keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta


Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrice –blogista.

Olipa nimittäin jälleen kerran sellainen tempausaihe, että pakkohan se oli lähteä mukaan. Kirjastopalveluja tulee käytettyä viikottain, joskus jopa päivittäin, ja niiden olemassaolo on ollut vankan lukuharrastuksen ylläpitäjä ja innostaja. Kuvassa leijun innoissani lähikirjastoni, viehättävän Tapanilan kirjaston, edustalla.

Tapanilan kirjasto on ollut minulle kotikirjastona teini-ikäisenä asuessani samassa talossa kuin nyt. Pienellä kaupunginosakirjastollamme on lämmin sydän ja vilkas toiminta. Kirjaston tiloissa on erilaisia tilaisuuksia viikottain peli-illoista kirjailijahaastatteluihin ja lainattavat artikkelit ulottuvat kirjoista, musiikista ja elokuvista myös esimerkiksi roskapihteihin. Henkilökunta kirjastossamme on ystävällistä ja mukavaa ja näin koiranomistajana arvostan myös sitä, että myös nelijalkaiset saavat tulla kirjastoon piipahtamaan jos vain osaavat käyttäytyä. Kuvassa istuskeleva Pöly on ollut kirjaston vakiasiakas pennusta asti ja tulee kirjastoon mielellään mukaan.

Vireää kirjastoamme on myös taannoin yritetty lakkauttaa, mutta silloin asiakkaiden toiminnan ansiosta laitos sai pysyä paikallaan. Lakkautusuhat ovat kuitenkin valitettavasti myös nykypäivää, sillä hallitus suunnittelee kuntien kirjastopalvelun järjestämisen lakisääteisen velvollisuuden kumoamista. Helsingissä tilanne ei välttämättä olisi täysin katastrofaalinen, jos osa kirjastoista lakkautettaisiin (mitä en sentään toivo), mutta pienemmissä kunnissa kirjastopalvelujen saatavuus saattaisi hyvinkin vaikuttaa niin lukemiseen kuin tiedon saatavuuteenkin. Pidän siis ehdottomasti peukkua kirjastopalvelujen säilyttämisen puolesta.

Minulla oli ajatuksena käydä fiilistelykäynnillä myös muutamassa muussa rakkaassa kirjastossa, mutta se jäi tällä kertaa aikataulusäätöjen jalkoihin. Tässä kuitenkin sanalliset kiitokset näillä muille:

Tikkurilan kirjasto
Kiitos vireästä lasten- ja nuortenosastosta, jossa oli aina tavattoman ystävällistä henkilökuntaa ja viihtyisä tunnelma, koin että lukuharrastustani todella tuettiin myös kirjaston puolelta. Hevos-, mysteeri- ja fantasiakirjahyllyt tuli aikanaan koluttua läpikotaisin ja täältä olen myös saanut kirjastokorttini. Myöhemmin kirjastossa on tehty esitelmiä ja olipa yksi polttaripäiväni pisteistäkin täällä. Kiitos Tiksi!

Töölön kirjasto
Tällä hetkellä remontissa oleva Töölön kirjasto oli lähikirjastoni asuessani Töölössä. Töölöä haluaisin erityisesti kiittää mukavista lukutiloista ja siitä, että kirjasto suosittelee -hyllyn avulla löysin uudelleen ja rakastuin entistä palavammin kirjailija Jonathan Carrolliin. Kiitos Töölö!

Ison Omenan kirjasto
Lyhyen Espoo-kauteni aikana Iso Omena oli lähikirjastoni. Tässä avarassa kirjastossa tutustuin ensi kertaa varausten itsepalveluhyllyn ihmeellisyyteen, seikkailin hyllyväleissä ja kirjoitin osittain sekä kandidaatin että pro gradu -työni. Kiitos Omppu!

Näiden kirjastojen lisäksi on toki tullut vietettyä aikaa myös monissa muissa kirjastoissa, joista voisi vielä mainita esimerkiksi Rikhardinkadun (upea tunnelma), Malmin (hyvä sarjakuvahylly) ja Kirjaston Kympin (mainiot kirjoitustilat ja musiikki kaupan päälle). Eipä olisi täällä blogissakaan näin laajaa lukemistoa ilman kirjastojen toimintaa.

Siis kiitos kirjastot!

ps. Tähän postaukseen piti tulla joku järkevä kuva, mutta koska poseeraaminen ei ole vahva lajini ja koska oli maanantai-ilta päädyin noin 30 epäonnistuneen kuvan jälkeen toteamaan että "no pitäiskö vaan hypätä". Mies sanoi että hyppää vaan ja tämä oli tulos. Joskus hyppykuvakin onnistuu ekalla!

10 kommenttia:

 1. Mukavia suosikkikirjastoja sinulla! Tiksi on meillekin tuttu ja juuri lastenosastonsa ansiosta. Käyn siis toki siellä yläkerrassakin, mutta lastenosasto on iso, hyvin hoidettu, valikoimiltaan laaja - sinne omani tahtovat, jos saavat valita kirjaston. (Keravakin käy, se on meitä lähempänä.)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä maku siis lapsillasi, Katja! Yläkertakin on Tiksissä kiva, mutta jotain ihanaa siinä lastenosastossa vaan on.

   Poista
 2. Haha ihana kuva! Ja hyvä postaus. Kiitos, että olet mukana tässä! :)

  VastaaPoista
 3. Tuo kuva on hauska! Tarkistin muuten, että meidänkin kirjastosta saa lainata roskispihtejä. :D Töölön kirjasto oli minunkin kotikirjastoni Meilahdessa asuessani ja tuo Rikhardinkadun kirjasto tuli tutuksi, kun asustin Ullanlinnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kia! Roskapihdit ovat kyllä mainio lisä kirjaston valikoimaan, meillä on nyt tosiaan yhdet lainassa ja hyvät ovat.

   Poista
 4. Mukavan näköinen kirjasto, ja kävijät :-) Fiilistely- ja tutustumiskäyntipaikkoja riittäisi pelkästään pk-seudulla pitkäksi aikaa, esim. tuossa Tapanilan kirjastossa en ole ikinä käynyt, enkä noissa muissakaan Töölöä lukuunottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopas muuta, Arja! Minä ajattelin ensi viikolla käydä tutustumassa johonkin uuteen pk-seudun kirjastoon (ehkä sinne Kannelmäkeen!). Lämpimästi tervetuloa Tapanilaan!

   Poista
 5. Oi, Pölykin pääsee sisälle, hienoa! Sinulla onkin monta kirjastoa esittelyssä ja testattuna.

  Kuva on hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena! On kyllä helpottavaa, kun voi ottaa koiran pikakäynnille kirjastoon mukaan, vähän aina arveluttaa jättää niitä ulos. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...