torstai 26. marraskuuta 2015

Lavalta: Make My Day (Pilvi Porkola) ja Dark Energy Kitchen (Leena Kela & Kaisa Henttunen)


Syksyn Mad House -festivaali käy nyt viimeistä viikkoaan ja tänään ehdin itse viimeistä kertaa paikalle. Tällä kertaa kahden esityksen illassa oli vuorossa Pilvi Porkolan Make My Day ja Leena Kelan ja Kaisa Henttusen Dark Energy Kitchen. Pitkä päivä painoi vähän takaraivossa, mutta jotenkin siellä oli myös kutina että pitäisin näistä esityksistä. Onnekseni kutina oli oikeassa.

Kuva: Pilvi Porkola

Make My Dayssa Pilvi Porkola työskenteli yhdessä neljän koreografin kanssa lähtökohtanaan ajatus vaikutteille alttiina olemisesta. Porkola valloittaa näyttämön yhdessä vierailevan tähden eli poikansa Antonin kanssa. Tilaa mitataan (1080 cm x 1070 cm, muuten) ja otetaan haltuun kävelemällä erilaisin tyylein ja erilaisin varustein. Miten kävelyyn vaikuttavat lökärit ja tennarit tai valkoiset bootsit? Keneltä ihminen näyttää, näyttääkö esiintyjä kenties joltain julkkikselta ja miten se häneen vaikuttaa?

Porkolan esitys on lämminhenkinen ja intiimi. Yleisöön otetaan paljon kontaktia, mutta toisaalta näyttämöllä nähdään myös hyvin yksityisiä hetkiä äidin ja pojan välillä. Nojatuolissa luetaan sarjakuvia, kynsiä lakataan. Äidin toimintaa voi katsoa ja vähän nauraa ja palata taas omaan olemiseensa. Ja sitten taas mietitään, että onko se ookoo että esiintyjällä on käytössään iso tila ja katsojalla vain hyvin pieni, se yksi penkki vain. Lisäksi jos myös esiintyvä nuori mies haluaa oikeasti näyttää isona Ewan McGregorilta, yhdeltä lempinäyttelijältäni, on hänellä siihen hyvät mahdollisuudet. Kyllä. Ihan tosi lempeä esitys. Tykkäsin.

Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Lyhyen tauon jälkeen päästiin ruoanlaiton maailmaan, tavallaan, Leena Kelan ja Kaisa Henttusen Dark Energy Kitchenin myötä. Kela on performanssitaiteilija ja Henttunen fenomenologinen kosmologi ja yhdessä he kokkailevat koekeittiössään pimeän energian teorioita. Aivan loistava idea, sanon, ja se on oivasti toteutettu.

Jos lyhytmuistini ei pätki hirveästi testattiin keittiössä yhteensä viittä pimeän energian teoriaa ruokaa laittamalla ja lopuksi vielä tutkittiin pallomaista universumia ja sen laajentumista. Kaavat eivät ehkä jääneet mieleen saati sitten ne hienot nimet, mutta keittiössä syntyi niin boolia, smoothieta, salaattia, pääruokaa kuin jälkiruokakahviakin. Ruokalajeissa sekoiteltiin toisiinsa sopivissa suhteissa vakioita, säteilyä ja milloin mitäkin. Osa teorioista toimi kauniisti, osa ei niinkään, mutta kaikki oli äärimmäisen viihdyttävää. Voin kertoa, että näyttää huimalta kun porkkana pilkkoutuu masiinassa, kun smoothieta jäädytetään kuivajään avulla kiinni kankaaseen ja miten tällä jälkimmäisellä demonstroitiin muun muassa avaruuden kaareutumista ja aineen kiihtymistä. Ja että booli ei ollut kovin hyvää, mutta teoria toimi. Ja että pallomainen vauvauniversumi on todella söpö, etenkin kun sen pinnalla on strösseliä galaksiklustereita. Jos televisiosta tulisi tällaisia tieteellisiä kokkiohjelmia niin katsoisin saletisti.

Molemmat esitykset ehtii nähdä vielä huomenna perjantaina Mad Housessa klo 19.00 ja 20.00, kaiken lisäksi samalla lipulla pääsee molempiin esityksiin. Menkää ihmeessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...