lauantai 7. helmikuuta 2015

Lavalta: Tyttö tulossa (KokoTeatteri)

Hazel (Katja Joutsijoki) ja Daniel (Eetu Alppi) riitelevät. Kuva: Jaakko Vuorenmaa

KokoTeatterin kevään ensimmäisenä ensi-iltana nähdään irlantilaisen Nancy Harrisin näytelmä Tyttö tulossa. Muutaman vuoden vanha näytelmä on ilmeisesti ollut maailmalla varsin suosittu ja se esitetään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Viimeisestä Koko-käynnistäni on jo hetki, joten oli hauska pelata Hämeenkadun tiloihin katsastamaan uuden esityksen ensi-iltaa.

Hazel (Katja Joutsijoki) kipuilee tulevan äitiydensä kanssa. Ura lakinaisena on vaihtunut yritykseen maahantuoda oliiviöljyä, mutta tekemistä tuntuu silti olevan liian paljon. Suhde 8-vuotiaaseen Daniel-poikaan (Eetu Alppi / Miku Yli-Tepsa) on myös jännittynyt, sillä poika tuntuu arvaamattomalta eikä aviomies (Sesa Lehto) vaikuta ymmärtävän. Vapaaehtoistöissä Haitissa toimiva plastiikkakirurgi-isä päättää joka tapauksessa yllättää vaimonsa palkkaamalla lapsenhoitajaksi irlantilaisen Annien (Nelly Hristsova).

Hazelille yllättäen saapunut apu ei tunnu luontevalta. Kotiäitiä lähinnä häiritsee kolmikymppisen lastenhoitajan ilmestyminen, etenkin kun poika ja aviomies tuntuvat uuteen tulokkaaseen tavattoman ihastuneilta. Lähinnä kaupunkiasunnon keittiössä tapahtuva näytelmä pelaa perheen sisäisillä valtasuhteilla, vanhemmuuden vaikeudella ja salaisuuksilla, joita jokaisella on omansa. Kahden ja puolen tunnin mittainen näytelmä vie mukanaan psykologiseen trilleriin, joka pitää jännitystä yllä tavattoman hienosti ja kuumottavasti.

Richard (Sesa Lehto) esittelee Annielle (Nelly Hristsova) kuvia Haitista. Kuva: Jaakko Vuorenmaa

Erikoismaininnan tällä kertaa näyttelijöistä saa tällä kertaa perheen Daniel-poikaa näytellyt Eetu Alppi. Nuorella 11-vuotiaalla on homma hallussa ja roolisuoritus ei kalpene ammattilaisten rinnalla. Häiriökäyttäytymisestä syytetty poika poukkoilee aikuisten maailmassa ja Alppi tekee vakuuttavan ja jopa pelottavan roolisuorituksen Danielina.

Tyttö tulossa pysyy hienosti kasassa ja sai ainakin minut arvuuttelemaan mitä seuraavaksi mahtaa tapahtua. Ilahduksekseni päädyin myös huomaamaan, että omat hypoteesini lensivät kerta toisensa kerran roskakoriin ja näytelmä yllättää moneen otteeseen. Anna Veijalainen on ohjannut näyttelijöidensä kanssa taitavan ja painostavan näytelmän.

Esityskausi jatkuu vain maaliskuun loppuun, joten lipuista kiinnostuneiden kannattaa olla ripeitä.

Kiitokset Kokolle kutsuvieraslipusta.

4 kommenttia:

 1. Jee, yritän myös mennä tätä katsomaan jossain vaiheessa ja kirjoituksesi vahvisti sitä, että nähtävä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, Talle! Toivottavasti iskee, kunhan ehdit katsomaan!

   Poista
 2. Blogger kadotti aiemman kommenttini mutta totta tosiaan tämä näytelmä onnistui yllättämään monta kertaa hahmojensa motiivien sun muun suhteen. Tuli taas hyvä muistutus siitä, kuinka alttiita olemme uskomaan kertojana olevaa. Hieno näytelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan Blogger, Pihi nainen! Tosiaan, kertojanäänen vaihtelu ja kerronnan manipuloiva vaikutus oli kyllä huikea. Huhhui. Hienosti ohjattu ja näytelty, kyllä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...