keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Lue ja syö: Pannukakkua Muumien tapaan


Juhannuksena luettu Janssonin Vaarallinen juhannus aiheutti sen, että juhannusleipomiset vaihtuivat lennossa sitruunamarenkipiiraasta pannukakkuun. Jotta pannarista vielä tulisi mahdollisimman muumimainen, kaivoin esiin aina luotettavan, Sami Malilan kirjoittaman Muumimamman keittokirjan (WSOY, 1993).

Emma ei vastannut. Hän katsoi juustoon... Hän kurkotti käpälänsä ja pisti juuston taskuunsa. Sitten hänen katseensa liukui eteenpäin ja pysähtyi pieneen pannukakkupalaan.
- Se on meidän! pikku Myy huudahti ja hyppäsi istumaan pannukakun päälle.
- Ei noin saa käyttäytyä, nuhteli Mymmelin tytär. Hän siirsi sisarensa pois, harjasi pannukakun ja piilotti sen liinan alle.

***

Muumien mukaan pannari valmistuu siis näin:

4 kananmunaa
1 l maitoa
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria

Kaada kulhoon maito, kananmunat, sokeri ja suola ja vatkaa kevyesti.
Lisää vehnäjauhot vähitellen sekoittaen, esimerkiksi kierrevatkaimella vatkaten. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä pannukakkua uunissa noin 30 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea.
Tarjoile pannukakku lämpimänä esimerkiksi tuoremarjojen, hillojen ja kermavaahdon kera.

***

Tällä reseptillä pannari onnistuikin oikein hyvin, tosin paistoaika oli reippaasti yli puolen tunnin. Syynä tosin saattaa olla jokin uunin säätö, sunnuntaiaamuna sitä ei aina muista tarkistaa ovatko kaikki nappulat oikeilla kohdilla. Mutta hyvin maistui.

Muumimamman keittokirja on muutenkin ihan huikea reseptikokoelma. Muumipapan kesäsima, johon tulee raparperia, oli ihan hitti viime kesänä ja usea resepti vielä odottaa kokeiluaan. Sisällysluetteloon on myös ystävällisesti merkitty helpot reseptit iloisella pikku Myyn kuvalla.

Kuvituksena opuksessa on käytetty Janssonin piirroksia ja reseptien lomaan laitettu niihin liittyviä tekstipätkiä Muumi-tarinoista. Reseptien avulla voi siis myös fiilistellä lempitarinoitaan ja muistella kaikenmoisia sivuhahmoja.

Loppukaneettina sanottakoon, että on se kiva olla ns. aikuinen kun voi sunnuntaiaamiaiseksi syödä pannukakkua eikä kukaan sano siihen vastaan.

12 kommenttia:

  1. Ihanalta vaikuttaa tuo Muumimamman keittokirja, jos sieltä löytyy ohje tuollaisiin herkkuihin:)

    VastaaPoista
  2. Muumimamman keittokirja on ihan mahtava. :)

    VastaaPoista
  3. Tällainen keittokirja olisi ihana. Ihan pakko nyt hommata lapselle ylläriksi, on niin kova leipoja ja kokkaaja. Onneksi kirjaa näytti löytyvän uusintapainoksena Adlibriksestä. :)

    VastaaPoista
  4. Meillä on tuo kirja enkuksi, rakastan!

    VastaaPoista
  5. Herkkuhammasta alkaa jäytää aina täällä vieraillessa! ;)

    VastaaPoista
  6. Heh, odottelinkin jo, että kuka tekisi pannukakkuja Muumien inspiroimana, kun haaste alunperin lanseerattiin:) Lueskelin samalla blogireissulla muitakin kesäsi kuulumisia, ja vau, olette kyllä ehtinyt käydä vaikka missä kirjallisissa maisemissa!:) Ja Käärmeenlumooja -sarjaan pitäisi minunkin tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitihän sitä nyt Sonja jonkun. :) Suosittelen Faunoidit-sarjaa kyllä lämpimästi, mainioita opuksia.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...