tiistai 22. marraskuuta 2011

Sami Toivonen & Aino Havukainen: Himaset: Juustoon ei saa piirtää! ja Keijut ei juo kahvia!

Sami Toivonen ja Aino Havukainen tunnetaan ehkä parhaiten pariskuntana, joka on luonut suositut Tatu ja Patu - kirjat. Minullekin ne ovat tuttuja vaikka en niitä olekaan lukenut. Toivonen ja Havukainen ovat tämän lisäksi piirtäneet hulvatonta sarjakuvaa Himaset, jota julkaistiin aikanaan sekä Suomen Kuvalehdessä että Ilta-Sanomissa. Albumeita on julkaistu kaksi; Juustoon ei saa piirtää! (Otava, 2008) ja Keijut ei juo kahvia! (Otava, 2009).

Himasten perheessä on isä ja äiti, Ola ja Hanna, sekä kaksi tytärtä, Emmi ja Elina. Sarjakuva kuvaa lämpimällä otteella lapsiperheen elon omituisia kommelluksia sekä arkipäiväisiä sattumuksia. Sarjakuvaa voisi ehkä verrata esimerkiksi Baby Bluesiin, mutta Himasten elo on selkeästi kotimaista.

Toivosen ja Havukaisen stripeissä lienee enemmän naurettavaa lapsellisille lukijoille, mutta kyllä tällainen lapsetonkin jaksaa hihitellä. Osa jutuista on tuttuja tuttavapiirin lapsiperheistä, ja toisaalta kyllä se minunkin mieheni saattaa joskus nukkumaanmenoaikana filosofoida pitkiä pätkiä mitä kummallisimmista asioista kuten sarjakuvan Ola (tai muina vuorokaudenaikoina, esim. Onkohan riitteessä olevat lätäköt vähän niin kuin suomalainen cremebrulee?). Ja kukapa ei tunnistaisi sitä tunnetta kun sanoo että ensi vuonna minä sitten järjestän nämä ja nämä.. ja purskahtaisi sitten nauruun koska onhan sitä luvattu jo useamman vuoden ajan.

Himaset tarjoavat aidosti viihdyttävää sarjakuvanautintoa. Toivosen piirrosjälki on mukavan simppeliä, lapsenmielistä mutta tarkkaa. Minun suosikkini näistä kahden albumin stripeistä oli ehdottomasti alla oleva, joka löytyy Juustoon ei saa piirtää!-albumista:(niin meillähän ne sukat päätyy aina sinne koriin ;)

Suosittelen Himasia lapsenmielisille, oli sitten lapsia tai ei. Nauratti, lempeällä tavalla tällä kertaa. Nautitaan vaikka sekaisen pyödän ääressä istuen kahvikupin kera.

9 kommenttia:

 1. Minä luin nämä uudestaan juuri pari viikkoa sitten :) Näille jaksaa nauraa aika monta kertaa ja samaistuminen Himasten perhe-elämään on kyllä todella helppoa. Yksi suosikeistani on se, missä Ola passittaa Hannan ulos kahville ja pihan rauhassa Hanna toteaa heidän perheensä olevan aivan ihana, ainakin kun siihen saa vähän etäisyyttä :)

  VastaaPoista
 2. Hih, juuri viime viikolla mietin, että tekisinkö oman postauksen näistä minun yksista lempparisarjiksista ;) Himasten perhe on ihan huippu, harvoin nauran niin paljon sarjiksia lukiessa kuin näitä lukiessa.

  Sarjiksista puheenollen, se esittelemäsi Kaikki pienet julmat tarinat on tullut mulle kirjastoon varaushyllyyn ;)

  VastaaPoista
 3. Minulle Himasten perhe on ennestään outo. Kiitos vinkistä taas!

  Hei muuten, huomasin että blogisi on linkitetty myös sarjis-sivustolle.

  http://koti.welho.com/z14/sarjakuvat/

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtava tuo strippi! Kiitos sarjakuvavinkistä :)

  VastaaPoista
 5. Jep, loistavaa kamaa! (Ainakin tuo ensimmäinen ja epäilemättä myös toinen, vaikka se onkin itseltäni vielä hankkimatta.) Jotain Baby Bluesia en jaksa ollenkaan, Himaset ovat ihan eri maata.

  VastaaPoista
 6. Maija, sekin oli kyllä ihana strippi <3 Tämä oli jotenkin aivan hurmaavan todellinen mutta silti niin lempeä ja hauska.

  Susa, tee ihmeessä! Ja tee Pienistä julmista myös, kiinnostaa mitä mieltä olet. :)

  Olepa hyvä Hanna! Ja kiitos tiedosta, iloinen yllätys. :)

  Maria, olepa hyvä! Ja eikö! (tosin mies pyysi korjaamaan että kyllä ne sukat nykyään on useammin siellä korissa kuin lattialla)

  Pekka, kyllä tämä tosiaan peittoaa Baby Bluesin kepeästi. Tässä on enemmän huumoria ja tyylistäkin pidän enemmän.

  VastaaPoista
 7. Nyt tiedän, mitä etsiä kirjaston sarjakuvahyllystä! Kiitos :)

  VastaaPoista
 8. Olen myöhäisherännäinen ja löysin nämä vasta tänään. Naurattaa ääneen, kun tilanteet ovat niin tuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hyvä sarjakuva ei vanhene. Mainio sarjakuva tämä, Kirjaäiti!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...