torstai 24. marraskuuta 2011

Jani Kaaro & Väinö Heinonen: Evoluutio

Ilahduttavimpia kirjauutuuksia tältä vuodelta on Jani Kaaron ja Väinö Heinosen lasten tietokirja Evoluutio (Avain, 2011). Valmistuvana luonnontiedeopettajana tällaisen teoksen julkaisu lämmittää sydäntä, varsinkin kun tekijät ovat vielä kaiken lisäksi suomalaisia.

Värikkäästi ja hauskasti kuvitettu opas on jaettu neljään osaan, joissa käsitellään evoluutiota, geenien osuutta siihen, elämän syntyä sekä ihmisen tarinaa. Tekstiä on mielestäni (lasten tietokirjaan) sopivasti ja kuvat auttavat kuljettamaan juttua. Uskaltaisin sanoa, että tästä opuksesta löytyy kiinnostavia juttuja niin jo itse lukeville pikkutieteilijöille kuin aikuisen kanssa kirjaa tutkiville nuoremmillekin.

Jos nyt vähän nipotan, niin muutamassa kohdassa jäin miettimään että syntyyköhän nyt tästä ja tästä lapsille ehkä vaihtoehtoisia käsityksiä (eli ei tieteellistä käsitystä vastaavia vaan itse (arkisemman tiedon perusteella) luotuja käsityksiä). Tällainen tunne tuli esimerkiksi kohdassa, jossa Paracelcuksen kerrottiin väittäneen luoneensa ihmisen muun muassa luista, ihosta ja eläimen karvoista. Kirjassa toki sanotaan, että tätä ei koskaan todistettu mutta eipä tätä suoraan kielletäkään. Tämä nyt on tätä tulevan opettajan jupinaa.

Enemmän minulla silti on kehuja kuin moitteita tätä hienoa lasten tietokirjaa kohtaan. Vaikeatkin asiat on selitetty hyvin ja kirjaan on valittu hyvin lapsille soveltuvia analogioita. Rohkeasti on otettu mukaan myös geenit ja mutaatiot, siitä paljon plussaa. Samoin yhden suosikkitieteilijäni Mendelin ja hänen hernekokeidensa esittely toi hymyn huulille.

Kokonaisuutena Evoluutio on hauska ja asiallinen tietopaketti evoluutiosta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Suosittelen, ja aion myös hankkia tämän itselleni. Lapsiahan minulla ei ole, mutta en pidä mitenkään mahdottomana tämän kirjan käyttämistä opetuksen tukena myös yläasteella tai jopa lukiossa.

Lapsiperheen näkökulmaa tähän opukseen tuovat Katja ja Susa.

Evoluutio, jonka olen arvostellut työn puolesta myös Jipossa, arvotaan jossain vaiheessa joulukuun joulukalenteria joten kirjaa himoitsevat pysytelkööt kuulolla.

5 kommenttia:

 1. Hei Linnea,
  Kiva lukea tästä kirjasta, ja vaikka tämä onkin ollut esillä suht monessa blogissa, on silti kiva lukea eri näkökulmista kirjoitettuja esittelyjä. Toivottavasti itsekin pääsen tutustumaan tähän. Pidän tavastasi kirjoittaa!

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva lukea luonnontieteilijän ja tulevan arvio tästä kirjasta! Sain kirjan eilen ja aion lukea lasten kanssa piakkoin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Viivi mukavasta kommentistasi! Suosittelen tätä kyllä lämpimästi.

  Kiitos Maria! Kiinnostava tietää mitä teillä tästä sitten tykätään.

  VastaaPoista
 4. Kun viikko sitten sain kirjan käsiini ja aloimme lukea sitä koko perheen voimin, mietinkin, että mitä juuri sinä pidät Evoluutiosta. :) Onneksi pidät ja kovasti!

  Minä mietin, että ehkä nuo vaihtoehtoiset (ei-tieteelliset) näkemykset ovat hyviä keskustelunherättäjiä perheissä.

  VastaaPoista
 5. Katja, mainio pointti. Lähinnä ehkä noita vaihtoehtoisuuksia mietin siltä kannalta että jos lapsi lukee tätä yksin. Keskustelunherättäjinä tietysti mahdottoman kiinnostavia ja hedelmällisiä ja sitä kauttahan tapahtuu juuri oppimista ja maailmankuvan muokkautumista ja kaikkea muuta jännää. :)

  Minua ihan harmittaa että joudun arpomaan tämän pois kun sain töiden kautta mutta hankin tämän vamasti myös itselleni.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...