perjantai 27. maaliskuuta 2015

Liikkuvaa kuvaa: Me Rosvolat (2015)

Kuva: Kinoproduction Oy

Siri Kolun Me Rosvolat -sarjassa on ilmestynyt jo viisi teosta ja nyt joukon jatkoksi saadaan myös elokuva. Elokuva saa ensi-iltansa tänään perjantaina 27.3. Itse pääsin katsomaan elokuvaa Helsingin kutsuvierasnäytökseen jo tämän samaisen viikon tiistaina.

Kesäisissä tunnelmissa kuvattu filmi kertoo, kuinka 10-vuotias Vilja Vainisto kaapataan vahingossa Rosvoloiden perheen matkaan. Vähitellen Vilja tutustuu kidnappaajinsa, oppii paljon rosvoelämästä ja pääsee mukaan rosvolympialaisiin. Kannoilla kulkee isä, joka yrittää löytää tyttärensä tai Viljan mielestä ainakin kadonneen rahakokoelmansa. Pääosassa on kuitenkin Rosvolan perheen ja Viljan matka pitkin Suomen maanteitä.

Me Rosvolat -elokuva yhdistelee taitavasti sarjan ensimmäisen ja toisen kirjan juonikuvioita ja tapahtumia sekä lisää sekaan hieman omia mausteitaan. Aikaan on saatu varsin toimiva kokonaisuus, joka jaksaa kiinnostaa myös kirjaa lukenutta (aikuista) katsojaa. Muutoksista ihmettelin itse eniten kirjasta tuttujen sanojen muutoksia: merkkirikos oli vaihtunut merkkirosvoukseksi ja rosvopäivät rosvolympialaisiksi. Erityisesti merkkirikosta jäin jollain tasolla kaipaamaan, mutta toisaalta on tavallaan toimivaa luoda tiettyä pesäeroa alkuteoksiin.

Roolitus on elokuvassa onnistunut. Rosvovanhempina nähdään Kari Väänänen ja Lotta Lehtikari, ja mukana matkaavana Kulta-Petenä Jussi Vatanen. Parhaiten mielestäni elokuvassa onnistuvat kuitenkin upeat lapsinäyttelijät. Sirkku Ullgrenin, Ilona Huhdan ja Mio Määtän muodostama kolmikko näyttää ja kuulostaa luontevalta ja onnistuu hienosti välittämään ystävyyden ja rohkeuden tunteita valkokankaalta katsomoon. Erityisesti Huhdan suoritus tiukkailmeisenä Helenä vakuutti.

Hele ja Vilja. Kuva: Kinoproduction Oy

Kokonaisuutena Me Rosvolat on herkullisen kesäinen road movie. Hiekkatiet pöllyävät, karkkipussit ovat valtavia ja heittokahvat heilauttavat innokkaan rosvon saaliin kimppuun. Rosvoloiden perhe on kaiken kohelluksen keskellä tavattoman lämminhenkinen porukka, eikä heistä oikein osaa olla pitämättä. Sympatiaa sai minulta kuitenkin myös kopo-isä Jussi. Puvustus on onnistunut, Vainistojen kliseinen kesälookki on hyvässä kontrastissa Rosvoloiden sekalaisen vaatekavalkadin kanssa.

Ikärajaksi elokuvalle on asetettu 7. Mitään kovin pelottavaa ei elokuvassa tapahdu, mutta esimerkiksi alun jännittävät tunnelmat aiheuttivat ennakkonäytöksessä eräässä suositusikärajaa nuoremmassa katsojassa kovan pelkoreaktion. Tämä on toki lapsikohtaista. Pääosin tunnelma on kuitenkin lämpimän humoristinen. Toki elokuvassa myös käsitellään hyvin perheen merkitystä ja lasten ja vanhempien suhdetta, välillä kipeästikin, ja se toivottavasti jää myös katsojien mieleen.

Tulisipa jo kesä ja parhaat rosvouskelit! Lisää hanaa!

Elokuvasta ovat kirjoittaneet jo ainakin Amma (joka haastatteli myös näyttelijöitä) ja Susa (jonka jutussa mukana 5- ja 7-vuotiaiden poikien mielipiteet).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...