lauantai 16. joulukuuta 2017

A.W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat


Minulla ei ole oikeastaan minkäänlaista ennakkosuhdetta A.W. Yrjänään. Tiedän toki CMX:n, mutta en varmaan osaisi nimetä yhtään yhtyeen kappaletta. Noloa. Seikkailukirjoihin minulla sen sijaan on hyvin lämmin suhde, sillä teinikesinä ahmin Jules Vernejä ja kukapa nyt ei muutenkaan pitäisi kunnon seikkailusta? Näistä lähtökohdista suuntasin siis tutustumaan Yrjänän esikoisromaaniin Joonaanmäen valaat.

Joonaanmäki on lähes meidän maailmassamme sijaitseva saari Porvoon edustalla ja siellä asuvat Johannes, Inkeri ja muutama muukin hieman erikoinen ihminen. Elo saarella sujuu omalla painollaan, on iltajuhlia ja meren tuijottelua, kunnes ne viimeisetkin normaaliuden rippeet hylätään. Tarinaan ilmestyy laulavia valaita, salaperäisiä kontteja, vaihtoehtohistoriaa ja kellarista löytyviä salaisuuksia. Paljon tästä ei tohdi paljastaakaan, jotta ei pilaisi yllätyksiä, mutta aikamoiseen seikkailuun teoksessa joka tapauksessa joudutaan. Itse hihkuin lukemattomia kertoja kaikille viittauksille ja löytämilleni tuttuuksille. Tämä jos jokin on esikuvilleen nöyrästi kumartava, mutta silti omilleen sinkoava seikkailuromaani.

Tarinan lumoa lisäävät teokseen lisätyt raaputekuvat, aivan kuin Vernen kirjojen kansista. Kirja on myös taitettu jännittävästi. Sivuilla on kiekuraiset kehykset ja teksti on tasattu voimakkaasti vasemmalle niin, että rivit ovat epätasaiset. Tämä tasaus häiritsi minua ensin tavattomasti, mutta pian huomasin epätasaisuuden antavan lukemiselle miellyttävän rytmiikan. Kirja tuntui hupenevan käsissä aivan liian nopeasti.

Joonaanmäen valaat on fantastinen romaani, joka haastaa uskomaan asioihin jossain todellisuuden reunoilla, taipuvaan aikaan ja vain osittain olemassa oleviin matemaattisiin kirahveihin. Nautin tästä teoksesta häpeilemättömän paljon.

Eniten minua kiinnostaa tie -blogissa paljastetaan kirjasta ihastellen vähän lisää muttei siltikään ehkä liikoja.

Kuittaan kirjalla Helmet-haasteen kohdan jonkun muun alan ammattilaisena tunnetun ihmisen kirjoittama kirja.

A.W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat
Johnny Kniga, 2017. 232 s.

10 kommenttia:

 1. Minulla on Joonaanmäen valaat parhaillaan sänkylukemisena. Tähän asti kirja on vakuuttanut täysin. Olenkin miettinyt, että tällaisia kirjoja pitäisi olla enemmänkin. Hieno kirja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas ihana kuulla, Mannilainen! Sopii erinomaisesti sänkylukemiseksi tämä.

   Poista
 2. Olen tästä juuri itsekin kirjoittamassa, mutta uskaltauduin lukemaan juttusi. Minä aloin lukemaan tätä ensin 8-vuotiaalle pojalleni, joka piti Jules Vernen Kapteeni Nemosta. Sain käsityksen Yrjänän omista puheista, että kirja sopii kaikenikäisille. Ensin lukemisesta ei meinannut tulla mitään, kun poika koko ajan keskeytti ja kyseli mitä mikäkin sana tarkoittaa. Sovittiin, ettei kaikkea tarvitse ymmärtää :) Sitten aloin epäröimään kun vastaan tulikin epämääräisiä natseja, varsinkin se yksi löytynyt kirje meni aika synkän puolelle. Sovittiin, että poika lukee kirjan itse loppuun joskus isompana. Itse luin loppuun ja nautinkin kirjan huimista seikkailuista ja mielikuvituksellisesta maailmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas kiva kuulla, Tiina, harmittelin jo kun en oikein löytänyt tästä muiden juttuja. Kahdeksanvuotiaalle tämä voi kyllä olla aika hurja, vaikka olivathan ne Vernetkin aika hurjia jos en ihan väärin muista. Toivottavasti poika tarttuu kirjaan myöhemmin ja nauttii lukemastaan!

   Poista
 3. Odottelen tätä luettavaksi mieheltäni, jolla kirja on parhaillaan kesken. Jo kirjan ulkoasu on sellainen, että se vie ajatukset hyvällä tavalla vanhoihin kunnon seikkailutarinoihin. Ja Yrjänän esiintyminen messuilla oll lumoavaa. Odotan innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrjänä oli messuilla todella kiinnostava puhuja, esintymisen lahja selvästi. Toivottavasti mies lukee kirjan nopeasti.

   Poista
 4. Pidän CMX:n musiikista ja Yrjänän sanoitukset ovat upeita. En tiennyt, että hän on kirjoittanut kirjankin, vaan nyt tiedän. Ilmeisesti kirja ei ihan suoranaisesti ole lastenkirja (?), joten kenties voisin kuvitella tämän lukevani (tai ainakin voisin selata sitten kirjastossa, kun pääsen suomalaisen kirjaston äärelle). En pääsääntöisesti ole kiinnostunut lapsille tai nuorille suunnatuista kirjoista, koska intressini ovat toisaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole lastenkirja tämä, Elegia, vaikka sopisi tämä teos varmasti nuorillekin. Ihan on raffia meininkiä, suosittelen kokeilemaan!

   Poista
 5. Kuuntelin Yrjänää mielenkiinnolla kirjamessuilla. Kirja vaikutti ihan hyvältä, mutta valitettavasti ne loppuivat, kun ehdin bloggaajille tarkoitetun kirjapinon äärelle. Ehkä pitäisi jossain vaiheessa etsiä kirjastosta.

  VastaaPoista
 6. Uskaltaako ollenkaan tunnustaa, että A.W.Yrjänä ei ole minulle ollenkaan tuttu. Huomasin Kirjamessujen aikaan kuhinaa tämän nimen ympärillä, jotkut olivat kovin innoissaan mahdollisuudesta tavata hänet. Ilmeisesti joku jo pyörittää silmiään, jos kerron, etten edes tiedä, mikä CMX on. No, Jules Vernen tiedän ja kiinnostavaa tässä valaskirjassa olisikin löytää mainitsemiasi kytköksiä muihin teoksiin. Mutta mielikuvitukselliset seikkailut eivät taida nyt päästä listalleni, ei ainakaan ennen kuin palaan Eka Kurniawanin johdattamalta retkeltä Indonesiaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...