tiistai 3. marraskuuta 2015

Keskinkertaisuuksia englanniksi - Setterfieldin Bellman & Black ja Palahniukin Beautiful You

Korvanlotkautus.

Joskus lyhyestä virsi kaunis, niin ehkä tälläkin kertaa. Näiden kahden englanninkielisen teoksen bloggaus on vanunut jo niin pitkään, että lätkäisin kaverit samaan postaukseen.

Diane Setterfieldin Kolmastoista kertomus oli joitakin vuosia sitten (eli vuonna 2006) jonkinasteisen kuhinan kohteena ja itsekin muistelen pitäneeni kirjasta varsin paljon. Ystävä sitten länttäsi käteen tuossa taannoin Setterfieldin toisen teoksen Bellman & Black (Orion, 2013) ja pisti lukemaan. Bellman & Black alkaa kun nuori William Bellman tappaa vahingossa korpin. Asia jää vaivaamaan poikaa ja syystäkin, sillä mustat linnut tulevat vainoamaan Williamia koko hänen elämänsä. Vaikka William alkaa vähitellen menestyä elämässään hyvin,

Idealtaan Bellman & Black oli kiinnostava ja kirjoitustyyliltään vetävä, mutta jotain jäi puuttumaan. Kirjaa mainostetaan kummitustarinana, mutta kummitukset tuntuivat loistavan poissaolollaan ja korppienkin osiota olisi voinut laajentaa. Asiat eivät myöskään tunnu saavan minkäänlaista selitystä ja kirjan loppuessa olo olikin vähän hämmentynyt kun juoni ei tuntunut pääsevän loppuunsa asti. Kaiken kaikkiaan tämä oli kuitenkin ihan mukiinmenevä kirja, joskaan ei sellainen goottityylinen kauhutarina kuin takakansi antoi ymmärtää.

***

Chuck Palahniukin uusin romaani Beautiful You (2014) päätyi kotikirjahyllyyn spontaanina ostoksena miehelle, joka pitää kovasti kirjailijasta. Teos jäi pyörimään olohuoneen pöydälle ja koska se oli mukavan pieni pokkari nappasin sen päivänä muuanna mukaani laukkuun. Beautiful Youssa Penny Harrigan on jokseenkin tavallinen avustaja lakifirmassa, kunnes eräänä päivänä monimiljönääri Linus C. Maxwell kutsuu tämän päivälliselle. Päivällinen johtaa mittaviin seksuaalisiin kokeiluihin pariisilaisessa hotellissa ja Penny nauttii sydämensä kyllyydestä, kunnes saa tietää olevansa lähinnä testikappale Maxwellin suunnittelemalle naisille suunnattujen seksilelujen sarjalle. Suhde päättyy ja Beautiful You -nimiset tuotteet päätyvät myyntiin mullistaen naisten elämän, mutta Maxwellin suunnitelmissa on muutakin kuin saavuttaa liuta tyydyttyneitä naisia. Hurjistunut Penny päättää estää Maxwellin suunnitelmat, mutta se ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella.

Palahniukille ominaiseen tyyliin Beautiful You ei kaunistele tai sievistele, vaan esittelee eritteet sun muut hyvin kirkkaassa valossa. Tämä ei itsessään juuri hätkähdyttänyt, paikoin jopa pitkästytti, mutta eniten tässä pänni kuitenkin teoksen naiskuva. Seksileluista hullaantuneista naisista tulee melkoisen tahdottomia vajukkeja, ärsytti. Lisäksi loppuratkaisu oli niin absurdi, että purskahdin nauruun enkä ole ihan varma että kävikö näin hyvällä tavalla. Oli tässä silti hyvääkin, Maxwellin suunnitelmissa oli tiettyä nerokkuutta ja ei Palahniuk huono kirjailija ole. Ei vaan ollut nyt yhtään meikäläiselle suunnattu tämä.

Diane Setterfield: Bellman & Black 
Orion, 2013. 307 s.
Kannen kuvat: Getty

Chuck Palahniuk: Beautiful You
Anchor, 2015. (alkup. 2014) 240 s.
Kansi: Rodrigo Corral / Kevin Washburn

2 kommenttia:

  1. Kiva nähdä Palahniukia blogikäsittelyssä. Elävistä kirjailijoista tämä on eritteineen ja muineen ehdoton lempparini. Beautiful You ja pari muutakin uusimmista ovat tosin vielä lukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä Palahniuk on siipan suosikeita, Simo. Tukehtumisen ja Eloonjääneen mies luki minulle ääneen seurustelun alkuaikoina, vinkeitä kokemuksia. Suurin osa teoksista on meillä kotihyllyssä, näihin kolmeen olen ehtinyt tutustua, outo mutta kiinnostava kirjailija!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...