tiistai 19. huhtikuuta 2011

Kevätsäätä ja huhtihaaste osat 3 ja 4

Taas on aika palata huhtihaasteen kimppuun. Tänään ajattelin päsäyttää kerralla kaikki kymmenen väliltä 11-20 jotta pysyisin tahdissa mukana.

Kuva on otettu huhtikuussa 2008 Hakaniemen torin kulmilla.
 

11 - kirja, jota inhosin

Kuten moni muukin, en nyt vain osannut kääntää tuota alkuperäistä "hate"-termiä vihaksi kun en minä oikeastaan ole koskaan mitään kirjaa vihannut. No, joka tapauksessa. Mietin, että olisiko minun sitten pitänyt laittaa tuo murheenkryynini Tuulen viemää tähän mutta meni jo. Siispä päädyn samaan kuin esimerkiksi P.S. Rakastan kirjoja-blogin Sara eli Joanne Harrisin Sinisilmään. Omistan kaikki Harrisilta käännetyt kirjat ja tämä oli suuri pettymys sillä mielestäni kirja oli hirveä. Lukemisen jälkeen sain tietää, että Harris oli jossain haastattelussa sanonut haluavansa kokeilla kirjoittaa kirjan, jossa ei olisi yhtäkään pidettävää hahmoa. No, mielestäni hän onnistui hyvin sillä minä inhosin tätä kirjaa vaikka sinnittelinkin sen loppuun. 

12 - kirja, jota rakastin mutten enää

Minulle tuli, kuten taas monille muillekin, monia nostalgisia kirjoja mieleen. Esimerkiksi nuoruuteni suurta rakkautta, Eric Knightin Lassie palaa kotiin-kirjaa en ole uskaltanut lukea vaikka se hyllyssä onkin. Mitä jos minun rakas Lassieni ei olekaan hyvä enää? Mietiskelyn jälkeen voisin kuitenkin sanoa tähän kirjasarjan, jota yläasteella ystävien kanssa luimme. Sarja oli nimeltään Ihan oikeesti! ja kirjoilla oli nimiä kuten Iskin parhaan ystäväni poikaystävän ja Kaikki pitää mua tosi helppona. Yläasteikäisille siis jännittäviä, vähän kiellettyjäkin aiheita ja vielä muistaakseni puhekielisesti kirjoitettuja. En nyt sanoisi, että rakastin näitä kirjoja mutta ahmin niitä kyllä vaikka kuinka monta. Veikkaisin, että nykyään pitäisin kirjoja aika kamalina.

13 - suosikkikirjailijasi

Tähän voisi toki vaatia pitkän listan. Ihanat naiset Anna Gavalda, Audrey Niffenegger, Siri Hustvedt. Hienot miehet Paul Auster, Erlend Loe, Douglas Adams. 

Menen silti vastaamaan tämänhetkisellä suurella rakkaudellani Jonathan Carrollilla, jota jaksan hehkuttaa joka välissä. Herra Carroll avasi minulle ovet maagiseen realismiin, sai minut rakastumaan ihaniin ja vähän kamaliinkin hahmoihinsa, jaksaa aina yllättää ja lohduttaa.. Onneksi hyllyssä on vielä muutama lukematon ja muutama on vielä metsästämättä. Mutta kaikki aion hankkia.

14 - suosikkikirjasi suosikkikirjailijaltasi

Valinta on tavallaan vaikea, ja ei sittenkään. Carrollin esikoisteos Naurujen maa (Land of Laughs) on minulle rakkain, koska luin sen ensimmäisenä. Mutta suosikkini tällä hetkellä on Sleeping in Flame. Sleeping in Flamessa sukelletaan vähän satuihin, rakastutaan, rakennetaan pieniä kaupunkeja, pelätään, nähdään valoa. Kammottavan ihana kirja.

15 - suosikkimieshahmoni

Vaikeaksi menee. Oi voi. No, minulla on tapana suhtautua hellin tuntein kaikkiin vähän renttumaisiin ja tumpeloihin mieshahmoihin. Ainakin Naurujen maan Thomas, The Gun Sellerin Thomas (!) Lang ja Henry Aikamatkustajan vaimosta ovat tällaisia ihania miehiä joita en vain voi vastustaa. Tai vähän fiksumpi tapaus, nuoruuden idolini (ja vähän edelleen) Sherlock Holmes Arthur Conan Doylen kynästä.

Valitsen tähän kuitenkin tuohon heikkous-mies-joukkooni kuuluvan Edwin de Valun, joka on päähenkilö Will Fergusonin aivan loistavassa OnniTM-opuksessa. OnniTM kertoo elämäntaito-oppaasta, joka oikeasti toimii. Ja sehän on hyvä asia, vai onko? (ja nyt minun on pakko päästä taas lukemaan Onni!)

16 - suosikkinaishahmoni

Ihania naisiakin on aivan liian paljon. Rakas roolimallini Maija Poppanen P.L. Traversin kynästä. Ihana Saxony Naurujen maassa. Aikamatkustajan vaimon urhea, upea Clare. Valitsen tällä kertaa ihanan Maggien novellista Miljoonan taalan tyttö (Million dollar baby) joka on osa samannimistä novellikokoelmaa F.X.Toolen kynäilemänä. Maggie on suosikkinaisiani, johon tutustuin alunperin myös Million Dollar Baby-elokuvassa jossa hienon roolisuorituksen tekee hurmaava Hilary Swank. Maggie on itsepintainen, sitkeä ja sielultaan kaunis nainen.

