sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Linda Liukas: Hello Ruby


Kun elää it-alalla työskentelevän henkilön kanssa voi olla vaikeaa välttyä koodaamiseen tai ohjelmointiin törmäämiseltä. Meillä aihetta sivutaan jossain määrin lähes joka päivä, mutta rehellisesti sanottuna en ymmärrä asiasta juuri mitään enkä aina viitsi pyytää miestä selittämään uudelleen (ja uudelleen). Linda Liukkaan Hello Ruby (Otava, 2015) on alunperin lapsille suunnattu koodisatukirja, mutta teoksesta luvataan myös että aikuinenkin saattaa oppia jotain uutta joten tuumasta toimeen.

Rubyn isä on piilottanut viisi aarretta, jotka Rubyn tulisi löytää. Vihjeet löytyvät onneksi paperikorista ja yhdessä ystäviensä pigviinien, lumileopardin, kettujen, robottien ja Djangon ja Pythonin avulla Ruby ryhtyy ratkomaan pulmaansa. Matkan varrella törmätään jos jonkinlaiseen ongelmaan, mutta onneksi pulmat voi pilkkoa pienemmiksi palasiksi ja ratkaista käyttämällä vähän mielikuvitusta ja ystävien apua.

Lyhyiden lukujen ja värikkäiden kuvitusten myötä kirjassa tutustutaan ohjelmoinnin lainalaisuuksiin ja harjoitellaan niitä. Mitään yksittäistä ohjelmointikieltä ei opeteta, mutta näin on varmasti jopa parempi. Ohjelmointikieliin lienee helpompi tutustua, jos päässä on jo jonkinlainen mielikuva siitä miten systeemi toimii ja kuinka sen kanssa jutellaan ilman suurempia väärinymmärryksiä.

Ohjelmoinnin alkeet tulevat tässä toisaalta myös vähän kuin sivutuotteena, sillä myös itse tarina on hauska ja mukava lukea. Ruby on kekseliäs tyttö ja hänen ystävänsä mainioita tyyppejä. Omia suosikkejani olivat omaa kieltään lörpöttävät pingviinit ja vähän sählät ketut.

Kirjan lopussa on erilaisia harjoituksia, joiden avulla tutustutaan lisää ohjelmoinnin periaatteisiin ja tärkeisiin termeihin. Termit selitetään myös lopussa olevassa sanastossa. Itse tykkäsin näistä harjoituksista, mukavan simppeleitä ja infobokseissa käytiin läpi sovellutuksia ja kytköksiä ns. oikeaan koodaukseen. Harjoitukset myös liittyvät aina tiettyyn kirjan lukuun, joten lukemista ja tekemistä voi yhdistellä eri tavoin.

En yhtään ihmettele, että tätä kirjaa on kehuttu ja että sitä käännetään ympäri maailman. Hello Ruby tutustuttaa ohjelmointiin kuin vaivihkaa eikä yksinkertaista liikaa, mutta tekee sitä tarpeeksi niin että homma on helposti lähestyttävä. Tällaista lisää! Ja sitten vaan seuraavia RailsGirls-koulutuksia kyttäämään tai itseopiskelemaan, tuosta linkistä pääsee myös vinkkien äärelle. (Saatoin äsken itse koodailla Ruby-tutoriaalia ihan vähän vaan.)

Linda Liukas: Hello Ruby (Hello Ruby: Adventures in Coding, 2015)
Otava, 2015. s.
Kansi: Linda Liukas
Suomentanut: Kirsikka Myllyrinne

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja on kyllä upea hanke: oikeista syistä oikeita asioita. Parhaassa tapauksessa maailma, ainakin osa siitä, on toisenlainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti, Juha! Ja vielä näin hyvin toteutettu hanke.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...