torstai 1. tammikuuta 2015

Vuoden 2014 kohokohdat - kirjoja, kulttuuria ja muutama unohtunut kuva

Heinäkuussa oli näemmä tosi vihreää ja maalasimme pihakeinun uudelleen.

Tehokkaammat kanssabloggaajat ovat julkaisseet vuoden 2014 kohokohtansa jo ennen vuoden vaihtumista. Itse en ehtinyt, osittain siksi että luin vuoden parasta kirjaa vielä vuoden viimeisenä päivänä ja toisaalta siksi, etten ollut juuri ajatellut asiaa. Kuvituskuvina tässä jutussa on lopussa unohtuneen vuosi kuvina -haasteen viimeiset kuvat, elo- ja syyskuun kuvat tosin puuttuvat kokonaan, mutta näillä mennään.

Tässä postauksessa nostetaan siis esiin muutamia tämän vuoden parhaita kirjallisia tai kulttuurillisia hetkiä. Kirjojen osalta rajaan kohokohtien esittelyn ei-tänä-vuonna-ilmestyneisiin-teoksiin, sillä mahtavat Blogistanian kirjapalkinnot julkistetaan 27.1. Säästän siis tänä vuonna ilmestyneiden ihanuuksien esittelyn sinne, sillä tottahan haluamme pitää jännitystä yllä. Jos nämä kirjapalkinnot ovat uusi asia, löytyy Kirjavinkeistä kattava kooste siitä mistä oikein on kyse.

Ja jottei homma menisi aivan överiksi, aion rajat kohokohdat viiteen per kategoria. Ai jai.

Vuoden 2014 parhaat lukukokemukset

Theodore Roszak: Flicker
Ihanan röyhkeä vaihtoehtohistoriallinen elokuvakirja. Vei jalat alta.

Lois Lowry: The Giver
Luin vuonna 2014 Lowryn Giver-kvartetin kaksi ensimmäistä osaa, The Giverin ja Gathering Bluen. Molemmat osoittivat, että on olemassa raikkaita ja täysiä mutta järkevän pituisia nuorten aikuisten spefi-kirjoja.

Siri Kolu: Me Rosvolat
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan eli vuonna 2010 Finlandia Junior -palkinnon napannut Me Rosvolat tuli luettua vasta nyt. Ensimmäisen kirjan lukemisen jälkeen hyllyyn on hankittu koko tähän asti ilmestynyt kirjakasa ja luen nyt automatkoilla ääneen miehelle sarjan kolmatta osaa.

Scott Lynch: Locke Lamoran valheet
Lukupiirissä luettu herrasmiesvaras-romaani uuvutti ensin ja vei sitten häikäilemättömästi mukanaan. Sääli, että sarjan suomentaminen jäi tähän ensimmäisene osaan.

Jenny Kangasvuo: Sudenveri
Täydelliseen lukusaumaan osunut kotimainen spefi-romaani, joka tuli myös luettua lukupiirin puitteissa. Todentuntuinen, hallittu ja kaunis kokonaisuus.

Lokakuussa oli ilmeisesti pimeää.

Vuoden 2014 parhaat kulttuurihetket

Finnphonia Emigrantica
Tavattoman hieno ja hypnoottisen kaunis monikulttuurinen runo- ja musiikkiesitys.

Jekyll ja Hyde ja Seili Turun kaupunginteatterissa
Vuoden 2014 parhaat musikaalielämykset tuli koettua Turun kaupunginteatterin tiloissa. Varaan itselleni oikeuden mainita nämä molemmat erinomaiset ja tavattoman hienosti toteutetut musikaalit, sillä J&H sai oikeasti ensi-iltansa jo 2013.

Gnab Collectiven Hamlet Private
Lokakuu oli ihana kulttuurintäyteinen Mad House -kuu, mutta kaikista ihanin oli Gnab Collectiven Hamlet Private. Elämäni parhaita ja henkilökohtaisimpia teatterikokemuksia.

NT Liven The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Tänä vuonna kunnoustauduimme vihdoin NT Live -esitysten parissa ja niitä tulikin nähtyä yhteensä neljä. Vaikuttavin näytelmällisesti oli Medea, mutta Curious Incident oli niin omanlaisensa, taitava ja upeasti toteutettu ja näytelty, ettei sitä voi olla mainitsematta.

Teatteri Toivon Ender's Game
Kolmituntisen scifi-näytelmän toteutus harrastajateatteripohjalta ei ole mitenkään helppo suoritus. Teatteri Toivo onnistuu siinä erinomaisesti.

