maanantai 2. marraskuuta 2015

Amy Pascale: Joss Whedon: Geek King of the Universe

Myös kuvan stalkkerikoirat ovat katsoneet Joss Whedonin käsikirjoittamia asioita telkkarista.

Muutamia vuosia sitten Joss Whedonin nimi ei olisi, rehellisesti sanottuna, kertonut minulle juuri mitään. Sitten menin hankkimaan miehelle joululahjaksi Buffy, the Vampire Slayer -sarjan dvd-boksin. Itse en ollut sarjaa ikinä katsonut ja ruvettiinkin sitten katsomaan sitä siipan kanssa. Sarja vei mennessään ja sitä myötä avautuivat ovet Whedonverseen. Seuraava Whedonin valmistama rakkaudenkohde oli vuosikausia odotettu The Avengers -elokuva. Sen kävin katsomassa ilmestymisen jälkeen kaksi kertaa leffateatterissa. Tätä myötä Joss Whedonin elämäkerta meni heti kirjastosta varaukseen kun siitä kuulin.

Elämäkerta noudattelee aluksi perinteistä kaavaa. Pascale esittelee Whedonin sukujuuret ja perhettä. Aloitetaan syntymästä ja liikutaan vähitellen kohti opiskeluaikaa. Suurin osa kirjasta poikkeaa perinteisestä elämäkerrasta kuitenkin siinä, että teoksessa käsitellään pääasiallisesti Whedonin taiteellisia projekteja ja niihin liittyneitä ihmisiä, jotka enemmän tai vähemmän muodostivat Whedonille perheen. Omaa perhe-elämää käsitellään varsin vähän ja se on itse asiassa hyväkin. Minua ainakin kiinnosti enemmän kuulla juttuja kuvauksien kulisseista ja näyttelijöiden, joista monesta tuli Whedonin hyviä ystäviä, haastatteluja.

Spoilerikammoisille tosin tiedoksi, että etenkin Buffyn juonikuvioita ruoditaan kirjassa varsin estotta. Samaa tehdään myös muille sarjoille ja elokuville, mutta pienemmässä mittakaavassa. Itse päätin olla välittämättä, koska Angelista olin jo spoilaantunut aiemmin ja ajattelin, että olen niin hidas katsoja että ehdin kuitenkin unohtaa olennaisimmat kohdat.

Ongelmallisinta tässä lienee se, että nyt minulla on pakottava tarve katsoa kaikki kirjassa esitellyt Whedonin työt, joita en ole vielä nähnyt. Katsomislistalle menevät siis Angel, loput Fireflysta, Serenity-elokuva, Dollhouse ja Cabin in the Woods -elokuva (jos vain uskallan). Kaiken lisäksi Whedon suositteli kirjassa Veronica Mars -sarjaa niin painokkaasti, että sekin on katsottava. Pitää toivoa, että nyt ei julkaistaisi hetkeen mitään kiinnostavaa katsottavaa, muuten loppuu tunnit kesken.

Kiitokset Pasi Ilmari Jääskeläiselle oivasta, Twitteristä jaetusta lukuvinkistä. Osallistun kirjalla myös elämäkertahaasteeseen.

Amy Pascale: Joss Whedon: Geek King of the Universe
Aurum Press Ltd., 2014. 440 s.

2 kommenttia:

  1. Olisipa kyllä melkoinen herkkukirja tällaiselle Whedon-diggarille! =D Buffya ja Angelia katselin jo silloin kun ne tulivat ekaa kertaa telkasta, tänä vuonna olen katsonut molemmat sarjat uudelleen, molemmat ehdottomia suosikkisarjojani! Fireflyn, Dollhousen, Serenityn ja Cabin in the Woodsin (nerokas kauhuleffa!) olen katsonut, The Avengers on näistä ainoa joka on näkemättä. Agents of S.H.I.E.L.D:ä olen katsonut muistaakseni vain yhden jakson, ja se jäi silloin siihen, ehkä voisi sitäkin kokeilla uudestaan ja katsella enemmän. Veronica Marsin olen ajatellut joskus katsoa muutenkin, siskoni on suositellut sitä pitkään. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten vaan lukemaan, Irene! The Avengersia suosittelen kyllä, itse olen kyllä myös Marvel-fani, mutta kai se on muutenkin hyvä. :D Agents of SHIELD meillä vielä katsomatta. Aijai, liikaa kaikkea!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...