sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Lavalta: Pysy hengissä vielä tämä päivä (Kansallisteatteri)

Kuva: Jouko Siro/Kansallisteatteri

Pysy hengissä vielä tämä päivä oli yksi niistä tämän syksyn esityksistä, jotka ehdottomasti halusin nähdä. Kansallisteatterin ja IRTI-ryhmän yhteistyössä toteuttama projekti käsittelee mielenterveyspalveluiden tilaa Suomessa, sitä miten rahoituksen vähentämisestä kärsivät niin potilaat kuin henkilökuntakin. Sitä, että tämänhetkisten tilastojen mukaan noin 40% suomalaisista on jonkinlainen mielenterveysongelma. Onko sinulla jo diagnoosi? kysyy jo näytelmän mainoskin.

Kun tällaista esitystä katsoo oltuaan ensin viisi päivää matkalla ja tultuaan samana päivänä koneella takaisin Suomeen, on takki melkoisen tyhjä. Olen silti tyytyväinen, että menin katsomaan. Pysy hengissä vielä tämä päivä puhuu tärkeästä asiasta monipuolisesti ja asiallisesti käyttäen absurdia huumoria tehokeinonaan. Esitys ravistelee, puhuttelee ja saa toivomaan, että joku jolla on asian suhteen vääntövoimaa näkisi tämän.

Modesty (Jessica Grabowsky) on juuri kirjoittanut ylioppilaaksi ja pyrkii yliopistoon. Yhtäkkiä henki ei enää kulje, hissin jumittuessa paniikkikohtaus iskee, elokuvateatteriinkaan ei voi mennä. Sairaalasta sanotaan, että ihan hyvältähän sä näytät, koita vähän nukkua, ota tuosta unilääkkeitä. Mitä tapahtuu, jos sairaus ei lähdekään pois? Miksi kukaan ei voi kertoa, minä päivänä kaikki tuntuisi paremmalta?

On myös äiti, joka on huolesta suunniltaan ja pelkää. Lääkäreitä, jotka eivät saa unta ja joutuvat lähettämään kotiin sen joka tänään voi parhaiten. Sairaanhoitajia, joilla ei ole jaksamista tai vastauksia kysymyksiin. Muita potilaita, jotka valitsevat mieluummin pillerit kuin siteen. Innovaattoreita, jotka haluavat ennaltaehkäistä sairautta. Perheitä, joissa voidaan huonosti. Sanoja, joita ei osata ja uskalleta lausua.

Kuva: Jouko Siro/Kansallisteatteri

Vaikka koko näyttelijäkaarti tekee mainiota työtä nousi itselleni eniten esiin Harri Nousiainen lukuisine roolineen. Astmaattisesta nuorukaisesta siirrytään hienosti lasittuneella katseella tuijottavaan lääkäriin ja hämmentyneeseen potilaaseen. Seppo Pääkkönen puolestaan esittää vakuuttavasti niin väsynyttä lääkäriä kuin hämmentynyttä aviomiestäkin. Harriet Abrahamsson on uskottava äiti ja käsittämätön sairaanhoitaja. Kirsti Kuosmanen tekee hienon työn sairaanhoitaja Eevana, joka kaipaa oikeita ratkaisuja.

Pysy hengissä vielä tämä päivä herättänee jokaisessa katsojassa jonkinlaisen tunnetilan. Moni on varmasti itse kuullut lääkärin sanovan että liikunta on hei sitten tosi tärkeetä ja onhan se nyt terveellisempääkin käyttää portaita tai nähnyt läheisen, perheenjäsenen tai ystävän, kamppailevan samojen ongelmien kanssa. Näytelmä on hieno puheenvuoro mielenterveyspalvelujen tärkeydestä, tai ehkä kuitenkin siitä kuinka tärkeää on kuunnella.

Lähtökohtaisesti liput on myyty esityskaudelta loppuun, mutta peruutuksia kannattaa ehdottomasti kysellä Kansallisteatterilta.

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...