sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Hugh Laurie: The Gun Seller (suom. Järein asein)

Huh. Eilen palasin ihanasta huhtikuisesta Pariisista. Tämän päivän olen viettänyt siivoten asuntoa, kahvitellen appivanhempikokeilaiden kanssa ja lukenut kaikkia niitä blogitekstejä jotka poissaollessani missasin. Mutta asiaan.

Otin reissulukemiseksi Hugh Laurien kirjan The Gun Seller (1996, julkaistu suomeksi Tammen toimesta nimellä Järein asein). Luin The Gun Sellerin muutama vuosi sitten ja pidin siitä todella paljon.

Laurien tyyli ei pettänyt uudellakaan lukukerralla. Peruskaavaltaan kirja on melko perinteinen jännitysromaani ja voisi sillä perusteella olla vaikkapa John Grishamin kirjoittama. Kirjassa hieman rentuhkon oloinen armeijan leivissä (Scots Guard) ollut Thomas Lang sotkeutuu rikos- ja terroristibisneksiin ja siitähän saadaan kehiteltyä melkoinen toimintapläjäys oveline juonenkäänteineen, moottoripyörineen ja kauniine naisineen. Oma suosikkihahmoni on mukana pyörivä herra Solomon, Langin työtoveri, vähän kuin James Bondin Q muttei kuitenkaan, mies, joka kulkee pukeutuneena in a ghastly brown raincoat that he'd bought from the back pages of the Sunday Express.

The Gun Seller ei siis ole juoneltaan mitenkään maailmoja järisyttävän erikoinen, mutta loistavan kirjan siitä tekee herra Laurien kirjoitustyyli. En osaa sanoa kirjan suomennoksesta mitään (en varmaan edes osaisi lukea tätä suomeksi enää), mutta toivon että asialla on ollut rautainen ammattilainen; verbaalinen tulitus on aikamoista ja nauroin kirjaa lukiessani useamman kerran ääneen (jota en yleensä tee, korkeintaan hymähdän, mutta nyt nauroin). Kirja on täynnä pieniä oivaltavia hetkiä, punchlineja, jotka tekevät sen lukemisesta varsin riemukkaan elämyksen. Yritin löytää tähän kohtaa, jossa kulmakarvan kohotusta kuvattiin varsin hupaisasti, mutta se pysyi piilossa joten mennään seuraavalla katkelmalla.

I was definitely getting the hang of this skating thing. I'd started to copy a fancy cross-over turn from a German girl in front of me, and it was working pretty well. I was just about keeping up with her too, which was pleasing. She must have been about six.

Haluaisin ehdottomasti suositella tätä kirjaa, vaikka ei jännityskirjoja niin muuten lukisikaan. Varsinkin jos pitää brittiläisestä huumorista, sillä se tällä opuksella on hallussa. Toisaalta, mitään muuta en olisikaan odottanut herra Laurielta. Toivottavasti teoksen jatko-osaksi kaavailtu teos Paper Soldiers ilmestyisi joskus. Nyt Laurie pääsee hyllyyn paikalleen vastahankitun Stephen Fryn Making Historyn viereen. Muuten meillä on hyllykohtainen aakkosjärjestys mutta emme hennonneet erottaa näitä kahta herraa.

***

Vielä pari kuvaa sunnuntain summaamiseksi. En ole mikään shoppailuihminen, mutta jonkin verran ostoksia tuli Pariisissa tehtyä. Nimittäin kirjakaupassa. Kävimme kahdesti ihanassa Shakespeare & Companyssa (kuten kaimalleni Linnealle tuli luvattua), josta mukaan raahasimme seuraavan pinon kirjoja.

Lisäksi tänään testasimme ensimmäistä kertaa äidiltäni adoptoitua Kosmos-astiastoa kahvin ja sitruunamarenkipiirakan merkeissä (aivan loistava Hesarista löytynyt resepti, ollut pitkään suosikkileipomuksiani).


Huomisaamuna kahvit juon sen sijaan ihanasta uudesta Muumi-mukien sarjaan liittyneestä Sosuli-mukista. Olin juuri murehtinut, että eihän Hiihtokilpailu-mukista voi juoda kahvia keväisin kun luin Leenan blogia ja sieltähän se löytyi, ratkaisu ongelmaan, joka päätyi ostoskoriin kauppareissulla.


Nyt pääsen vihdoin aloittamaan odottamaani Carol Shieldsin Pikkuseikkoja. Ehdin jo lukea muutaman sivun ja olen melkoisen varma, että tulen ellen rakastumaan niin ainakin ihastumaan. Huomenna tosin pitäisi aloittaa toden teolla tentteihin lukeminen ja tehdä kirjoitustöitä mutta jos illalla sitten.

9 kommenttia:

  1. Ja vielä kaksi kertaa Siellä! Sinä onnenpekka :-)

    VastaaPoista
  2. :)

    Toinen kerta oli oikeastaan vahinko, olimme menossa vieressä olevaan ravintolaan joka ei ollut vielä auki ja ovelasti navigoin hamstraamaan itselleni vielä kaksi kirjaa.

    VastaaPoista
  3. Se kauppa on ihana. <3 Ja nyt sinulla on tuo täydellisen nimen omaava The Summer Without Men. :) Minä en anna itseni ostaa sitä ennen kuin olen lukenut aiemmat Hustvedtit.