17 - suosikkilainaus suosikkikirjastasi

Tämäkin on nyt Sleeping in Flamesta. Lause tarttui minuun heti kun sen luin. Vaikka se lainaakin sananlaskua, tämä on mielestäni ihana.
Do you know the German phrase, "You can steal horses with him"? It means a person you can both make love with all night, passionately, then wake up with the next morning and be completely silly. And they never make you embarrassed or self-conscious about anything you do.

Tästä kohdasta myös alkaa hieno dialogi Marisin ja Walkerin, Sleeping in Flamen eräiden päähenkilöiden, välillä mutta en nyt viitsi kopioida sitä tänne kokonaan koska se pitää löytää.

18 - Kirja, joka tuotti pettymyksen

Täytyy sanoa tähän Audrey Niffeneggerin Hänen varjonsa tarina, josta olen kirjoittanut tänne blogiinkin. Ei siinä mitään vikaa ollut, sinänsä, mutta ihanan Aikamatkustajan vaimon jälkeen olin vähän pettynyt. Ennakko-odotuksista tässä lähinnä oli kyse. Toisaalta, kirjassa oli myös pari juttua jotka eivät olleet niin minun makuuni joten eiköhän tämä ole ihan oikeutetulla paikallaan tässä. 

19 - suosikkisi elokuvaksi muunnetuista kirjoista

Ensimmäisenä tuli mieleen Michael Cunninghamin Tunnit-kirjaan perustuva samanniminen elokuva. En ihan rehellisesti muista kumman tein ensin, luin vai näin, mutta olin molemmista todella vaikuttunut. Olen jopa kirjoittanut elokuvakurssille esseen vertailusta yhdestä kohtauksesta kirjassa ja elokuvassa.

On myös mainittava elokuva Million dollar baby, joka perustuu tosiaan F.X. Toolen novellikokoelmaan. Hienoa tässä kirjasta elokuvaksi siirrossa on se, että päätarina on otettu novellista Miljoonan taalan tyttö ja osa muista hahmoista sekä muutama sivujuoni ja piirre muista novelleista. Voi sitä riemua, kun oli nähnyt elokuvan, luki kokoelman, ja katsoi sitten elokuvan uudestaan ja huomasi miten hienoista palasista se oli koottu (kiitos tästä Clint! <3 )
Muita ihania kirja/elokuva-pareja ovat Ylpeys ja ennakkoluulo (tai no, tarkoitan sitä IHANAA BBC-versiota) sekä Bridget Jonesin päiväkirja (sekä kirja että elokuva ovat minulle lohdullisia ystäviä). On niitä muitakin mutta näillä tänään.

20 - suosikkini romanssikirjoista

Hmhm. Mainitsin jo sekä Bridgetin että Ylpeyden ja ennakkoluulon joten yritänpä keksiä jotain muuta ihanaa. Viimeksi olen lukenut varmaankin Belinda Jonesin California Clubin. Tai se on ainakin jäänyt mieleeni. Ihanan kevyt, lempeä, hyväntuulinen ja sopivan kiemurainen romanssisekamelska, täydellinen loma- tai rentoutumiskirja. Näitä käyn aina välillä englanninkieliseltä puolelta kirjastossa arpomassa, ihan vaan rentoutukseksi ja mielihyväksi. Kevyt kirjallisuus kunniaan!

***

Pian on myös lopussa ihana Carol Shieldsin Pikkuseikkoja.  Sen jälkeen on uppouduttava hetkeksi tenttikirjoihin, mutta toisaalta ihan hauskaa. Kasveja ja lintuja ja muita jalallisia ja jalattomia. Monta. Kyllä se siitä. Jostain syystä muistan tällä hetkellä vain, että tavi on latinaksi Anas crecca.

Niin ja tänään julkaistiin myös virallinen arvosteluni Kvanttivarkaasta verkkolehti Luovassa. Suosittelen tutustumaan lehteen muutenkin, hyvä sisältö ja hienot sivut!

Aurinkoista viikkoa kaikille!

6 kommenttia:

 1. Onnea tenttiin!

  terveisin "rimaa hipoen läpi joskus yli 20 vuotta sitten" ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Erja :) Niihin on onneksi vielä pari viikkoa..

  VastaaPoista
 3. Hakaniemen torilla säkenöi kevät, ihan selvästi!

  Tässä postauksessasi on paljon tarttumapintaa. Kirjapettymyksen suhteen olen samoilla linjoilla. Hänen varjonsa tarina on kelvollinen, ihan hyväkin kirja, mutta Aikamatkustajan jälkeen se oli lukupettymys. Innolla silti odotan Niffeneggerin seuraavaa teosta.

  Tunnit, Bridget Jones ja Ylpeys ja ennakkoluulo (nimenomaan BBC:n versio) ovat omiakin suosikkejani kirja/elokuva-yhtälössä.

  Jonathan Carrolia en ole (vielä) lukenut, nyt kyllä kiinnostuin. :)

  VastaaPoista
 4. Katja: Minäkään en missään nimessä heittänyt pyyhettä kehään Niffeneggerin suhteen vaan odotan todella mitä häneltä seuraavaksi tulee.

  Ja hiphei, kyllä, Jonathan Carrollia, sitä, kokeile! :)

  VastaaPoista
 5. Onnea julkaistusta kritiikistä! Hyvä Linttu!

  Olen lukenut Niffeneggeriltä vain yhden teoksen, josta lähemmin tulevassa sarjakuvasuositus-postauksessa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Hanna! (no, se oli kyllä pyydetty juttu mutta olen silti aika tyytyväinen :)

  Niffenegger-juttuasi odotellen!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...