perjantai 22. syyskuuta 2017

Sarah Knight: The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k


En enää muista kenen toverin Instagram-kuvista bongasin Sarah Knightin The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k -kannen, mutta nimi oli sen verran raflaava että naputtelin jälleen kerran varausta menemään Taskukirjaston kautta (se on muuten mahtava appi, suosittelen kaikille HelMet-kirjaston käyttäjille jos ette sitä vielä käytä). Vapaasti käännettynä teoksen alaotsikko lupaa ohjeet siihen, kuinka voi lopettaa kalliin ajan käyttämisen sellaisiin ihmisiin, joista et pidä, tehden asioita, joita et halua tehdä. Simmottis.

Jos teoksen nimi kuulostaa tutulta niin se tosiaan juontaa juurensa Marie Kondon hittiteokseen KonMari: Siivouksen elämänmullistava taika. Itse asiassa ajattelin tätä kirjastosta varatessani, että kyseessä saattaa olla jonkinlainen parodiakirja, mutta onneksi olin ainakin osittain väärässä. Vaikka teos siis virallisesti määritellään parodiaksi ja Knight käyttää järisyttävän monta kertaa sanaa fuck, on kirjassa paljon hyvää asiaa.

Itse kuulun siihen ihmisryhmään, joka jauhaa ja vatvoo asioita miljoonaan kertaan ja stressaa sellaisia asioita, joille ei edes voi mitään. Knight tarjoaa työkaluja ylimääräisten fuckien karsimiseen. Ja kyllä, käytän nyt tässä sanaa fuck, sillä edes facebook-piirissäni ei onnistuttu keksimään järkevää lyhyttä käännöstä tälle termille. Joka tapauksessa ihmisellä on Knightin mukaan tietty määrä fuckeja käytettävissään ja ihan oman jaksamisen ja mielenterveyden vuoksi olisi järkevää miettiä mihin ne käyttää. Kannattaako esimerkiksi stressata viikkokausia juhlista, joihin ei oikeastaan haluaisi mennä, tai siitä mitä työkaveri nyt sattuu sinusta arkielossaan ajattelemaan?

Pointtina ei kuitenkaan ole haistattaa kaikelle turhalle pitkiä, vaan Knight painottaa paljon myös sitä kuinka on tärkeää olla kohtelias ja ystävällinen.

Nyt kirjoittaessa täytyy myöntää, että tämänhetkisessä univajeessa paljon Knightin opeista ja kirjan detaljeista on päässyt jo unohtuaan. En myöskään ehtinyt tehdä kirjan harjoituksia, eli omien "fuck-listojen" laatimista ja niiden karsimista, laina-ajan loppuessa ja oikeastaan porhaltaessa kovaa vauhtia ohi. Todettakoon kuitenkin, että se ajatus mikä tästä mieleen jäi tuntuu hyödylliseltä. Ei olisi lainkaan pöllömpää laittaa omia prioriteettejaan oikeasti mielekkääseen järjestykseen ja päästää irti sellaisista stressin aiheista, jotka vievät ihan turhaan omaa energiaa ja joista luopuminen tuskin vaikuttaisi suurimmassa osassa tapauksista kehenkään negatiiivisesti.

Ei siis yhtään pöllömpi self-help-kirja tämä, saattaapi olla jopa sellainen joka loppupeleissä tuo enemmän iloa omaan eloon kuin tuo konmaritus. Oli miten oli, taidan jatkaa Kondon ja Knightin oppien parissa sopivasti karsien ja peukutan tietyssä määrin molempia teoksia. Ja jos tuntuu, että fuck-budjettiisi ei nyt mahdu kokonaisen kirjan lukeminen, niin lue vaikka tämä Michelle Ruizin juttu kirjasta, se tiivistää asian aika hyvin.

HelMet-lukuhaasteessa kuittaan tällä kohdan kirja, joka tekee sinulle hyvää.

Sarah Knight: The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k
Quercus Publishing, 2015/2016. 224 s.

17 kommenttia:

 1. Kuuntelin tätä äänikirjana, ja täytyypä sanoa, että aluksi kirjan otsikko oli tosiaan joo raflaava ja mielenkiintoinen, naurattikin jopa, mutta kun sitä fuckin hokemista kuuntelee tarpeeksi, niin itse asia alkaa vähän lipsua korvista ohi. Se on sääli, koska tämmöiselle opukselle oisi mullakin käyttöä. :D Ehkä tää menisi tekstiformaatissa paremmin..? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstiformaatissa nuo fuckit pystyy mun mielestä paremmin skippailemaan eikä niihin kiinnitä lopulta niin paljon huomiota, äänikirjana ehkä särähtää korvaan enemmän? :)

   Poista
 2. Liiallinen stressaaminen ei toki ole hyväksi. Ihmiset, jotka levittävät ympärilleen pelkkää negatiivista energiaa, pitäisi osata jättää omaan arvoonsa. Heidän puheidensa stressaaminen on ihan turhaa.

