maanantai 19. joulukuuta 2016

Lavalta: Sotilaspoika (KOM-teatteri)

Kuva: Ilkka Saastamoinen

Pelastakaa sielumme

Suomessa itsenäisyyspäivä ja talvisota kulkevat edelleen käsi kädessä. Teemaan sopivasti kelpasi marssia juhlapäivänä KOM-teatteriin, jossa palkittu Sotilaspoika-monologi oli vierailulla. Esitys ei kaunistele, rysäyttää vain tiiviissä muodossa sodanvastaisuuden päin kasvoja.

Johannes Holopainen on Joe, kirkasotsainen nuori mies joka lähtee sotimaan ja palaa sieltä sairaalaan ilman raajoja, ilman kykyä puhua. Luodit iskeytyvät rintaan ja samalla murskautuu usko sotimiseen. Kuka on koskaan palannut kuoltuaan kertomaan, että oli hienoa ja kunniakasta kuolla vapauden vuoksi? Ja kuinka kertoa kaikesta hirveydestä, kun et voi enää puhua tai viestiä ja silti sinua pidetään hengissä?

En tunne Dalton Trumbon alkuperäisteosta, mutta se ei liene tässä edes tarpeen. Viesti kaikuu kyllä, S-O-S, S-O-S. Essi Räisäsen ohjaama sovitus ilmeisesti ottaa jotain vapauksia. Minulle se toimii.

Esitys ei päästä helpolla. Se tulee KOMin aulanäyttämöllä lähelle, joskus jopa syliin. Pullo kuohuvaa kiertää. Holopainen tulkitsee vahvan fyysisesti, kiemurtelee lattialla, hyppii ja huutaa. Läsnäolo on vahva, tunnelma painostava. Tämä ei ole mukavaa.

Poistuessa tulee paha olo. Maailma on ihan hirveä paikka välillä.

En halua nähdä tätä esitystä uudelleen, mutta olen tyytyväinen että näin. Kiitos.

4 kommenttia:

 1. Olen nähnyt tämän elokuvan ja se on vaikuttava, muistaakseni henkilö oli taistellut ensimmäisessä maailmansodassa.

  Itsekin tiedän monia elokuvia ja kirjoja, jotka ovat loistavia, mutta en halua niitä uudelleen lukea.

  Minusta talvisodan tematiikasta ollaan jo siirrytty jatkosodan torjuntavoittojen tematiikkaan, ja jokainen voi pohtia, kuinka tärkeitä veteraanit ovat, minusta he pelastivat itsenäisyytemme.
  Sodan uhrit: kaatuneet, siviiliuhrit ja vammautuneet ovat kammottavia ja siksi pitää rakentaa rauhaa. Puolustuskyky on yksi osa sitä. Maailma, niin kuin toteat, on välillä hirveä paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä Räisäsen versiossa laajennettiin tuota sodan käsitettä, käytiin milloin missäkin sodassa ääniklippien myötä. Ja en siis missään nimessä halunnut tällä kommentillani halventaa veteraaneja, lähinnä viittasin itsenäisyyspäivänä vallitsevaan sotamuisteluilmapiiriin.

   Poista
 2. Johannes Holopainen on IHANA! Kuulostaa vaikuttavalta esitykseltä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...