneltä lukemani ja siksi se pääsi sijalle. Minun oli tarkoitus lukea Kapteeni Nemo nyt kesällä.

  Pekka Töpöhännät ovat todellisia nostalgiakirjoja. Minä myös kertasin niiden avulla ruotsia viime syksynä. :)

  VastaaPoista
 4. Ihana lista. Niin paljon tuttua, niin paljon uutta. Illuusioiden kirja on minunkin suosikkini Austerin teoksista (mietin kyllä Mr Vertigoakin) ja Cunninghamin Tunnit on niin hyvä! Jonathan Carroliin pitäisi tutustua ja Ishiguroa aion lukea ensi viikolla.

  Minä muuten mietin Pekka Töpöhäntiä, mutta jätin ne pois, koska otin mukaan aika paljon lastenkirjallisuutta muutenkin mm. juuri Nalle Puhin, Kunnaksen Koiramäen ja Raul Roineen sadut. Mutta unohdin Pikku prinssin ja Ruohometsän kansan. Voi minua!

  (Leonard Cohen on muuten yksi suosikkilaulajistani ja sanoittajistani.)

  VastaaPoista
 5. Meillä muuttui juhannussuunnitelmat ja jäämmekin ihan vaan kotiin. Olen itse asiassa siitä ihan iloinen, sillä nyt saan ajan kanssa lukea..ja lukea! :) Voisinpa juhannuspyhinä innostua tekemään listani "omistanikin miehistä" ;P Kuulostipas muuten joltain ihan muulta kuin piti...

  VastaaPoista
 6. Katja: Isäni lainasi minulle Illuusioiden kirjan aikanaan ja olin todella myyty. Ishiguroon olen tällä hetkellä varsin ihastunut, olen päivässä päässyt bussimatkojen aikana puoleenväliin Ole luonani aina-teosta. Ja minä unohdin Kunnaksen, voi ei! (ja Cohen <3)

  Susa: Oi tee sinäkin lista! Minä lähden juhannukseksi mökille, kirjat lähtevät ehdottomasti mukaan.. Meillä on myös kesken Chuck Palahniukin Eloonjäänyt, jota mieheni minulle lukee ääneen, nyt se olisi tarkoitus saada vihdoin loppuun. :>

  VastaaPoista
 7. Näitä on niin ihana lukea! Joskin olen nyt kahden päivän aikana lukenut lomalta palaamisen vuoksi putkessa varmasti ainakin kymmenen listaa ja mieskirjailijat vain vilisevät silmissäni. Mikäs siinä. :D

  Teen omani joskus myöhemmin.

  VastaaPoista
 8. Karoliina: Ei hassumpaa tosiaan jos miehet vain vilisevät silmissä :D Sinun listaasi odotellessa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...