sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Mili Kaikkonen: Vaiheessa


Suhtaudun lähtökohtaisesti pienellä varauksella teoksiin, joissa puhutaan henkisyydestä ja henkisestä kasvusta. Mili Kaikkosen Vaiheessa-teokseen (Basam Books, 2015) sain kuitenkin niin luotettavat suositukset, että kävin hankkimassa sen keväällä itselleni vähintäänkin kryptiseltä näyttävien teosten seasta kirjakaupasta. Ilokseni teos pääsi näin joululomalla yllättämään, sillä heti alussa hommaan lähdetään sarkastisella otteella ja jonkinlainen sallivuus matkaa tekstissä koko ajan mukana.

Teoksessaan Kaikkonen käsittelee oman henkisen polkunsa kulkemisen kautta henkisyyden ympärille muodostuneita myyttejä ja ilmiöitä. Arvostin kovasti sitä, että Kaikkonen ei yleistä vaan kertoo asioista omista näkökohdistaan ja antaa tilaa olla hänen kanssaan myös eri mieltä. Henkisyyttä on monenlaista ja siitä voidaan myös puhua eri nimillä ihmisen omasta katsantokannasta riippuen. Teoksen alaotsikkona on Elämä henkisenä harjoituksena ja Kaikkonen kirjoittaakin paljon siitä, miten elämän voi itsessään ottaa harjoitteena sen sijaan että sen päälle liimaa kaikenlaista muuta ihan vain oman minäkuvan kiillottamiseksi. Harjoitus-sana otsikossa ei silti tarkoita sitä, että tässä teoksessa olisi varsinaisia harjoitteita ja se oli minusta mukavaa, nyt ei tullut suorituspaineita.

Tekstillisesti Vaiheessa on miellyttävän nopealukuinen ja selkeä. Paikoin esimerkkien kanssa lähdetään aika pitkille sivupoluille, mutta hyvin sieltä löydettiin joka kerralla takaisin. Arvostin myös tekstin omakohtaisuutta ja sitä, että näistä omista kokemuksista ei ainakaan omaan korvaani tullut glorifioituja selviytymistarinoita vaan ihan tavallisia juttuja, elämää.

Vaiheessa pääsi yllättämään positiivisesti ja samalla vähän näpäytti myös terveesti omia ajattelumalleja, itse kun vähän tuhisin että mitäköhän tuollainen intuitiiviseksi näkijäksi itseään tituleeraava ihminen puuhaa. Näköjään varsin järkeviä juttuja, ainakin tämän kirjan perusteella. Omia näkökohtiaan kannattaa laajentaa ja jäi tästä paljon hyvää ajattelun aihettakin, kiitos.

Luin teoksen HelMet-haasteen kohtaan elämäntaito- tai self-help-kirja.

Mili Kaikkonen: Vaiheessa - Elämä henkisenä harjoituksena
Basam Books, 2015. 136 s.
Kannen kuva: Mitro Härkönen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...