sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Lavalta: Kurja Viapori -kierros (Ehrensvärd-seura ry)


Tuli taas todistettua, että kavereiden someviestintää kannattaa seurata, muuten Ehrensvärd-seuran Suomenlinnassa järjestämä Kurja Viapori -kierros olisi auttamattomasti mennyt ohi tutkan, tällä kertaa ehdimme juuri saada itsellemme paikat ennen kuin kaikki kierrokset varattiin loppuun. Mekään emme tosin ehtineet suomenkielisille, mutta totesimme englanninkielentaitomme sen verran riittäväksi että lähdimme rohkeasti vieraskielisen kierroksen matkaan.

Kierros aloitettiin Suomenlinnan lauttarannasta Rantakasarmin edestä. Merituuli oli jo tässä vaiheessa melkoisen navakka ja oppaamme Raija totesikin, että jos palelee jo, tulee loppukierroksesta ikävä. Onneksi olimme varautuneet, toppatakit oli kiedottu ylle ja pääkoppa suojattu tuplapipoin.

Kurja Viapori -kierros johdatti kuulijat ympäri Suomenlinnaa ja sen historiaan liittyvien vähemmän valoisten paikkojen luo. Kierroksen alkupäässä kerrotut tarinat olivat yleisluontoisempia. Sairaudet ja niiden hoito täpötäydessä sairaalassa, hökkelikylän syntyminen nykyiseen Kirkkopuistoon ja viinakaupan kukoistus kuljettivat oikeaan aikakauteen ja sen tunnelmaan. Susisaaren tienoilla Ruotsinsalmen muistomerkillä kerrottiin linnoituksen toiminnasta sodan aikana. Tai oikeastaan tarina keskittyi lähinnä siihen, kuinka sodanaikaisen huonon hygienian ja vaatetäiden vuoksi toisintokuume tappoi suuren määrän sotilaita ja siviilejä. Muistomerkin alaisten sotatoimien aikana ei myöskään saatu siirrettyä minkään valtion rajaa mihinkään suuntaan.

Susisaaren puolella keskityttiin spesifimmin tiettyjen henkilöiden tekemiin rikoksiin ja heidän saamiinsa tuomioihin. Esittelyyn pääsi muun muassa Augustin Ehrensvärd, jota tosin ei tuomittu mistään, mutta jolla oli mystisesti taloudessaan töissä taloudenhoitajatar joka ei osannut kokata. Ehrensvärdin museossa puolestaan kierrosyleisön yllätti varjoista ilmestynyt kulkija, joka kertoi oman synkän tarinansa. Täytyy sanoa, että rääsyisiin vaatteisiin pukeutunut ilmestys oli melkoisen pelottava siinä pilkkopimeässä museossa, vaikka ympärillä seisoikin parikymmentä muutakin ihmistä.

Kierroksen loppupuolella aiheina olivat vielä eläimiin sekaantuminen ja sen seuraukset sekä ymmärtääkseni hiljattain selvinnyt ns. Murha-Jussin tapaus. Eläimiin sekaantuminen oli ollut vakava rikos ja siksi sen tutkiminenkin oli hyvin seikkaperäistä. Silminnäkijähavainnot muun muassa rekonstruoitiin, jotta syytetyn syyllisyydestä saatettiin olla täysin varmoja. Synkkääkin synkempi oli kuitenkin tämä Murha-Jussin tarina, jossa nuori mies viiden viikon aika tappoi 12 ihmistä ja kärsi sen jälkeen kammottavan tuomionsa Suomenlinnan vankilan seinien sisäpuolella. 

Noin puolitoista tuntia kestänyt kierros oli kattava esittely Suomenlinnaan ja siihen liittyvien historiallisten aikojen kurjemmasta historiasta. Kierroksesta todetaan, että se ei sovellu alle 18-vuotiaille eikä varoittelu ole mielestäni yhtään tuulesta temmattu. Toki mitään ei sinänsä näytetä eikä esimerkiksi väkivallalla mässäillä, mutta niin detaljoituja juttuja en silti etenkään herkemmille nuorille suosittelisi. Varsinaisesti pelottava kierros ei kuitenkaan ole eikä siellä säikytellä kuulijoita, joten sitä kautta kierros oli erityisen paljon omaan makuuni.

Erityiskiitokset vielä oppaallemme Raijalle, joka veti kierroksen erinomaisesti. Englanninkielelläkin kuunneltuna kierros oli selkeä, aiheet hyvin valittuja ja niputtuivat kierroksen kuluessa hyvin yhteen. Faktat esiteltiin kiinnostavasti, muttei kuivakasti ja kierrosta oli sopivasti eloitettu tarkoin harkituilla "lisätehosteilla". Hinta-laatusuhteen voi myös todeta olleen erinomainen, kierros maksoi 10 euroa. Tällaisille Suomenlinna-kierroksille tulisin mielelläni uudelleen, ihan mihin vuodenaikaan tahansa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...