torstai 18. kesäkuuta 2015

Lavalta: Keisarin Uudet Vaatteet (Puotilan kesäteatteri)

Keisari (Mikko Lauronen). Kuva: Puotilan kesäteatteri

Viime kesän riemukkaimpia kulttuurihetkiä oli visiitti vastaperustettuun Puotilan kesäteatteriin. Kaikkien laadukkaan lastenteatterin ystävien onneksi toiminta jatkui ja tänä kesänä Puotilan kartanon pihamaalla tarjoillaan katsojien iloksi uusi tulkinta Hans Christian Andersenin klassikkosadusta Keisarin Uudet Vaatteet.

Tutussa sadussa turhamainen keisari tuhlailee häpeilemättä valtakunnan varoja vaatteisiin ja kansansuosio laskee kuin lehmän häntä. Piristääkseen itseään keisari päätyy tilaamaan uuden, ihmeellisen vaatteen paikalle kovin sopivasti sattuneelta vaatturilta. Vaatturi myös lupaa, ettei upeaa kangasta kykene näkemään jos on typerys tai virassaan epäpätevä. Tosin vaikuttaa siltä, että suurinpiirtein kaikki ovat hieman typeryksiä tai virkaansa epäpäteviä ja sekamelskan keskellä pyörivät toki myös oiva kansleri ja täysin hyödytön ministerismies Makkonen.

Puotilan kesäteatteri on loihtinut hauskan sadun näyttämölle kahden näyttelijän, Karo ja Mikko Laurosen, ja oivaltavien lavastusten avulla. Pienillä jutuilla on saatu tehtyä näyttävää ja hulvattoman hauskaa teatteria eikä vähiten siksi että näyttelijät tietävät tasan tarkkaan mitä ja kenelle ovat tekemässä. Lapsiyleisöä ei aliarvioida, vaan heidät otetaan hienosti mukaan ja näyttelijät improvisoivat tarpeen vaatiessa lennokkaasti esityksen edetessä. Seuralaisena ollut mies myös kiitteli sitä, kuinka pienillä jutuilla on osattu tehdä konstailematonta ja tavattoman laadukasta teatteria. Aina ei tarvita isoja efektejä ja kalliita lavasteita, vaan tärkeintä on se sydämellä tehty työ lavalla ja sen ulkopuolella.

Vaatturi (Karo Lauronen) ja kansleri. Kuva: Puotilan kesäteatteri

Teatteri suosittelee esitystä kolmevuotiaasta ylöspäin ja katsomossa nähtiin kirjava kattaus eri-ikäisiä katsojia. Ilokseni voin todeta, että huumori ja tarina upposivat niin meihin aikuiskatsojiin kuin pääasialliseen kohderyhmäänkin. Nauru raikasi ja mies aiheutti taas pienoista hämmennystä katsomossa hekottaen kaikista kovimmin. Näytelmän taustalla esiintyvät politiikan kiemurat tavattoman epäpätevine ministereineen huvittavat katsomossa istuvaa aikuista ja milloin minkäkinlaisiin kommelluksiin päätyvät hahmot tasapuolisesti kaikkia.

Viime kesän hienon produktion jälkeen osasin jo odottaa laadukasta tuotantoa, mutta on mukava huomata silti yllättyvänsä positiivisesti. Laululla höystetty noin 50 minuuttia kestävä satunäytelmä piti otteessaan ja hymyilyttää vielä nytkin, kun tätä tekstiä kirjoitan.

Esityksiä on Puotilassa kesäkuun loppuun saakka juhannusviikkoa lukuunottamatta ja suosittelen tätä esitystä erittäin lämpimästi sekä lapsille että aikuisille.

Kiitokset teatterille lipuista esitykseen.

6 kommenttia:

 1. Voi hitsi kun minä en tätä ehdi millään näkemään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, Talle! Ensi kesänä sitten, uskon että silloinkin on loistavaa teatteria tulossa!

   Poista
 2. Harmi että suhahdan lopuksi kesäkuuksi Tanskaan, muuten olisi vaikka voinut suhahtaa Puotilaan! Ensi kesänä pitänee olla tarkempana aikataulujen kanssa, kuulostaa siltä että tämän teatterin esitys olisi joskus vielä nähtävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin lämpimät suositukset Puotilalle, Siiri! Ja mainiota Tanskan reissua!

   Poista
 3. Toinen kesäteatterivinkki:

  Nurmijärven Kivi-juhlilla käynnistyy nimittäin jo 63. kesäteatterikausi tämän viikon perjantaina. Vuorossa on Nummisuutarit (ohjaus Atro Kahiluoto), ja erään pitkään mukana olleen harrastajanäyttelijän sanoin "nyt vasta tajusin, että Nummisuutarithan on ihan oikeasti komedia!" Nyt olisi aika nostaa Aleksis Kiveä näkyviin tässä valossa - puistetaan pölyt kirjoista ja näytetään, että Kivi ja Kiven tekstit ovat ajattomia. Kivi on Suomen Shakespeare. Lisätietoa ja yhteystietoja löytyy nettisivuilta: www.kivijuhlat.fi. Esityksiä on sekä kesä-heinäkuun vaihteessa että elokuussa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...