maanantai 3. lokakuuta 2016

Lavalta: Strippiklubi Fingerpori (Teatteri Kultsa)

Kuvat: Timo Seppälä

Sananmuunnoksia ja kaksimielisyyksiä molemmille jaloille

Pertti Jarlan Fingerpori-stripit ovat ilahduttaneet ja hämmentäneetkin lukijoita kohta kymmenisen vuotta. Teatteri Kultsa on puolestaan ehtinyt tehdä näistä sanansäilällä kalistelevista sarjakuvista jo kolmesti näytelmän ja viimeisin päivitetty versio sai juuri ensi-iltansa. Strippiklubi Fingerpori esittää 75 minuutissa 150 Fingerpori-strippiä ja onnistuu tässä tavoitteessa hämmentävän hyvin.

Esityksen luonteesta johtuen varsinaista juonta ei tarinassa ole. Lyhyisiin kohtauksiin on kirjoitettu peräkkäin useita samaan tilanteeseen sopivaa vitsiä ja jos joka punchlinen perään päräyttäisi pienet badumtsihhit, olisi rumpalilla pian käsi krampissa. Ohjaaja Jalmari Jalonen on tehnyt hyvää työtä dramatisoinnin kanssa, sillä rytmitys ja sitä myöten esitys pysyy hyvin kasassa ja etenee yllättävän loogisesti. Hereillä pitää kuitenkin olla koko ajan, sillä vitsit menevät niin nopeasti että kyydistä tippuu äkkiä.

Fingerporilaisten rooleissa nähdään seitsemän näyttelijää. Jussi Vehkasalo, Marja-Liisa Lius ja Suvi Lahdenmäki saavat pysyä koko esityksen Heimo Vesana, Rivo-Riittana ja Irma Kääriäisenä, muut näyttelijät sukkuloivat kovaa vauhtia useiden roolien välillä merkaten hahmojaan muutamalla valitulla vaatekappaleella tai rekviisitalla. Mieleen jäivät erityisesti Jukka Hurjasen useat satunnaishahmot ja Petri Peltoniemen vain nopeasti lavalla vilahtanut mutta tarpeellinen kotiiviiniharrastaja Jorma. Arvostan, kun pienen vitsin vuoksi on tehty huvittavan paljon työtä.

Kiitosta on annettava erityisesti puvustuksesta huolehtineelle Teija Kotka-Pulkkiselle. Kun kyseessä on niinkin vakiintunut ilmiö kuin Fingerpori, on olennaista että hahmot näyttävät siltä mihin on tottunut. Tässä on onnistuttu nasevasti ja toki näyttelijätkin ovat ottaneet roolihahmonsa oivallisesti omikseen. Lisärytmitystä esitykseen tuo Fingerporin kaupunginorkesterin ominaisuudessa Helsingin juhlaviikot -yhtye, joka pitää verhon takaa esityksen raiteillaan kuin veturi konsanaan.

Strippiklubi Fingerpori on hauska ja hengästyttävä kokemus. Tunnelma on rennon kotoisa niin kuin olla saakin, pääosassa ovat Jarlan vitsit. Juttujen ollessa tuttuja ei naurua kirvoittavia yllätyksiä ylen määrin tule, mutta viihtyminen onnistuu. On ilo huomata, miten hyvin vitsit taipuvat lavalle ja kuinka näyttelijöillä on koominen ajoitus hallussaan. Kiitos vielä karkeista vehnäjauhoista.

Esityksiä on 5.11. asti.

Kiitokset teatteri Kultsalle kutsuvieraslipuista esitykseen.

3 kommenttia:

 1. On mukava lukea näitä sinun kommenttejasi teattereiden tarjonnasta. Teatteri Kultsan hulvattoman Fingerporin ole nähnyt jo aikaisemmin ja koska ensi-ilta osui samalle päivälle oman esityksemme kanssa, ei osallistuminen ollut mahdollista. Kultsa tekee hyvää teatteria, niin kuin Tikkurilan Teatterikin (Kulttuurikeskus Vernissa), jossa tällä hetkellä esitämme Kari Hotakaisen "Ihmisen osa" näytelmää. Ensi-ilta oli 1.10. ja esitykset jatkuvat 19.11. asti. Olet tervetullut katsomaan ja bloggaamaan myös meitä. Suosittelen! Teatteriterveisin Hilkka Karvinen (Salme Malmikunnas)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos Hilkka! Ja olen samaa mieltä, hyvää kamaa sekä Kultsalla että Tikkurilalla. Tsekkaan josko Ihmisen osa mahtuisi kalenteriin! :)

   Poista
 2. Pöh. Blogger oli julkaissut tämän tekstin kahdesti. Tässäpä toisesta tekstistä kopsattu mun ja Tallen olennainen kommenttivaihto:

  Talle / Teatterikärpänen 4. lokakuuta 2016 klo 21.29
  Voit hitsi. Mä niin haluaisin nähdä, kun Jorma pullottaa alushousuissa. Ehtinen marraskuussa paikalle vasta, jos silloinkaan. :/

  Linnea / kujerruksia 4. lokakuuta 2016 klo 21.40
  Se oli hieno hetki, Talle, toivottavasti ehtisit!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...