perjantai 11. joulukuuta 2015

Ulf Tengbom: Roald Amundsen, jääkenttien lentävä kotka


Kuinka sitä voisikaan vastustaa teosta, joka on julkaistu sarjassa Miehiä ja miesten tekoja? No ei mitenkään, joten varasinpa kirjastosta Ulf Tengbomin teoksen Roald Amundsen, jääkenttien lentävä kotka. Onneksi on olemassa Pasilan kirjavarasto, joka säilyttää tätäkin mestariteosta.

Kansi ja nimi eivät pettäneet. Amundsenin kanssa seikkaillaan kirjassa niin Pohjois- kuin Etelänavalla käyttäen kulkuvälineinä suksia, rekiä, pienlentokoneita, veneitä ja jopa zeppeliiniä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää myrskyjen ja jääkarhujen yllättäessä, mutta onneksi tutkija Amundsen on rehti ja rohkea mies jonka johdolla kaikesta selvitään kutakuinkin ehjin nahoin. Teos muistuttaakin enemmän seikkailuromaania kuin elämäkertaa, sillä Tengbom kertoo tapahtumista värikkään vauhdikkaasti ja Amundsenia varauksetta ihannoiden. Kaiken totuudenperäisyydestä en ole aivan varma ja kovin tarkkaa elämäkerrallista informaatiota tästä teoksesta ei saa. Jännittävät tutkimusmatkat käydään joka tapauksessa läpi kaikkine sudenkuoppineen.

Oletettavasti jo Tengbomin alkuteksti on ollut pompöösiä, mutta täytyypä tässä kuitenkin kehua Elli Auhdon suomennosta. Tarina vie muassaan heti jännittävistä alkuhetkistä alkaen. Välillä kyllä vähän huvitti tämä Amundsenin lyömätön erinomaisuus, mutta kaiken kaikkiaan viihdyin tutkimusretkikuntien parissa erinomaisesti. Suosittelen lämpimästi ja aion tässä samalla selvitellä että mitäs muita loistoteoksia tässä Miehiä ja miesten tekoja -sarjassa on julkaistu.

HelMet-haasteesta kuittaan tällä kohdan kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella. Myönnetään, että olin jo päättänyt lukea kirjan Amundsenista, mutta tämä elämäkertaversio oli valittava ihan vain kannen (ja sarjan nimen perusteella) vaikka laadusta ei ollutkaan varmuutta. Lisäksi osallistun tällä elämäkertahaasteen viimeiseen minihaasteeseen, jossa piti lukea norjalainen ja kotimainen elämäkerta.

Ulf Tengbom: Roald Amundsen, jääkenttien lentävä kotka (Nordens flygande örn: en berättelse om Roald Amundsen, 1945)
Kustannus Oy Mantere, 1947. 173 s.
Suomentanut: Elli Auhto
Kansi:?

4 kommenttia:

 1. Minä varasin tämän kirjastosta heti kun toisaalla kirjasta kerroit. :) Jotenkin niin hassu tuo sarjan nimikin, suloinen suorastaan. Yritän ehtiä lukea tämän siihen elämäkertahaasteen minihaasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, loistavaa Maija! Toivottavasti tykkäät kirjasta, minusta tämä oli oikein mainio ja suloinenkin, nopealukuinen myös.

   Poista
 2. Voi miehiä ja miesten tekoja! Munkin on pakko lukea tää jossain vaiheessa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...