    Haluatko jakaa piirakkareseptin? Marenki kyllä kuulostaa vaikealta, mutta se johtunee vain siitä, etten ole koskaan sitä itse tehnyt.

    Ja vielä täytyy huokaista, että oi sinä onnellinen, joka saat lukea Pikkuseikkoja!

    VastaaPoista
  4. Karoliina: Minulla tuon Summer Without Menin lukeminen siirtyy vielä jonkin verran kun on pari tenttikirjaa ja lukupiirikirja lukematta. Mutta niiden jälkeen kiinnostuksella aloitan!

    Mutta olen aivan ihastunut Pikkuseikkoihin! Olen nyt jo puolessavälissä, kiitos bussimatkustelun tänään.

    Ja totta kai jaan, mielelläni. Marenki on oikeastaan tässä tosi helppo koska siitä ei ole tarkoituskaan tulla kovaa. Eli

    Sitruuna-marenkipiiras

    Pohja:
    100 g voita
    2,5 dl vehnäjauhoja
    0,5 dl sokeria
    2 tl kardemummaa
    1 tl leivinjauhetta

    Sitruunakiisseli:
    2 ison sitruunan kuoriraaste ja mehu (olen laiskuuksissani joskus käyttänyt vain sitä valmista sitruunamehua enkä raastetta ollenkaan, tulee hyvää silti)
    1,5 dl vettä
    1,5 dl sokeria
    2 munaa
    2 rkl perunajauhoja
    (2 tippaa keltaista karamelliväriä)

    Marenki:
    3 valkuaista
    1 dl hienoa sokeria

    Uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi voihin yhdistetyt kuivat aineet ja taputtelee voideltuun 24-26 cm vuokaan. Kypsennä pohjaa n. 15 min (riippuu tosi paljon uunista, kannattaa katsoa vähän ruskettumista koska kuivuu helposti, semmoinen vähän väriä niin hyvä on)

    Sitruunakiisselin valmistus:
    Pese sitruunat, raasta kuoren keltainen osa. Purista mehu ja kaada kattilaan. Lisää kattilaan kaikki kiisselin ainekset paitsi kuoriraaste. Kuumenna sekoittaen, kunnes sakeutuu. Älä anna kiehua. Nosta levyltä, lisää kuoriraaste ja halutessasi karamelliväri.

    Kaada kiisseli kypsennetylle pohjalle.

    Vaahdota valkuaiset ja sokeri (kannattaa laittaa ensin vain noin 1/3 dl sokeria, vatkata kovaksi vaahdoksi ja lisätä vasta sitten loppu sokeri). Nosta marenki kiisselin päälle.

    Piiras takaisin uuniin, alla olla 5-8 min kunnes marenki on vähän ruskistunut. Voilá!

    Ja alkuperäinen resepti on siis Hesarin ruokasivuilta. :)

    VastaaPoista
  5. Vitsit, tosi moni on kehunut tuota Pikkuseikkoja. Minä en ole lukenut Shieldsiltä vielä mitään loppuun asti. Kivipäiväkirjoja yritin kerran lukea, mutta se jäi kesken. Tuo Pikkuseikkoja kyllä houkuttelisi...

    VastaaPoista
  6. Kiitos reseptistä, linnea! <3

    Absolutely white, minä en ole lukenut Kivipäiväkirjoja, mutta aika moni on sanonut, että se on vähän erilainen Shields ja ehkä hänen huonoimpansa. En tunne vielä tarpeeksi hyvin kirjamakuasi, mutta lukemani Pikkuseikkoja ja Rakkauden tasavalta ovat molemmat loistavia, jälkimmäinen vähän valoisampi ja nuorekkaampi. Kuulemma myös Larryn juhlat olisi hyvä "ensi-Shield". :)

    VastaaPoista
  7. Blogissani on sinulle tunnustus.

    VastaaPoista
  8. Linnea, kaupunkilomilla ehdottomasti kirjakauppaan. Ostan taidekirjat ulkomailta. Se todella kannattaa.

    Oi, minä niin odotan tuota Sirin kirjaa! Luen sen suomeksi. Englanniksi luen tänään Kanadasta saamani The Secret Life of Emily Dickinson, jonka Karoliina minulle ystävällisesti vinkkasi.

    Kosmos;-) Hmm...mieheni raahasi sen mukanaan edellisestä elämästään meidän uuteen elämäämme, eikä suostunut käyttämään muumia, ei mitään muuta kuin tuota Kosmosta. Onneksi tytär halusi sen opiskelija-asuntoonsa mukaan ja hänhän saa isältään melkein mitä haluaa.

    Tulet rakastamaan Pikkuseikoja. Kiva,että sait Sosulin.

    VastaaPoista
  9. Absolutely white: Kiitos!

    Leena: Ei niistä kirjakaupoista osaa pysyä poissakaan! Minäkin odotan Siriä, kunhan nyt saisin nämä pakolliset jutut ensin alta pois..

    Kosmos on minusta ihanan rumankaunis. Jotenkin niin sympaattinen astiasto että oli pakko adoptoida.

    Ja kyllä! Olen aivan Pikkuseikkojen lumoissa, harmi että se loppuu ihan kohta! (onneksi minulla on vielä kaikki muut Shieldsit lukematta!)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...