Ympäri käydään, yhteen tullaan. Joulukuu ja Pölyä tuimana vaaniva Noomi, kuvassa näkyy myös parveke jolta Vuosi kuvina -haasteen kuvat on otettu.

Vuoden 2014 bonus-hetket

Lukuvalmennus Kallion kirjastossa
Kävin maaliskuussa testaamassa lukuvalmennus-palvelua Kallion kirjastossa. Kokemus oli tavattoman kiinnostava. Listalta olen lukenut tosin vasta neljä kirjaa, mutta odotan kiinnostuneena miten loput niistä maistuvat.

Spefi-TV
Osallistuimme Kirjasfäärin Taikan kanssa Kult TV:n parodiakilpailuun ja toteutimme kauniina kesäpäivänä jakson Spefi-TV:tä. Hauskaa oli, raakaa chiliä ei tee vieläkään tosin mieli syödä uudellen. (ai niin, me voitettiin se kisa!)

Helsingin kirjamessut
Vietin tänä vuonna kolme päivää kirjamessuilla bloggaripassin turvin. Hankin tavattoman ison pinon kirjoja, tapasin ihania kirjailijoita ja vietin aikaa bloggaajakollegoiden kanssa. Kyllä kelpasi.

Copycat-kilpailussa Rakas romaanihenkilö
Amman lukuhetkessä järjestettiin taas hauska copycat-kilpailu, tällä kertaa teemana oli rakas romaanihenkilö. Itse valitsin Magdalena Hain Gigi ja Henry -sarjan Gigin ja tehtailimme syyslomalla miehen kanssa oman versiomme upean Susikuningattaren kannesta. Hauskaa oli, jälleen kerran.

Kirjakopan toimitus Lasten omaan radioon
Tänä syksynä tein harppauksen radion puolelle, kun toimitin Lasten omalle radiolle reilut kymmenen lastenkirja-esittelyä. Osa niistä on nyt kuunneltavina podcasteina Lasten oman radion sivuilla, sivu löytyy linkin takaa.

Sellainen vuosi se 2014. Lisäksi osallistuin vähän lukuhaasteisiin, löysin uusia kirjablogeja, kävin kulttuuritapahtumissa enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kävin laulutunneilla, toivotin tervetulleeksi uuden perheenjäsenemme Noomi-koiran ja vaikka mitä muuta. Hyvä vuosi, raskas vuosi, mennyt vuosi.

Tervetuloa kirjan vuosi 2015!

ps. Selvästi jotain alkuvuoden lukuhuumaa, kun innostuin tästä HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteesta!

10 kommenttia:

 1. Tuo HelMetin lukuhaaste on pakko tehdä, vaikuttaa todella hauskalta! Hyvä vuosi näyttää sinullakin olleen:)

  VastaaPoista
 2. Kirjavuotesi helmet ovat vieraita, mutta jännän kuuloisia!

  Hyvää vuotta 2015!

  VastaaPoista
 3. Kivan oloinen kulttuurivuosi sinulla takana! Alkoi kiinnostaa kaikki sinun suosikkikirjasi, mikään niistä ei ole minulle entuudestaan tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia, niin oli! :) Suosittelen tutustumaan, hyviä kirjoja kaikki.

   Poista
 4. Hienoa työtä lukemisen ja kulttuurin puolesta! Ja onnea vielä Spefi-TV:n voitosta, katsoin sen varmaan kymmenen kertaa... Copycat-kuvasi oli myös huikea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, kiitos Arja! Mukavaa, että onnistuimme viihdyttämään!

   Poista
 5. Hahaa, Jekyll pääsi sinunkin listallesi! :D Minun vuoden parhaat -listani on vain oman pääni sisällä ja taitaa vain sinne jäädäkin, mutta Jekyll ja Hyde jakavat kyllä siinä ykkössijan naapuriteatterin Jesus Christ Superstarin kanssa. Seiliin täytyy matkustaa nyt keväällä vielä ainakin toiseen otteeseen, sillä kertaa ilman että on nähnyt Mamma Mian samana päivänä - kylmäävä musikaali, mutta viimeksi mieliala oli tosiaan Seilille vähän väärä...

  Hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siiri, eihän Jekylliä olisi voinut jättää pois, niin hieno se oli! Vähän harmittaa, että siihen ÅSTin Jesus Christiin ei taivuttu, se olisi ollut hieno nähdä. Seili ja Mamma Mia myös tosiaan aika villi kombo, toivottavasti Seili maistuu kylmäävyydessään paremmin ilman ruotsipoppia. ;)

   Hyvää uutta vuotta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...