keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Lois Lowry: The Giver (The Giver Quartet #1)


Lois Lowryn The Giver (1993) päätyi osaksi kesän lukupinoani teemalla nuorten spefi-kirjat. Ja hyvä että päätyi. Koska se on oikein hieno ja kiinnostava kirja.

He had waited a long time for this special December. Now that it was almost upon him, he wasn't frightened, but he was... eager, he decided. He was eager for it to come. And he was excited, certainly. All of the Elevens were excited about the event that would be coming so soon. 
But there was a little shudder of nervousness when he thought about it, about what might happen. 
Apprehensive, Jonas decided. That's what I am.

Jonas asuu turvallisessa yhteisössä, jossa kaikki on mukavaa. Ihmiset viihtyvät. Ammatit päätetään yhteisön vanhimpien toimista, puolisoa ja lapsia voi hakea järjestelmältä. Kaikki on samanlaista. Jonaksen elämä kuitenkin mullistuu, kun hänet valitaan yhteisön Receiveriksi, muistojen vastaanottajaksi, ja hän päätyy opiskelemaan hommaa The Giverin avustuksella. Yhtäkkiä yhteisön rakenteesta, maailman rakenteesta, alkaa paljastua seikkoja joista Jonas ei ollut tietoinen. Eikä ole kovin moni muukaan.

Olen kirjan luettuani hieman pihalla. Hyvällä tavalla. Ensinnäkin kirja oli todella nopea luettava, teksti rullasi silmien alla ja yhteisön elämästä oli huikean kiinnostavaa lukea. Lowry on myös osannut koota aikamoisen kerroskakun tarinastaan, koko ajan paljastuu jotain uutta ja hämmentävää. Yhteiskunnan rakenne on outo, utopistinen ja silti dystopinen. Vähän kuin Uljaassa uudessa maailmassa, mutta ei sitten kuitenkaan ollenkaan samanlainen.

Outoa kirjassa oli myös sen kuvitus. Tässä lukemassani vuoden 2008 painoksessa on Paul Coxin kuvitus, joka muistuttaa minua lähinnä jouluisesta Lumiukko-piirretystä. Ei sillä, että Lumiukossa olisi mitään vikaa mutta kuvat tuntuvat näin kypsän oloisessa kirjassa hieman lapsellisilta. Ne myös tuppasivat paljastamaan lukujen juonta etukäteen, mikä ehkä hieman harmitti.

Mutta niin. Huomaan edelleen muodostavani kirjasta mielipidettä. Pidin siitä, paljon. Mutta ajatuksia on myös paljon ja ne sekoittuvat nyt kaikkiin arkiajatuksiin niin, että homma on pelkkää mössöä. Joka tapauksessa varasin kirjastosta jo toisen osan. Odotan kiinnostuksella, miten yhteisön toiminta selkenee (ainakin toivottavasti, niin paljon kysymyksiä). Hyvä kirja.

Kirjasta tulee myös elokuva syksyllä, mutta aion harkita tarkkaan sen katsomista.

Kirjabingosta raksi ruutuun palkittu kirja.

Liina, jonka ansiosta tämän nyt vihdoin luin, kirjoittaa blogissaan koko Giver-sarjasta.

Lois Lowry: The Giver (The Giver Quartet #1)
Alunperin julkaistu 1993. HarperCollins, 2008. 240 s.
Kansi: kirjaston tarra peittää tiedon

6 kommenttia:

 1. Lukulistalla on, ekirjat hankittuna. Liinan vaikutuksesta. Saapa nähdä ehdinkö lukea ennen elokuvaa. En osaa sanoa mitä odottaa, mutta ei teidän arvioiden perusteella voine jättää tarkistamattakaan, ainakaan ensimmäistä osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti emme tuota pettymystä, Raija! Mukavia lukuhetkiä!

   Poista
 2. Muistankin Liinan bloggauksen tästä ja sinun tuntemuksesi vain lisäsivät mielenkiintoa. Kuulostaa tosiaan lukemisen arvoiselta. En olekaan listannut syksyisten synttäreiden lahjalistalle vielä yhtään kirjaa, joten ehkä tämä (sarja) voisi päästä sille listalle ;)

  VastaaPoista
 3. Tämä oli mielestäni mukavaa vaihtelua, sillä kirja on selvästi rauhallisempi kuin jotkin uudet nuorten dystopiat. Aion myös jatkaa kvartetin parissa. Toivottavasti seuraavatkin kirjat ovat yhtä laadukkaita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä havainto, Annami! Lowry osaa kirjoittaa rauhallisesti ja samalla kiinnostavasti ilman turhaa räimintää. Suosittelen, ainakin toinen osa oli erittäin mainio, pidemmälle en ole ehtinytkään.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...