perjantai 20. marraskuuta 2015

Lavalta: Usko pois! (Tanja Roiha / Metropolia)

Kuva: Tanja Roiha

Lokakuussa tuli pitkästä aikaa käytyä Metropoliassa katsomassa esitystä. Hämeentien toimipisteen Tanssistudiossa esitettiin kuun loppupuolella Tanja Roihan esitystä Usko pois! Työryhmän kanssa yhdessä rakennettu esitys käsitteli uskoa ja uskomisen merkitystä ja tarvetta nykypäivän yhteiskunnassa.

Esityksen näkemisestä on aikaa jo monta viikkoa ja muistikuvat alkavat hälvetä. Herätetyt ajatukset ovat kuitenkin vielä tallella. Uskonnosta ja uskomisesta on puhuttu viime aikoina mediassa ja varmaan kahvipöydissäkin paljon. Aihe herättää paljon tunteita. Samalla sitä huomaa itse pohtivansa omia näkemyksiään. Tapoja uskoa tai olla henkinen on useita, eikä kukaan voine yksiselitteisesti sanoa mikä niistä on enemmän tai vähemmän oikein.

Roihan työryhmä (Ilona Karppanen, Jarkko Mikkola, Janne Mirala, Sonia Taiarol) käsittelee esitystä monelta eri kantilta lyhyiden kohtausten kautta. Lavalla vapautetaan sisäinen eläin, lauletaan virsiä, käydään hyvinvointimessuilla, syödään suklaata, joogataan. Ote on humoristinen, muttei pilkallinen. Asioista pitää voida puhua ja miksei sitten naurun kautta. Mikä on nykyään (kristityn) kirkon asema? Pelkistyykö uskon sanoma kiistelyyn siitä kuka tuo kahvipullaa vai olisiko jossain jotain tärkeämpää? Saako suklaameditaatiolle nauraa?

Käsiohjelmassa olevassa ohjaajan sanassa tiivistetään kuitenkin mielestäni hyvin: --- Että loppujen lopuksi olennaista on, toimimmeko parhaamme mukaan ja rakkaudellisesti. Seisommeko arvojemme takana, kannammeko yhteistä vastuuta, teemmekö jotain toisten hyväksi? Olemmeko iloisia elämästä, koemmeko myötätuntoa, osaammeko nauraa vakavillekin asioille? Niinpä niin. Että ehkä sillä ei ole väliä löytääkö itselleen sisäistä rauhaa kirkon penkistä, joogasalista vai suklaameditaatiosta kunhan osaisimme olla täällä yhdessä ja kuunnella toista.

Ennen esitystä syömäni pulla, liekö ollut työryhmän jonkun jäsenen leipoma, oli muuten ehdottomasti tämän syksyn esityspullista paras. Kiitos pullasta, kiitos ajatuksista.

Esitys oli ohjaaja Tanja Roihan teatteri-ilmaisun ohjaajan AMK-tutkintoon kuuluva työharjoittelu Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen tutkinto-ohjelmassa.

Suosittelen teatterinnälkäisten tutustuvan Metropolian tapahtumatarjontaan. Esityksiä pääsee katsomaan hyvin matalin lippuhinnoin ja laatu on oman kokemukseni mukaan ollut oikein hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...