maanantai 20. elokuuta 2012

Daniel Abraham: The Dragon's Path (The Dagger and the Coin #1)


Daniel Abraham on maailmalle ilmeisesti varsin tunnettu fantasiakirjailija, mutta koska itse olen genrestä näillä hetkin niin pihalle ei nimi ollut ennestään tuttu. Bongasin tämän The Dagger and Coin-sarjan aloitusosan Liinan Sivukirjastosta ja koska opus vaikutti sen verran kiinnostavalta lähti The Dragon's Path (Orbit, 2011).

"World doesn't work that way," Marcus said. "You never have that much money without blood coming out of it. Eventually one of us would get greedy. And even if we didn't, there's someone looking for that cart."

The Dragon's Path sijoittuu pääosin Antean kuningaskuntaan, jossa meno on epävakaata. Nuori pankin kasvattama Cithrin lähtee salakuljettamaan pois pankin varoja lähestyvän sodan tieltä ja tapaa matkansa aikana kovaksikeitetyn kapteeni Westerin ja Master Kitin, kiertävän teatteriseurueen johtajan. Näiden kolmen lisäksi tarinaa kertovat Geder Palliako, esseistiikasta kiinnostunut ylhäisön jäsen sekä Dawson Kalliam, yksi kuninkaan läheisimmistä miehistä.

Juonen yksityiskohtainen selittäminen olisi melkoisen hölmöä tällaisen opuksen kohdalla, joten pyrin olemaan suurpiirteinen ja lyhytsanainen. Anteassa tilanne on siis varsin epävakaa sotatoimien ja hovissa tapahtuvan juonittelun vuoksi, eikä tilannetta helpota lainkaan se että kuningas on suoraan sanottuna hieman pihalla. Sotimisen lisäksi (minun mielestäni) kiinnostavampi juonikuvio keskittyy Cithrinin ja kumppaneiden matkaan pankin omaisuutta piilotellen. Liina totesi jo omassa arviossaan, että on hämmentävää miten pankkitoiminta voi olla sekä mielenkiintoista että toimia fantasiakirjallisuudessa. Olen samaa mieltä.

Rahavarojen pyörittelyn lisäksi Abraham on luonut nautittavan hilpeän teatteriseurueen ja muutaman todella asiallisen naishahmon. Tykkään. Abraham kirjoittaa hyvin ja kuljettaa tarinaa näppärästi eri hahmojensa kautta. Taustalla kulkee myös arvoitus julmasta hämähäkkijumalattaresta, josta kirjan lopun perusteella kuullaan toisessa osassa vielä paljon lisää. Odotan kiinnostuksella.

Daniel Abraham: The Dragon's Path - Book one of the Dagger and the Coin
Orbit, 2011. 555 s.
Kansi: Lauren Panepinto


2 kommenttia:

  1. Minulle The Dragon's Path oli hienoinen pettymys, askel tavanomaisemman fantasian suuntaan Abrahamilta, vaikka pidinkin kirjasta kohtalaisen paljon. Odotin kuitenkin enemmän, koska hänen The Long Price Quartet -sarjansa oli erilainen ja kiehtovampi. Jatko-osa odottaa kuitenkin lukemmistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raija, pistän nyt tuon Long Pricen varmaan seuraavaksi fantasiaprojektikseni, sitä on monella taholla kehuttu. Vaikea itse vielä sanoa kun ei ole vertailukohtaa, toisaalta olen lukenut aika vähän fantasiaa viime aikoina, että ehkä perinteinenkin tuntuu raikkaalta. Eli kiinnostuksella otan Long Pricen lukulistalle!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...