torstai 2. elokuuta 2012

Bill Willingham & Matthew Sturges: Jack of Fables #5-9

Tähän kolmanteen Jack of Fables -postaukseen päätin niputtaa yksin tein yhteen pika-arviot sarjan viidestä viimeisestä osasta. Näiden albumien lukeminen on ollut minulla vähän epämääräistä: välillä olen saattanut unohtaa jopa viikoksi jonkin keskeen jääneen tarinan. Emme siis Jackin kanssa ole toisiimme täysin rakastuneita.Toisaalta mies on lukenut näitä hyvin tyytyväisenä ja patistanut lainaamaan osat nopeassa tahdissa. Olen pyrkinyt kirjoittamaan tämän tekstin ilman juonipaljastuksia, mutta jotain suuntaviivoja saattaa tulla ilmi. Jos haluat pysyä tietämättömänä juonesta mutta kuulla fiiliksiä suosittelen skippaamaan albumikuvaukset ja lukemaan vain lopussa olevan kappaleen.

Jack of Fables #5 Turning Pages

Vitosalbumiin on ahdettu kaksi erillistä mutta yhtä kaikki juonta eteenpäin vievää tarinaa. Ensimmäisessä matkustetaan vuoden 1883 Villiin Länteen, jossa Smilin' Jack kylvää kauhua kansan keskuuteen ryöstelemällä ja rettelöitsemällä. Fable-väen mielestä käytös ei ole hyväksyttävää ja Bigby (eli Iso Paha Susi) lähetetään pistämään Jack aisoihin. Minä luonnollisesti viehätyin tästä käänteestä, sillä Bigby on edelleen lempihahmojani. Tämän tarinan ovat piirtäneet Tony Akins ja Russ Braun.

Albumin toinen tarina käsittelee Pagen sisarusten sisar kerrallaan. Suurennuslasin alle pääsevät siis niin Robin, Priscilla kuin Hillarykin. Fableseja lukeneille sisarukset ovat tuttuja Fables-albumista 13 (The Great Fables Crossover). Historiakatsauksen ohella kuljetetaan myös tarinaa eteenpäin: albumissa neljä tavattu Bookburner on nyt matkalla tuhoamaan Golden Boughsin ja samalla kaikki tarinat. Ei siis hyvä juttu. Kynän varressa Russ Braun.

Jack of Fables #6 Big Book of War

Nimensä mukaisesti kuutosalbumi käsittelee sotaa tai pikemminkin isoa taistelua Bookburnerin ja Golden Boughsin joukkojen välillä. Jack haluaa luonnollisesti sodan johtajaksi, onhan hän sentään koristeltu sotilas ja kaikenlaista (ja taistelua johtavan tyypinhän ei tarvitse osallistua itse taisteluun, näemmä). Sotimisen lisäksi valotetaan lisää Golden Boughsin ja herra Revisen työtä, joka onkin itse asiassa aika mielenkiintoista. Tämän albumin tapahtumat edeltävät suoraan tuon jo edellä mainitun The Great Fables Crossoverin tapahtumia. Tarinan on kokonaisuudessaan piirtänyt Tony Akins.

Jack of Fables #7 The Adventures of Jack and Jack

Seiska-albumin alussa lukija tulee olemaan aivan pihalla, jos ei tuota paljon puhuttua Crossoveria ole lukenut. Eli lukekaa se tässä välissä jos ette vielä ole. Tai no, lämmittelytarinassa voi pysyäkin messissä sillä siinä Jack muistelee jälleen kerran mennyttä eli aikaansa apinoiden kuninkaana. Tarinan on poikkeuksellisesti kirjoittanut Chris Roberson, piirroksista tuttuun tapaan Tony Akins.

