maanantai 17. lokakuuta 2016

Max Brooks: World War Z

Tässä kirjassa ei kylläkään käsitellä dinosauruksia.

Max Brooksin World War Z (2006) on ollut meillä hyllyssä jo vuosikausia, mutta päädyin sattumalta kuuntelemaan sen äänikirjana kun se kirjastossa käteen osui. Pelkäsin etukäteen, että tulisin kammoamaan koko kuuntelu-urakan nurkkien takana lymyäviä zombeja, mutta toisin kävi. Monen lukijan voimin toteutettu äänikirja oli kiinnostava kuunneltava ja olisin voinut tankata sen läpi uudelleen vaikka saman tien.

Teos koostuu haastatteluista, jotka kertoja Max Brooks on koonnut matkustaessaan ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa niin sanottujen zombieruttovuosien (zombie plague) jälkeen. Eri kansallisuuksia edustavat haastateltavat kertovat omia kokemuksiaan niin siviilien, lääkärien kuin sotavoimienkin näkökulmasta siitä, miten tauti ensin havaittiin ja miten se levisi kaoottisesti ympäri maailman aiheuttaen tuhoa ja paniikkia. Kymmenen vuotta sodan jälkeen miljoonia zombieita on edelleen olemassa vaikka taudin pahin leviäminen on saatu talttumaan. Maailman rakenne on kuitenkin radikaalisti muuttunut.

Teos kulki mukanani niin automatkoilla kuin marjapuskia peratessakin ja viihdyin sen parissa erinomaisesti. Haastattelut ovat kiinnostavia ja ääninäyttelijät tekevät loistavaa työtä, sen osoittaa myös äänikirjan julkaisuvuonnaan saama Audie Award. Itse zombeista kerrotaan loppujen lopuksi varsin vähän ja kertojat keskittyvät kertomaan omia tarinoitaan, jotka valottavat epidemiaan liittyvää salailua, järkyttävää sotatilaa ja ihmisten hämmennystä uuden uhkan edessä. Ihmislaji esiintyy teoksessa häkeltyneenä ja itsekkäänä, mutta toisaalta myös selviytymiskykyisenä.

World War Z teki minuun sen verran suuren vaikutuksen, että aion joko vähintään lukea sen vielä paperiversiona ja miksen vielä kuunnella uudelleen. Tässä nimittäin on laadukas äänikirja. Kokeilkaa, vaikka zombiet eivät kiinnostaisikaan.

Max Brooks: World War Z
Random House, 2007. 14 h.
Useita lukijoita, mm. kirjailija itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...