maanantai 10. helmikuuta 2014

Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Satumaa #1)


Catherynne M. Valenten Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (Gummerus, 2013) majaili yöpöydälläni hyvän tovin. Nappasin sen mukaani kaivatessani leppoisaa luettavaa ja vauhdikas satu vei minut saman tien mennessään.

"Sinä tunnut olevan melkoisen pahansisuinen ja äkkipikainen lapsi", sanoi Vihreä Tuuli. "Haluaisitko karata kanssani, ratsastaa Tuulenvireiden leopardilla ja matkustaa suurelle merelle, joka ympäröi Satumaata? Pelkäänpä, etten itse pääse sisälle, koska ankarilta puhureilta on pääsy kielletty, mutta sinut veisin mielelläni Turmionmeren äärelle."
"Voi kyllä!" henkäisi Syyskuu,m joak paheksui suuresti vaaleanpunakeltaisia teekuppeja ja pieniä, ystävällisiä koiria.

Syyskuu on Omahassa asustava 12-vuotias tyttö, joka ei tosiaan kauaa mieti lähteäkö Vihreän Tuulen kyydissä kohti Satumaata. Lumottuja lapsia odottavat Satumaassa aivan omanlaisensa seikkailut riippuen toki siitä, mitä lapsi päättää tehdä. Ja koska Syyskuu on äkkipikainen lapsi ja jokseenkin sydämetön voi hänen uskoa joutuvan mitä ihmeellisimpiin seikkailuihin.

Matkansa aikana Syyskuu kohtaa monia perinteisiä satuhahmoja kuten keijuja ja tonttuja, mutta onhan siellä myös suunnattoman hurmaava louhikäärme A-L (joka on isänsä puolesta kirjasto), pelottavia hevoskaisia, hiisinkäisiä, miellyttämishaluinen tupakkatakki ja vaikka mitä muuta. Satumaa on tosiaan omalaatuinen paikka, jonne voi joutua mitä moninaisimmin keinoin, oli se sitten tuulen mukana tai vaatekaapin läpi.

Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla on hengästyttävästä nimestään huolimatta helposti lähestyttävä ja äärimmäisen ilahduttava teos. Sen runsaus on ylitsevuotavaa, mutta juuri sopivasti, ja satumaisuus upeaa. Syyskuun matkan voinee lukea vain jännittävänä seikkailuina, mutta tarinan alta paljastuu monia kerroksia ja suuria teemoja, jotka saivat ainakin tämän lukijan pään täällä surraamaan iloisesti. Tarinan liepeillä käsitellään ikävää, ystävyyttä, kuolemaa ja oikeiden valintojen tekemisen vaikeutta. Toisaalta teemat ja osittain varsin hurjaksi äityvät tapahtumat rajoittanevat tämän sadun lukemista pienemmille lapsille, mutta luulen että jo kolmasluokkalaisille ja siitä ylöspäin tämä voisi olla sopivaa luettavaa (luotan tässä Katjan oivalliseen ikäarvioon).

Kiitosta annan tarinan lisäksi myös suomentaja Sarianna Silvoselle, joka on varmasti joutunut kirjaviisaan louhikäärmeen kanssa asettelemaan sanojaan tarkkaan. Mainiota! Hatunnostonsa ansaitsee myös Ana Juanin kuvitus, joka tuo oman lisänsä opuksen lumoon.

Viimeisiä lukuja piti ahmia liukuportaissa ja kävellessä, vaikka oli jo kiire. Tarina piti otteessaan loppuun asti ja säilytti satumaisuutensa loistavasti. Syyskuu on mainio sankari, jonka seurassa viihdyin erinomaisesti. Lyhyesti todettuna tämä opus tulee varmasti olemaan tämän lukuvuoden helmiä.

Liina kehui kovasti tämän alkukielistä versiota ja voin ilomielin suositella myös tätä suomennosta. Lisäksi Raija kuvaa tätä ikäriippumattomaksi teokseksi ja on ehtinyt arvostella myös sarjan toisen osan.

Kiitokset kustantamolle arvostelukappaleesta.

Catherynne M. Valente: Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla (The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own making, 2011)
Gummerus, 2013. 339 s.
Suomentaja: Sarianna Silvonen
Kansi ja kuvitus: Ana Juan

5 kommenttia:

 1. Mä pääsin tässä eteenpäin ehkä 50 sivua ja senkin puoliväkisin. Tarina ei vaan toiminut niin hyvin, että olisin edes yrittänyt loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi, Velma, kaikille ei voi tietysti sama kirja sopia.

   Poista
 2. Minäkin olin ilahtunut suomennoksen elävyydestä ja onnistuneisuudesta. Ykköskirjasta tarkistelinkin englanninkielenversiosta alkuperäistä tekstiä ja sanavalintoja, mutta kakkosesta en kovin paljoa enää jaksanut. Käännös riitti, vaikka ehkä kakkosessa olinkin sen suhteen kriittisempi. Tähän astisen perusteella erinomainen lanu-sarja, missä on aikuisille suunnattujen kirjojen valentemaisuuttakin.

  VastaaPoista
 3. Oon kytänny tätä kirjastosta hyvän tovin! Kiva kuulla että tykkäsit!

  VastaaPoista
 4. Minäkin tykkäsin. En malttanut olla varaamatta seuraavaa osaa kirjastosta, vaikka lukupino on muutenkin jo aika korkea. Silti toinen Satumaa-kirja on saatava pian luettavaksi, sillä palan halusta tietää, millaisiin seikkailuihin Syyskuu seuraavaksi joutuu.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...