sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Virve Sammalkorpi: Paflagonian perilliset - Iax Agolaskyn päiväkirjan säästyneet sivut


Tuntuu hieman höperöltä kirjoittaa kirjasta, jonka olen lukenut helmikuussa, mutta koska alkuteoskin on sirpaleisuudessaan vajavainen niin ehkä tämä hyväksytään. Virve Sammalkorven Paflagonian perilliset - Iax Agolaskyn päiväkirjan säästyneet sivut koostuu nimittäin Agolaskyn parhaimmillaankin hajanaisista päiväkirjamerkinnöistä, jotka on kirjoitettu Luoteis-Venäjälle sijoittuneen tutkimusretken aikana.

Iax Agolasky matkaa 1800-luvun alussa muun retkikunnan kanssa Luoteis-Venäjälle Karjalan metsiin. Tavoitteena on etsiä metsäkansa ja he löytyvätkin, mutta heidän ulkonäkönsä hämmentää tutkijoita. Monilla on eläimellisiä piirteitä tai erityistaitoja ja kaiken lisäksi he tuntuvat olevan kovin nuoria. Agolasky yrittää saada kontaktia lapsiin käsittäessään heidän inhimillisyytensä, kun muu retkikunta tuntuu suunnittelevan lapsijoukon varalle raadollisempia tulevaisuudennäkymiä. Metsän keskellä mielipiteet ja lopulta retkikunnan väliset suhteet kärjistyvät dramaattisesti.

Jonkinlainen pahaenteisyys leijaili jatkuvasti kerronnan yllä ja sai olon hieman levottomaksi. Epätietoisuus väliin jääneistä merkinnöistä hämmentää ja jatkuva väkivallan tai vääryyksien uhka kutkuttelee aivan tietoisuuden rajamailla. Toisaalta teosta on miellyttävä lukea. Päiväkirjamerkinnät tuntuvat aidoilta, vaikka fantasian elementit ovatkin vahvasti läsnä. Melkein tekee mieli selvittää, onko tutkimusretkikunta todella ollut olemassa.

Sammalkorven teos palkittiin viime vuonna Savonia-palkinnolla eikä varmasti syyttä. Teos on kiinnostavasti kirjoitettu ja se on se hajanaisuudestaan huolimatta ehjä ja kiehtova kokonaisuus.

HelMet-haasteesta ruksittakoon toisen taideteoksen inspiroima kirja, sillä kirja perustuu Pekka Nikruksen häkellyttäviin taidevalokuviin ja alkuperäisideaan.

Myös Tuijata tarttui ja ihastui teokseen Savonia-palkinnon innostamana, Taikakirjaimet-blogissa teosta kuvataan kotimaiseksi hiljaiseksi helmeksi.


Virve Sammalkorpi: Paflagonian perilliset - Iax Agolaskyn päiväkirjan säästyneet sivut
Karisto, 2016. 137 s.

1 kommentti:

  1. Tämä on jäänyt kyllä vahvasti mieleen, juuri tuo pahaenteisyys ja ristiriidat kiehtoivat lukiessa. Hieno pieni romaani, jonka aihepiiri ei ihmisyydessä vanhene.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...