Jatkuvassa tarinassa sitten lähdetäänkin siitä, että jotain suurta ja jännää on tapahtunut ja Jack on jälleen reissussa Garyn kanssa. Jackille on kehittynyt hyvin vakava ahneus ja seuraukset ovat sanoisinko massiiviset. Tämän tarinan keskiössä ei kuitenkaan ole tämä Jack, vaan hänen poikansa Jack Frost. Suojattua elämää elellyt nuorukainen on päässyt seikkailun makuun ja päättääkin aloittaa uran suurena seikkailijana ja sankarina. Kaverikseen hän löytää puhuvan pöllön, MacDuffin. Loppualbumi käsitteleekin sitä, miten JF:n ura sankarina lähtee käyntiin. Russ Braun on saanut tällä kertaa piirustella itsekseen koko tarinan.


Jack of Fables #8 The Fulminate Blade

Kasialbumissa kelaillaan Jack Frostin aikaa eteenpäin: sankarihommat ovat lopulta lähteneet hyvin käyntiin ja uusiksi aseiksi hän on haalinut muun muassa jonkinlaisen laserpyssyn. Isoimpana juonikuviona tässä on JF:n missio löytää mahtava ase, Fulminate Blade, ja surmata sillä erästä kaupunkia orjuuttava jossain avaruudessa elelevä Empyrean. Apuna tässä on MacDuffin lisäksi metsän noita. Matkan varrella JF pääsee tutustumaan myös elämän lihallisempiin mysteereihin. Ihan kelpo tarina tämä, juonenkäänteineen ja paljastuksineen. Kynän varressa herrat Tony Akins ja Jim Fern.

Jack of Fables #9 The End

Kuten albumin nimi kertoo, laitetaan tässä osassa kaikki halki, poikki ja pinoon ja lopetetaan sarja. Mikä on mielestäni periaatteessa ihan hyvä juttu, koska samasta vitsistä ei olisi mielestäni saanut enää kovin paljon uutta hauskaa. Joka tapauksessa. Mies puhisi tämän luettuaan että "oliko ne pakotettu lopettamaan tämä sarja äkkiä" mutta nauroi hetkeä myöhemmin googlailtuaan oikeaan vastauksen. Herrat Willingham ja Sturges olivat päättäneet lopettaa sarjan ryminällä ja itsekin hämmennyin tästä loppuryöpytyksestä, joka kuitenkin sopii hyvin Jackin tyyliin.

Perusjuonena Jack Frost on jäämässä eläkkeelle sankarinhommista, kunnes saa ilmoituksen että vapaalla jalalla on lohikäärme, joka tulisi surmata. Tällaista keissiä ei toki voi jättää väliin, joten ei kun matkaan. Samaan aikaan Pagen sisarukset yrittävät koota kirjastoa uudelleen ja kodittomiksi jääneet Golden Boughsin asukit suunnata Fabletowniin. Monen monta sivujuonta niputetaan tässä lopputulituksessa yhteen, joten hatusta on hyvä pitää kiinni. Pääpiirtäjänä Tom Akins, viimeisessä luvussa apuna Russ Braun.

Mahdolliset juonipaljastukset päättyvät tähän.

Millainen sarja Jack of Fables sitten yleisesti oli? Ei yhtään hassumpi, sanoisin. Jack on ärsyttävä hahmo, mutta toisaalta hänen selkkauksissaan riittää kertomista. En silti kehittänyt häneen minkäänlaista kiintymyssuhdetta, vaan symppasin lähinnä sivuhahmoja kuten Garya (Pathetic Fallacy) ja Hillarya. Suursuosikiksi nousi kuitenkin Babe the Blue Ox, joka ressumaisilla kuvitelmillaan rytmitti tarinaa tasaisin väliajoin sivun verran. Aikamoinen mielikuvitus pienellä härällä, sanon.

Sanonpa tässä muuten vielä sen, että olen ollut luvattoman laiska ja listannut tekijöistä näissä arvioissani nyt ainoastaan käsikirjoittajat ja piirtäjät. Hyvästä jäljestä ovat kuitenkin tietysti vastuussa myös tussaajat, värittäjät ja tekstittäjät. Mielestäni näissä hommissa on tämän sarjakuvan osalla onnistuttu hyvin, vaikka en kaikkien piirrostyylien faniksi ole tullutkaan. Laadukasta tavaraa tämä siis.

Suosittelen Jack of Fables -sarjaa Fables-faneille, toimivat esimerkiksi odotellessa uusia pääsarjan albumeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...