  En ole ihan varma, voiko elämästä karsia kaiken ikävän pois. Silläkin on oma paikkansa ja tarkoituksensa. Välillä on pakko tehdä ikäviäkin asioita, vaikka ei haluaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta, Katriina. Toisaalta ikävätkin asiat voivat olla niitä tärkeitä ja tarpeellisia ja silloin välittämisen arvoisia, tässä ehkä tavoitteena että saisi pois sitä ylimääräistä kuormitusta kuten stressaamista toisten puheista.

   Poista
 3. Voi jösses, just jotain tällaista tarvitsisin vaihteeksi taas... Nytkin olen pyöritellyt mielessä yhtä ihan naurettavaa juttua päivätolkulla, enkä tunnu millään pääsevän siitä yli, vaikka se on to-del-la-kin ihan not giving a fuck -osastoa.

  Olen kyllä samaa mieltä kuin Katriina siitä, että ikäviäkin asioita elämässä tarvitaan omalla tavallaan. Mutta jos nyt voisi edes ne aivan turhat asiat osata heittää huis hittoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Mä olen stressannut yhtä aivan turhaa juttua jo varmaan vuoden, asiaa jota se toinen ihminen ei varmaan edes enää muista. Ja joo, ei elämä voi olla pelkkää kivaa, mutta just tuo turhan märehtiminen, siitä kun pääsis!

   Poista
 4. Jjjep, märehtijä ilmoittautuu.
  Tosin olen myös allerginen self-help-opuksille. Jokin Konmari, hrrrrrgh, en mene edes lähelle, delaisin v'tutukseen tai nauruun.

  Pitää punnita, kumpi painaisi enemmän vaakakupissa, ehkä livahtaa kirjamessuilla selaamaan ja arvioida, how many fucks I should give.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua lähinnä nauratti KonMari, tavallaan hiffaan siinä jonkun järkevän pohjavireen mutta en jotenkin päässyt siihen "rullaa sukkasi ja kiitä niitä" -meininkiin mukaan. Aika hyvä tuo selailuidis, jos tuntuu että idgaf niin sitten voinee todeta olevansa jo kirjan oppien tiellä ja voi jättää väliin.

   Poista
 5. Se oli ehkä mun insta :)

  Mulla jäi tämä kesken aika alkuvaiheessa. Aluksi tykkäsin kovasti, mutta sitten alkoi tuntua kauhean kylmältä ja epäminulta opetella, ettei välittäis niin kauheasti. Sun kirjoituksen perusteella kuulostaa, että olisin kuitenkin tosi paljon tämän kirjan tarpeessa, joten pitää ehkä antaa uusi yritys. Multa kuluu ihan liian iso osa aivokapasiteetista murehtimiseen nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan muuten olikin!

   Joo, itsekin olen sitä mieltä että ihan kaikkea sitä en pystyisi karsimaan mitä Knight ehdottaa, mutta onneksi näistä kirjoista voi poimia ne itselle sopivat jutut käyttöön ja jättää muut pois.

   Poista
 6. Minä tarvitsisin jotain tällaista, kun osaan noita stressinaiheita kerätä ihan rutiinilla. Tosin kuulun siihen ihmisryhmään, jotka eivät kovin montaa fuckia jaksa kuunnella peräkkäin. (Ihan tarpeeksi saa vahtia teinien kielenkäyttöä kotonakin - tarvii enää kirjoista lukea..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeen olisi siis saada kirjasta joku sensuroitu versio? :D

   Poista
 7. Lähtiköhän edellinen kommenttini bitteihin vai tuliko sulle vaillinaisena vahingossa, sori?

  Piti sanomani, että kirjalla on loistava nimi ja tämä kuulostaa mulle sopivalta kirjalta. Jonkinlainen henkisen kuonan konmaritus on minulla ollut viimeaikoina työn alla ja tästä saisi siihen varmasti lisäboostia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti meni bitteihin, höh! Mutta ei siis tarvi soritella. :)

   Ah, henkinen kuona, loistava termi.

   Poista
 8. Olisikohan nyt niin onnellisesti, että minun iässäni fuck-varasto on jo käytetty, koska aika harvoin (enää) tulee eteen tilanteita, ihmisiä tai asioita, jotka stressaisivat tai raivostuttaisivat fuckiin asti. Paitsi viime viikolla kun... ja nyt tämä iPadin automaattikorjaus ... ja .... Pitäiskö lukea tämä kirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä Airi fuckia käytetään aika lempeässä merkityksessä eli myös ne tärkeät asiat on worth the fuck eli ei ole tarvetta mennä sinne raivoon ja stressiin asti. Mutta kirja on perusajatukseltaan mainio, kantsii kokeilla! On muuten tulossa suomeksi keväällä.

   Poista
 9. Kiitos Taskukirjastovinkistä! Vaikuttaa toosi-toosi paljon helpompikäyttöiseltä kuin selaimen-kautta-Helmetiin -proseduuri.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...